15.01.2014 | 21:55
smayoo kaže:
Sin kaže:
Ja gledam u Mactrackeru. Air 2,1 ima par podvrsta. Drive može biti 120 GB HDD ili 120 GB SSD. Takt procesora 1,6 ili 1,8. I još dvije-tri nebitne razlike.
Onaj jeftiniji (1,6GHz i 120 GB HDD) je u Mac2sell 1500 kn.
sa OSX 10.6.8 - 2 GB rama mu je uglavnom dosta
Na 10.6.8 je 2 GB RAM dosta ako ne koristiš Safari i ako se držiš unutar 2-3 otvorene aplikacije, i to ne zahtjevne - surfalica, mail, open office, točka. Preko toga počne swap.
Po mac2sellu je njegov MBP 13 7,1 (mid 2010) sa 6 GB rama i 60 GB SSDom 3000 kn
On trazi 4700.
S druge strane za moj MacBook 3,1 sa 6 GB i 2 diska koji sam prodao za 1900 kaze 2300 kn. Tak da mislim da mozemo taj sajt uredno otpisati sto se tice ikakve relevantnosti i odnosa cijena.
Znaci razlika cijene izmedju MBa 3,1 i MBPa 7,1 (oba sa 6 GB RAMa) je 700 kn, odnosno za 700 kn (po Mac2Sell-u) dobijes:
multitouch trackpad, LED ekran, mogucnost nadogradnje na 16 GB RAMa, jedno 10x brzu graficku, aluminijsko i tanje kuciste, mogucnost koristenja zadnjeg OSa, a ne samo Liona, AirDrop, OpenCL, CUDA, manji proizvodni proces CPU, duplo mladji stroj, itd.... itd.....
Svaka cast kreatorima, ali sajt gdje se dogadjaju ovakve idiotarije je sve nego koristan za usporedjivanje cijena.
Sto se tice ovog Aira, njegov osnovni problem je sto ima kriminalno malo RAMa, i to ga po meni cini prilicno malo vrijednim. 4 GB je danas apsolutni minimum, po meni, iako bi i na Airu sa 4 GB zbog toga rusio cijenu. Zato meni ovaj njegov MBP, koji ide do 16 GB daleko iskoristiviji, a time i skuplji, i bez barem 2500 kn nadoplate ga ne bi nikad dao u zamjenu. Mozes bit lagan koliko hoces, al ovo je futureproof masina, dok je ovaj Air dead end.