MBP L2011 - nadogradnja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP L2011 - nadogradnja

12.02.2014 | 16:06
Želim nadograditi MBP late 2011 s RAMom i SSD diskom:

Pitanja:
1. Potrebna memorija je:

Number of memory slots 2
Base memory 4 GB
Maximum memory 8 GB
Memory card specifications - Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module (DDR3) format
- 30mm (1.18 inch)
- 2 GB or 4 GB
- 204-pin
- PC3-10600 DDR3 1333 MHz type RAM
Additional notes For best performance, fill both memory slots, installing an equal memory module in each slot.

Čitao sam na forumima da su ljudi stavljali 2 x 8 GB rama- jel to šljaka ili pišu gluposti?

2. Je li moguće ugraditi umjesto hard diska SSD ?
3. Gdje je potencijalne zamjene najbolje obaviti ?
12.02.2014 | 16:22
I jedno i drugo je moguće i, po mom mišljenju, jednostavno.

Memoriju kupiš kod nas, mislim da je najjeftinija, malo zaGooglaj koja je preporučena za tvoj model MacBooka.
Sam proces imaš ovdje:
www.ifixit.com/Guide/MacBook+Pro+15-Inch...RAM+Replacement/7529

Da, možeš staviti 16GB RAMa!

Što se tiće HDDa, apsolutno preporučujem ugradnju SSDa.
Osobno koristim Corsair, a siguran odabir su ti i Intel SSDovi.
Proces izmjene imaš ovdje:
www.ifixit.com/Guide/MacBook+Pro+15-Inch...ive+Replacement/7513

Još nešto, kad već sve to radiš, a ukoliko ne koristiš Superdrive (CD/DVD), imaš opciju ugradnje dodatnog diska na mjesto optičkog uređaja (recimo taj što ti je već unutra). Trošak nije veliki, treba ti ovo: www.ifixit.com/Apple-Parts/9-5-mm-SATA-O...nclosure/IF107-080-1

Eto!
12.02.2014 | 16:24
zanemarite moj post ja sam zabrijao da je MB Air u igri, a ne PRO
12.02.2014 | 16:33
Gdje kod vas i koji INTEL SSD preporučate? Također me zanima je li OS X negdje na čipu tj. što se dogodi kada zamjenim disk?
12.02.2014 | 16:50
Kod nas, odnosi se na Hrvatsku.
Intel SSD 530.

Svi podaci, pa tako i OS, su ti na postojećem disku. Kloniraš cijeli disk pomoću Carbon Copy Clonera (www.bombich.com) i imaš sve isto na novom.
12.02.2014 | 20:05
Sve možeš sam, ali ako se ne usuđuješ reci gdje si da ti pomognemo.

Ja bi stavio svakako SSD.
12.02.2014 | 20:51
Ok, hvala na pomoći. Moram još sve malo proučiti i zatražiti neke ponude za SSD i ram.

Lp
12.02.2014 | 22:24
Preporuka za RAM & SSD www.macsales.com
12.02.2014 | 23:11
Ostavi HDD, izbaci DVD, ubaci SSD na mjesto HDDa a HDD na mjesto optike i voziiii
12.02.2014 | 23:14
john_st kaže:
Ostavi HDD, izbaci DVD, ubaci SSD na mjesto HDDa a HDD na mjesto optike i voziiii

Potpisujem.
I napravi fuzion Drive.
13.02.2014 | 02:23
Evo, imamo isti model, ja odmah zamjenio RAM s 16GB Corsair. SSD je vertex 4, također nikakvih problema. SSD je na mjestu starog diska, a HDD je na mjestu DVD pogona.
13.02.2014 | 10:44
NITROS, koliko te je koštalo sve skupa? Još pitanja, je li napajanje dovoljno za tu kombinaciju 2 diska-baterija jednako traje? Kako se HD na mjestu SD-a učvrsti, trebaju li još neki kablovi se izmijeniti ili SD koristi isti (sata) konektor. Nakon što fizički izmijenim RAM, na mjesto HD stavim SSD i na mjesto SD stavim HD-pokrenem računalo i što me dočeka tj. koja je procedura da clone diska prebacim na SSD i trebam li nakon toga išta u samom OSu mijenjati s obzirom na novo stanje.
13.02.2014 | 13:35
Ako radiš tu varijantu onda:

1. Cloniraj sa Carbon Copy Cloner tvoj sadašnji HDD na tvoj novi SSD.
2. Otvori računalo i promjeni sve hardverske stvari koje želiš.
- Ima kupiti poseban nosač u koji se stavi tvoj HDD i koji dođe na mijesto DVD-a. gigaom.com/2011/04/01/how-to-replace-you...l-drive-with-an-ssd/
- Ubaci kesiće memorije.
3. Složi si Fusion Drive po uputama koje su na ovom forumu. www.jabucnjak.hr/forum/hardver/101746-fusion-drive-za-sve.html

Ako ti nešto zapne pitaj i ne skitaj.

Upali računalo i uživaj
13.02.2014 | 14:49
RAM:
Memorija SO-DIMM PC-12800, 8 GB, KINGSTON KVR16S11/8, DDR3 1600MHz

SSD:
SSD 480.0 GB INTEL Series 530, SSDSC2BW480A401, SATA3, 2.5'', MLC Chip, maks do 540/490 MB/s

Je li uredu?
13.02.2014 | 15:46
a HDD? Ako misliš napraviti Fusion Drive onda ti ne treba toliki SSD. Ja bi rađe stavio prostor u HHD tamo je jefniniji. A svakako ti je skoro pa sve jedno jer tvoj SATA neće dozvoliti neku pljačku od brzine. To znači uzmi neki SSD do max 250 GB i stavi što vići HDD cca 500 GB i to bi bilo to. Možeš slobodno uzeti nešto jeftiniji SSD imat ćeš isto.
13.02.2014 | 16:31
Želim samo umjesto HD-a staviti SSD i zamjeniti RAM jer imam server i radne stanice za pohranu podataka, a laptop mi treba služiti za "terenski rad" (da se brzo boota,pokreće programe,ima SD ako dobijem materijale na cd-u i sl.).
13.02.2014 | 16:46
Ok, onda uzmi ovaj koji si gore napisao, ako ti taj terenski MBP treba puno prostora. Bit će super s tim SSD-om.
13.02.2014 | 22:41
Da ti odgovorim na pitanje.
Iskreno, ne sjećam se više točno, ali mislim da su cijene ovako bile. RAM 1200kn, SSD 1700kn, 50 dolara Data doubler (sada je jeftiniji)

Ja sam kod sebe reinstallirao skroz novi sustav na SSD i ostavio na HDDu stari sustav (ako crkne SSD mogu nastaviti raditi iste sekunde samo bootam drugi disk). To sam napravio iz prethodnog razloga + nisam mogao više stisnuti HDD fileove da mi stanu na 256GB, a da ostane u fast mode (Vertex 4 poslije 50% napunjenosti promjeni način na koji posprema podatke, ali iskreno, disk mi je sada na 80% napunjenosti i nije ništa sporiji).

Kada promjeniš to sve fizički, samo bootaš i mac će ti ponuditi automatsku instalaciju operativnog sustava. (mora ti komp biti spojen na net), poslije toga se sve instaliralo i nakon 30 minuta sam peglao sve kao i prije.

Ova tvoje kombinacija je prilično dobra, ali ako ne radiš s nekim prevelikim fileovima i manji SSD će ti biti dovoljan, a dosta je jeftinija priča.
14.02.2014 | 12:44
U ovom mojem postu
www.jabucnjak.hr/forum/hardver/104550-mb...rade-log.html#104564
je sve opisano sta, kako i gdje po pitanju HDD + SSD + RAM u MBP
09.03.2014 | 22:25
Pozdrav ljudi!

imam MacBook Pro 15" mid2009
Model Identifier: MacBookPro5,4
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 2,53 GHz
Number of Processors: 1
Total Number of Cores: 2
L2 Cache: 3 MB
Memory: 4 GB
Bus Speed: 1,07 GHz
Boot ROM Version: MBP53.00AC.B03
SMC Version (system): 1.49f2
Hardware UUID: 5AB3AC32-E2BA-5D32-8E8F-FA77DCF602B9
Sudden Motion Sensor:
State: Enabled

I htio bi ga nabrijat HDD, RAM sad ne znam dali trebam mjenjat procesor brzi ?
09.03.2014 | 22:28
I koliko ga mogu najvise nabrijat?
09.03.2014 | 22:50
SSD i 2 x 4 GB Rama ja ne bi dirao u Procesor.
09.03.2014 | 22:53
SATA 2.0, 3 Gb/s, dakle, na oba kanala (HDD i optika)
RAM max 8 GB (2x4, 1066 MHz). Ako staviš 2 keksa od 1300 ili 1600 MHz, imaš dobru šansu da ti ne radi.
Procesor zaboravi, jako je malo softvera gdje ti je to bitno.
09.03.2014 | 23:04
smrc i to je sve??
09.03.2014 | 23:16
Prema Mactrackeru - da. A što si uopće htio s tim strojem raditi? Zašto bi ga nabrijavao?
09.03.2014 | 23:21
Nekad mi sateka pa ga moram cekat a na to poludim, da sam htio da steka ostao bi na windovsima.
znaci onda bolje uzet SSD neki veci i jaci i tih 8 rama.
Koliki kapacitet SSD mogu ubacit cirka 500-1000 gb da ima prostora?
09.03.2014 | 23:28
Da li je to "štekanje" hardverski ili softverski problem?
09.03.2014 | 23:30
i jedno i drugo
09.03.2014 | 23:37
Onda najbolje mijenjaj stroj.
09.03.2014 | 23:39
Macovi ne "štekaju" bez jasnog razloga. Ne nabrijavaj bez veze hardver ako ne znaš jasan razlog jer bi mogao ostati razočaran pa ustvrditi da Mac ne valja, a zapravo je problem negdje drugdje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO