Preporuka za iMac 27"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Preporuka za iMac 27"

28.01.2014 | 13:56
Uzimao bi si svakako iMac 27", e sad...

Jel bolje kod nas ili Slovenija, Mađarska, Austrija?

Nadalje, najlakše je na konfiguratoru uzeti najjače postavke i kupiti, međutim htio bih ušparati

Vjerujem da je 256 gb SSD sasvim dovoljan?
16 gb rama također?

Tražim neku optimalnu konfiguraciju za što manje novaca, a da je efektivno.

Sa videom radim jako malo,3d ništa i audio ništa, no često sa fotografijama i vektorima.

Što bi vi preporučili ?

Hvala unaprijed!
28.01.2014 | 14:26
Uzmi najbolji procesor i grafiku koju si možeš priuštiti i ovaj SSD što si i sam rekao jer to nećeš moći kasnije mijenjati (barem ne jednostavno). Minimalno RAM-a jer je drugdje jeftiniji. I to je to.
28.01.2014 | 14:29
www.filex.hr/proizvodi/imac/novi-model-i...d-core-i5-27ghz/1895

ja bi ti preporucio ovo, pogotovo ako mozes uzet preko firme ispadne jako dobra cijena za pristojan stroj koji ce moci obavljati ovo sta si naveo. sve druge kombinacije dizu cjenu drasticno i tu nema previse kalkulacija. ako mozes dat za stroj 20 000kn onda 22000 ne znaci nista i ja bi ih izvadio sa dna carape ako mi je to zelja.
28.01.2014 | 18:25
Ako kupuješ na firmu, kupi u Hrvatskoj. Ako kupuješ privatno, vjerojatno ćeš jeftinije proći vani u EU.

Tebi grafička kartica nije bitna, najveći benefit će biti veliki SSD. RAM ne diraj, to kupi naknadno jeftinije.

Ako si iz Rijeke dođi vidjeti uživo kod nas u Kreativni odjel.
29.01.2014 | 01:26

ovo je postupak da ugradis dodatni ram u nove imacove. ako ga nosis u servis to radit opet ce te odrat.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
29.01.2014 | 01:41
@anth0st

Ne čitaš pažljivo! Stipe pita za 27" iMac, a ti stavljaš video za 21,5" iMac!!! Na 27" iMacu je jednostavno nadodati ili zamijeniti RAM jer se nalazi ispod poklopca koji se jednostavno skida sa stražnje strane.
29.01.2014 | 03:16
moja greska, mislio sam da je na svim novim modelima ram pozicioniran na istom mjestu
29.01.2014 | 22:03
dpasaric kaže:
Ako kupuješ na firmu, kupi u Hrvatskoj. Ako kupuješ privatno, vjerojatno ćeš jeftinije proći vani u EU.

Tebi grafička kartica nije bitna, najveći benefit će biti veliki SSD. RAM ne diraj, to kupi naknadno jeftinije.

Ako si iz Rijeke dođi vidjeti uživo kod nas u Kreativni odjel.

Bog,

Zašto je najveći benefit veliki ssd? Smatrao sam da je 256gb SSD sasvim dovoljan obzirom na instalacije programa i sustava na njemu. Sve ostalo, downloade, filmove i sl. stvari držiš na eksternom hddu usb 3.0.

Za grafiku mi je jasno da ne treba najjača, kao i za RAMe koje mogu kasnije uzeti na OWC.....

Kad sam već kod rama, da se naruči samo 8 gb, pa onda kasnije naručiti s OWCa? slične su cijene owca sa tvorničkim ramima

btw. iz osijeka sam, tak da ste mi daaaaleko i previše
30.01.2014 | 00:01
Ako se radi s RAW fotkama prostor ode u trenu. Imam profesionalnog fotografa u familiji i koristi SSD od 480 GB i čak se i to brzo popuni kada se na njemu radi neki veći projekt poput knjige. Ako se stvar podesi kao Fusion Drive, opet će biti dobro da sistem ima prostora da diše i da ne seli stalno amo-tamo datoteke između brze i spore memorije. 256 GB bi trebalo biti dovoljno ako razumno koristiš prostor i ako nisi neuredan.
30.01.2014 | 13:32
Super je ova tema.
Ja ću prelazit na Mac, ali kako kod mene to sve ide natanane. Planiram negdje krajem ove godine ili početkom sljedeće uzeti iMac 27". Taman će ova nova generacija malo uznapredovali i riješiti eventualne bugove, ako ih ima.

Meni će prvenstveno za grafiku, web i foto služiti, ali u kućnoj upotrebi. Na poslu ću morati ostati na Windowsima zbog politike firme (Visual Studio i MS alati se koriste).
Po defaultu je 8GB RAM-a tako da je to sasvim ok, grafička mi je skoro nebitna u cijeloj priči, jer ju neću toliko forsati i koristiti takve programe.

Razmišljao sam o fusion drive-u koji su predstavili. Ima li tko iskustva, radi li to stvarno tako dobro kako prikazuju ili?
30.01.2014 | 14:19
iMac je ekstra računalo. Moj od 2008. žvače fotografije, video, glazbu i to bez kašljucanja. Nedavno sam proširio diskovni prostor kako bi mogao raditi komotnije u ProResu, možda mu ubacim i SSD uskoro. Ekonomski gledano za najmanje love se dobije najviše. Jako je funkcionalan, zauzima malo prostora i ako je potreban transport lako ga ponijeti Na zadnjem sjedištu auta Izvrsno desktop računalo za kućnu, a može i pro uporabu.
30.01.2014 | 15:49
cavarovobrdo kaže:
iMac je ekstra računalo. Moj od 2008. žvače fotografije, video, glazbu i to bez kašljucanja. Nedavno sam proširio diskovni prostor kako bi mogao raditi komotnije u ProResu, možda mu ubacim i SSD uskoro. Ekonomski gledano za najmanje love se dobije najviše. Jako je funkcionalan, zauzima malo prostora i ako je potreban transport lako ga ponijeti Na zadnjem sjedištu auta Izvrsno desktop računalo za kućnu, a može i pro uporabu.

Ne slažem se!
Jako lako stane i na suvozačevo mjesto I još mu pojas stavim, reko noge i ruba ekrana.
30.01.2014 | 16:28
Osobno meni je iMac strava buy bio. Nadograđen sa SSDom i još RAMa apsolutno radi sve što želim.
30.01.2014 | 16:35
ja na svom mid 2011 nikako da nadogradim taj hardisk. ali stavio bi sto veci. nije da treba(zasada), jer ovo sto koristim za konverziju videa s vhsa je sasvim dovoljno. Naravno ciljam na pola terabjata, i volio bi od intela. nebitno, prepourcam veci ssd u startu pa si future proof
30.01.2014 | 18:04
Inače, svoj 24" (2008) i 27" (2009) sam nadgradio sa SSDom od 240 gb i RAMima kod dečki iz Virtus mreže. Ta računala me služe vrhunski! Nakon ubacivanja ssda i rama, kao novi su. Jednostavno kao da si im dušu upuhao i kao novi:)

svima preporučam pojačanje rama i ssda za svoje starije modele! za tisuću dvije kuna, imate skoro pa nov imac
07.02.2014 | 13:06
iMac je na papiru savršeni komp, pogotovo 27" za nas fotografe. Zato sam ga i kupio prije 3 i pol godine. Međutim to savršenstvo je bilo narušeno defektom ekrana, odnosno u onoj poznatoj prašini. Dva puta sam mijenjao ekran o trošku Applea da bi nedavno otkrio da su mi se počele pojavljivati tanke okomite titrajuće crte po cijeloj visini ekrana. I kako mi se čini, njihov broj se povećava. Kako sam stroj uzeo za fotografiju defektan monitor je jako iritirajuća stvar.
E sad sam također planirao obnovu sa ovim zadnjim modelom koji i ti spominješ. Ali...ovaj ima još veći defekt. Fuckin burn-in. Dakle fino ti se zaprži slika u pozadinu i pjevaj borbene. Apple se naravno ograđuje od svega baš kao i u slučaju prašine. Ovaj put kažu da je to standardna stvar kod LCD-a. Doduše rade zamijene ekrana ali ni to ne ide u nedogled, a problem ne nestaje sa svakom zamjenom jer je očito velika hrpa tih defektnih ekrana.

E sad meni se čini riskantno uložit cca 17.000kn za stroj za fotografiju koji može imat defektan ekran. Ja sam čak razmišljao o kupovini Mac Pro kako bi izbjegao te probleme sa ekranom, ali vidim da ni tamo situacija nije bajna, a cifra je dupla uz Apple monitor.

Ako se ipak odlučiš na kupovinu pogledaj si Mediamarkt u Austriji. Čisto radi usporedbe tamo je 3,4 GHz i5 sa GT775M 2GB 2000€ dok je u iStyleu kod nas 17.000kn.
07.02.2014 | 22:43
Baš ovo što dpasaric govori.

Radim s D800 fileovima. Imam 256GB SSD, mislio da mi to dosta. Dva posla se skinu na disk i možeš zaboraviti na slobodan prostor. Aplikacija i OS lako uzmu 80GB, scratch disk također staviš na SSD i neke datoteke koje stalno koristiš i imaš 100GB samo za posao. Meni se automatski napravi backup na vanjski RAID, ali jednom tjedno moram brisati zadnje poslove koje odradim.
  • Air
  • Korisnik
  • 70
07.02.2014 | 23:14
NITROS kaže:
[quote]Baš ovo što dpasaric govori.

Radim s D800 fileovima.

Može li info ako nije problem na kojem stroju (proc i memorija) i da li su dokumenti u punoj rezoluciji te kako se brzo obrađuju (osnovna obrad: otvaranje, levelsi, snimanje)
12.02.2014 | 01:02
Sorry, nisam imao vremena pa zato nisam niti na jabucnjaku bio.

Sve ti piše u mojem potpisu, samo je još i SSD Vertex 4 256GB dodan u cijelu priču.
U punoj rezoluciji radim. Otvara se otprilike 2-5 sekundi fotografija iz Lightrooma u Photoshopu. Radim s dosta layera pa fileovi znaju biti i po 800MB teški (PSD file) i to onda traje nekih 10 sekundi da se spremi, međutim, obrada je prilično fluidna, ali sporija nego s D700 fileovima.

Recimo EfexPro 6 filtera na fotografiju kada se primjeni, treba nekih 15-30 sekundi da se fotka renderira. Uzimajući u obzir da layer sa 6 filtera je dosta težak, mislim da je to realno vrijeme.
  • Air
  • Korisnik
  • 70
12.02.2014 | 18:55
NITROS kaže:
Sve ti piše u mojem potpisu,

Hvala.
Eto, nisam se sjetio čitati do kraja.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO