05.02.2014 | 23:15
Cinema 30" je meni zakon i i dalje najbolji monitor na kojem sam ikada radio. Jedino s čime bih ga mogao usporediti je Eizo 30".
Između nove Cinema 27" i stare 30" ne bih ni trena razmišljao osim u slučaju da imam neki Mac koji nema Dual-link DVI, pa da mi je potreban skup i nespretan konverter. Generalno Cinema 30" je najbolji izbor za stare Mac Pro mrcine.
Zašto mi je 30" bolja od 27"? Prvo ta 3" meni mnogo znače jer je gustoća piksela manja i slika je krupnija i time ugodnija za dugi rad. Drugo, Cinema 30" je anti-glare monitor i zaista je nevjerojatno ugodan za dugu profesionalnu upotrebu iako slika za brzi "show off" izgleda sočnije na reflektivnoj 27".
Dalje, ne treba uspoređivati Cinema 23" s 30" jer je manji model imao primjetno lošiju matricu, a to se posebno vidi nakon x godina upotrebe. Dok su mnoge Cinema 23" godinama izgubile svojstva i dobile i čudni crvenkasti "tint", jednako stare 30" su dan danas savršene. Imam šest komada u upotrebi, što kod nas u firmi, što kod prijatelja i nitko od njih je ne bi mijenjao za nešto drugo.
Nadam se da će Apple uskoro opet ponuditi nešto u toj klasi.