Imac G3
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Imac G3

20.02.2014 | 21:02
Dakle, mac je zapravo spašen iz ralja reciklaže, naprosto je bio pre lijep da ga se pusti tamo, mislim da je problem ili u hard disku, ili u tome što nema OS-a na hardu, ali kladio bi se da je hard disk otišao...
imac.JPG

Ako slika govori tisuću riječi, video govori barem dvije tisuće

20.02.2014 | 21:28
Dobar ulov! Relativno lako ga je otvoriti i zamijeniti disk, a možeš ubaciti bilo koji 3.5" paralelni ATA. Mislim de je ovo Indigo model, vjerovatno na 400MHz. Uz dovoljno RAM-a (256MB SDRAM) mogao bi vrtjeti i Mac OS X 10.4 Tiger.
20.02.2014 | 21:44
Ili se može na njega staviti Debian.
Da, ona ikonica znači da nije našao ništa bootabilno. Može značiti da je disk pobrisan, ili da je crkao.
20.02.2014 | 21:58
imao sam isti nekad....pojacao ga Ramom....i Tiger radio super...za mail...Radio na Itunes...forume...mjuzu....
20.02.2014 | 22:13
Hm, morao bi probat dignuti neki operativni sustav da budem siguran da nije netko možda obrisao hard. SDRAM? Znači memoriju i hard disk su več tada imali kompaktibilno sa pc-jem? Po onoj naljepnici ispod rekao bi da ovaj moj ima 500MHz procesor i 128 memorije. _Do koliko memorije bi mogao ići da matična to podržava?
20.02.2014 | 22:20
Možda ga je netko već nadogradio, ima iza mala vratašca pa provjeri, ovaraju se kovanicom. Kaže da podržava do 1GB RAM-a. www.everymac.com/systems/apple/imac/specs/imac_500_indigo.html
20.02.2014 | 22:40
Nije provjerio sa već, unutra se nalazi samo jedan memorijski modul.
20.02.2014 | 22:59
OPtika ti vrlo vjerojatno više ne radi tako da ti je način da bootaš neku instalaciju na tom Macu:

- zamijeniti optiku (ali nova optika ti može i ne raditi - s tim starim Macovima nije radila baš svaka)
- naći eksterni firewire disk ili kućište
- spojiti drugi MAC firewire kabelom i podići drugi Mac u target mode, onda mu tvoj eMac može pristupiti kao vanjskom disku (i optici također, ako je taj drugi Mac ima)

USB disk ti nije opcija jer ti stari Macovi uglavnom ne bootaju s USB-a
20.02.2014 | 23:23
Hm, to je slot loading optika, to neću nigdje naći ako ne radi. Mislim da ću prvo probati promjeniti hard disk, negdje bi trebao imati jedan ili dva, pa onda probat butati...
20.02.2014 | 23:28
A što ćeš butati kad ti nije ništa na disku instalirano? Moraš Maca bootati s instalacijskog medija *I* imati ispravan HDD.
20.02.2014 | 23:30
A neka vanjska USB optika, mislim da bi s toga trebalo moći bootati...
21.02.2014 | 00:22
Ne,koliko ja znam to nije moguce na G3
21.02.2014 | 01:15
Do prije 3 godine imao sam još stariji Bondie Blue s potpuno ispravnom optikom. Prvo probaj bootati s PPC instalacijskim CD-om (najlakše je skinuti neki Linux). Možda je i HDD još ispravan, ali obrisan prije odlaganja. Samo pojačaj RAM-e i zaprži CD sliku;

cdimage.ubuntu.com/releases/13.04/release/
21.02.2014 | 07:12
@ smayoo , upravo tako, a trenutno neznam niti dali radi hdd niti optika. S time da hdd (ispravan ) imam, pa bi od tuda krenuo...

E, ako optika nije ispravna onda sam u g...... i neznam kako da uselim OS na hard, kako neće butati sa usba a drugi mac mi je nedostupan, a bogami i externi hard sa firewire konekcijom. Za sada. Jedino ako se što nabavi negdje, ali treba uzeti i u obzir da se ne isplati trošiti neznam kakve novce na osposobljavanje ovog zbog male vrijednosti ispravnog.
21.02.2014 | 11:00
Imaš tri opcije:
Najlakša:
Treba ti netko sa G3-G5 Macom. Spojiš svoj mac sa drugim macom firewire kabelom. Jedan od macova digneš u Firewire target disk modu (Drži T kod uključivanja). Ako digneš svojeg on će se pojaviti na drugom macu kao eksterni disk na kojeg onda možeš instalirati OS. Ako tako pokreneš drugi mac, onda jednostavno njegov optički pogon koristiš kao eksterni firewire pogon za instalaciju.
Lagana ako netko ima:
Posudiš firewire optiku od nekoga, recimo mene. Jedino što nisi napisao gdje si, ja to imam u Rijeci. Aletarnativno i vanjski bootabilni FW disk sa instalacijom će poslužiti.
Malo kompliciranije:
Netko tko ima eksterno FW kućište instalira OS na tvoj hard koji nakon toga staviš u Mac.
21.02.2014 | 18:34
Na Mlaci sam, zahvaljujem se na ponudi, imati ću ju na umu ako ne uspijem ništa riješiti, ja za sada nebi još otpisivao optiku, i dalje sumnjam na hard/nepostojanje os-a. Upravo skidam linux sa linka koji je pjedvaj dao pa ću probati instalirat. Onda ćemo vidjet šta dalje.
21.02.2014 | 18:45
CD image s linka je preko 800MB pa ćeš ga morati snimiti na 100min medij, pronađi neki manji (stariji) PPC image. wiki.ubuntu.com/PowerPCDownloads
21.02.2014 | 19:06
upravo sam se punom brzinom zabio u taj zid, hvala...
22.02.2014 | 00:34
Dakle skinuo sam ubuntu 12.04 sa linka na koji me je uputio pjedvaj. Novosti: Optički pogon -radi, hard disk - radi
Dakle ipak se radi o izbrisanom hard disku, instalirao sam na početku posta navedeni linux i... kifla; nefata.
Kada bi se trebalo dignuti grafičko sučelje izbaci ovu grešku:

The sistem is running in low-graphics mode
your screen, graphics card,and input device settings could not be tetected correctly, you will need to configure these yourself.

a nakon što stisnem enter pojavi se ovo:

21022014641.JPG

ali, kursora nema, a nedaju swe ni odabirati ponuđeni izbori, ništa ne reagira, jedino sam uspio od tuda doć u terminal i od tamo povući update, ali bez nekog rezultata...

E, sad kad već linux neće a znamo da stvar načelno radi dali netko ima neki pouzdani link sa kojeg bi mogao skinuti originalni os za ovo čudo, pa da updateam firmware u njemu pa bi onda probao neki noviji mac oc?
Prilozi:
22.02.2014 | 00:42
Ehm, prva slika bi trebala biti ova:

21022014643.JPG
22.02.2014 | 08:27
Skini OS 9 sa torrenta, nije legalno ali je u ovakvim situacijama opravdano. Mozda ti se netko javi tko je u blizini i ima instalacijski medij.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
22.02.2014 | 13:50
ili odmah OSX 10.3..kad već skida
22.02.2014 | 15:08
Pročitao sam negdje da se noviji mac operacioni sustavi nemogu staviti na g3 a da se najprije ne instalira odgovarajući update za firmware, koji se opet može updateat samo iz os9. ...
Jutros sam iz terminala opet silovao sa updatesima za linux 12.04 koji sam instalirao, i sad ona priča gore sa dizanjem i greškama koje baca zvuči isto osim toga što mi se sad javlja kursor pa u onom drugom prozoru mogu birati opcije, međutim koju god opciju odaberem uvijek me odvede u terminal.
Zato sam se počeo pitati sljedeće; najvjerojatnije imam 128 Mb memorije a to je možda premalo za normalni rad linuxa koji se zapravo dobro instalirao i radio bi da je više memorije dostupno?
22.02.2014 | 17:21
Mislim da si na dobrom tragu. Ako možeš negdje naći odgovarajućeg RAMa svakako utrpaj unutra. Vjerojatno je ebay najbolja opcija.
No OS 9 bi trebao i sa 128 biti sretan.
22.02.2014 | 20:21
Skinuo sam (to sam prvo skinuo) već mac os 9.04, ali mi se neće butati, tada sam tek pokušao sa linuxom. Vjerojatno je taj file loš pa cd nakraju nije butabilan. Probat ću opet...

EDIT: Upravo sam stavio unutra dva memorijska modula po 256 Mb, nema promjene, znači nije bilo do memorije, back to the good old drawing board...
22.02.2014 | 23:04
Bitno da sve radi, ostavi RAM-e i zaboravi Ubuntu. Preporučam da potražiš Mac OS X 10.4 na 4 CD-a. Rijeka je predivan grad pun jabučara. Čak i da skineš teško da ćeš moći zapržiti disk image Mac OS-a na PC-u bez instalacije PowerISO ili MacDrive. www.poweriso.com/tutorials/burn-dmg-file.htm
23.02.2014 | 02:10
To je super vintage stroj i lijepo bi bilo oživjeti ga...
Ako se ne varam, on se isporučivao s 10.3 ili čak i 10.4 i s ovih 512MB RAMa ne vidim razloga zašto bi se instalirao stari OS 9?

Bilo koji od ova dva OS X-a će pristojno raditi u tom iMacu - nema potrebe ići na OS 9.

Ako se ne snađeš prije, ja dolazim 08.03. u Rijeku pa ti mogu donijeti OS X Tiger (10.4), a možda negdje iskopam i Panthera (10.3) + jedan neispravni iBook (crkla grafika) koji možeš staviti u Target Disk mode i FireWire kablom (također donesem) iz iBookovog Combo Traya pokrenuti taj OS X Tiger (nekoliko puta uspješno odrađen scenarij)...
23.02.2014 | 10:16
Zašto jedan od tih operacionih sustava nebi dignuo sa svog optičkog pogona kad je ispravan, ili nešto propuštam u cijeloj priči?

Probaću se još sam snać pa javim za par dana ako ne uspijem, hvala na ponudi.
23.02.2014 | 18:28
Nisam skužio da imaš te OS X CDove. Bilo je riječi o OS 9 i o nekom Ubuntu. Jedan od njih je možda oštećen, a drugi ne ide...

Anyway, javi ako ti štogod iz mog arsenala bude trebalo 08.03.
23.02.2014 | 20:20
nene nemam diskove, ali sam shvatio da ih ti imaš, pa sam se pitao zašto se nebi OS mogao dignuti direktno sa njih, nego preko iBook-a.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO