11.01.2014 | 19:10
Što će mu pomoći DiskWarrior? Pa nema podataka na tom disku koje treba spasiti. DiskWarrior nije za provjeru diska ništa bolji od DiskUtilityja. Samo pročita S.M.A.R.T. status (koji u 60% slučajeva uopće ne zna da je disk pokvaren).
U 6 godina korištenja Maca ja nisam našao aplikaciju koja bi bila u rangu Norton Disk Doctora da može napraviti pouzdani dubinski test diska i dati decidiranu informaciju da li je disk ispravan, neispravan ili mrtav.
No za ovaj disk uopće nema sumnje da je crkao. Disk se tako ponaša (zablokira OS prilikom zapisivanja) zato što ima mehanički kvar na step motoru - glava se ne pozicionira precizno (ili uopće) na jedan dio cilindara, a elektronika to ne zna jer step motor kao takav radi, samo zbog mehaničkog problema ne pozicionira kako treba. I onda elektronika misli da je pozicioniranje ok odrađeno, čeka ga glava očita startni sektor, a to se nikad ne dogodi pa nikad ne može početi zapisivanje, a elektronika stalno javlja IDE interfaceu "čekaj čekaj evo sad će...", na toj low level razini ne implementira se timeout jer je brzina periferija na IDEu previše raširena, i jbg...
100x viđeno. Ali jbg, kad je stvar principa...
Da ja imam takav problematičan disk i da moram pod svaku cijenu od nekog komada softvera dobiti izričitu informaciju da je propao, bootao bi linux na neku mašinu (možda i na Mac, ima za te stare PPC strojeve dobra Debian distribucija) i onda bi pod linuxom zavrtio neki od raspoloživih alata da napravi prekonoćni intenzivni destruktivni test (čita-piše-čita-piše-piše-čita-čita...) sektor po sektor.