SSD iskustva
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD iskustva

22.02.2014 | 11:17
Malo lurkam forum sa SSD temama i naletio sam na par tema no niti jedna nije bila onak općenita pa da ljudi pišu svoja iskustva, npr. model, gdje je kupljen, instalacija, performanse i sl.

Npr., kod mene pozitivno iskustvo.
Instalirao SSD OWC 120GB u Mac Pro 1,1 i leti! Instalacija poprilično prošla smooth, napravio clean install Liona na SSD i kasnije povukao sve s Time Machine-a.

Dakle, bez greške, no vjerujem da ovisno o modelu Mac-a i SSD-a neki su imali neke izazove pa da tu napišu kako bi budući kupci nekog SSD-a bili bolje upoznati što/kako.
22.02.2014 | 14:10
OWC Mercury Electra 6G 240GB/ iMac 11.3/ CCC kopija sa internog diska na SSD nakon čega je boot prošao bez problema. To je bilo prije 2,5 godine i dan danas nema nikakvih problema ni u stabilnosti i performansama. Svaki put je napravljen upgrade na instalaciju i nije bilo također nikakvih problema.
22.02.2014 | 18:17
Zaboravih napomenuti da je moj OWC Mercury Electra 3G.
22.02.2014 | 19:15
Ja sam na Kingstonu od 128 GB, prvi koji sam uzeo imao je tvornički bug koji ga je činio nekompatibilnim s Macom, ali na neugodan način da u specifičnim slučajevima napravi non-repairable grešku na disku. Kingston mi ga je zamijenio u garanciji za novi model od 120 GB koji do danas odlično radi.
22.02.2014 | 20:32
Ja danas kupio ovo i ugtradio u MBP.

ssd-ac4511cd164b96a21564af713c5f9247.jpg
22.02.2014 | 21:18
Stavio sam u MacBook pro 13" 256 Kingston V100 i u MacBook 128 Kingston V100 JMF618 controllerima, Toshiba JMF618 ima mogučnost adresirati cache memoriju, dok Sandforce to nema. Jedan i drugi rade ko singerice. Nikakvih problema ovaj manji nema ni Trim uključen niti ga se mazi, nije usporio ni malo. Ovaj veći sam dva puta secure erase, Trim-ovan i i Garbage Collection isto nema nikakvih promjena u Bench-u. Sad imam u Macbook Air nešto od applea (neznam koji controller, nadam se da je barem SandForce) 256-icu i mogu vam reći da je najbolji.

Radio sam još par ugradnji sa nekim drugim SSD ovima, koji koliko ja znam do sad rade savršeno.

Facit: za mene nema više ništa drugo osim SSD-ova. Rađe manje prostora ali dobro i konforno.
22.02.2014 | 21:48
Tko sve ima SSD u Miniju (2012) i koje ste modele stavljali? Citam nesto da treba paziti na debljinu diska, Jzelko mi pise da disk od 9.5mm ide samo dole a vidim da OWC prodaje SSDove isto te debljine sto bi znacilo da ga ne mogu ugraditi uz postojeci disk?
22.02.2014 | 22:07
@ MoschuS, šta nisi pogledao tutoriale? Bilo bi ti jasno. SSD stavljaju u donji slot, pa je i meni bilo malo čudno, dok nisam vidio kad sam mijenjao kod sebe. Originalni HDD na tom miniju je od 7mm i zato stavljaju SSd od 9mm u donji. Ima već i SSD od 7mm pa se može staviti gore a HDD dole. Znači, iz mog iskustva, možete odabrati soluciju za ugradnju. Kako imam sada hibridni disk dole, ako stavim SSD on će biti 7mm i ide gore. Znači svi koji misle to napraviti, neka to imaju na umu.
22.02.2014 | 22:59
Kingston od 120 GB stavio umjesto originalnog sata diska od 1 TB. Nemam sata doubler, pa nisam morao paziti na debljinu diska, za koju se više ne sjećam kolika je bila. Stavio ga prije dvije godine, a ostali sadržaj mi je na eksternim diskovima.
23.02.2014 | 00:02
jzelko kojeg tocno Minija imas? Moj je 2012 i7, unutra je 1tb Hitachijev disk koji je 9.5mm, po tome bi ja obavezno trebao 7mm ssd. Malo cu jos prekopati po netu da vidim sto se pise, ne zuri mi se nigdje.
23.02.2014 | 00:16
GSkill Phoenix III gazim vec neko duze vrijeme u Mac Pro-u kao sistemiski, nikada nikakvih problema
23.02.2014 | 08:44
Zabac, ovo je poprilično dobra cijena.
Di je kupljen?
23.02.2014 | 08:49
@ MoschuS, moj je 2012 i5. HDD je bio 500GB oznake : Z5K500-500, HTS545050A7E362, 7mm čini se isto Hitachi.
23.02.2014 | 09:34
chatkomaja kaže:
Zabac, ovo je poprilično dobra cijena.
Di je kupljen?

Kuplan je u Linksu u nekoj njihovoj Grupnoj kupnji (što god to značilo).
Evo link: www.links.hr/?option=artikl&id_artik...00.200#grupna-kupnja
Tu pronađi SSD 240.0 GB INTEL Series 520, SSDSC2CW240A310, SATA3, 2.5'', MLC-Chip, maks. do 550/520 MB/s
i registriraj se i kupi.
Traje još 2 dana, tako da nemaš puno vremena.
23.02.2014 | 10:11
Ovaj moj disk je i 7 i 9,5mm visok. Ima neku plastiku koja se skine i onda je 7mm.
23.02.2014 | 11:48
Znaci nema pravila sta je unutra tj. zavisi od modela.
Treba jedino paziti da ne budu obadva od 9.5mm jer to ocigledno nece ici.
23.02.2014 | 12:10
Mislim da zbog hlađenja stavljaju SSD dole a HDD gore. Otvor za hlađenje i ventilator su tako stavljeni da zrak struji preko gornjeg diska koji je uz ventilator. Koliko je to toćno, znaju samo oni koji su ga napravili.

PS
To se odnosi na mini kad je otvoren i gledaš u te komponente. Inače je obratno.
24.02.2014 | 00:46
Prije 2,5 godine ugradio sam u Mac Mini late 2009 OWC Mercury Extreme Pro 6G 128GB SSD. Nisam bio zadovoljan jer sam na SATA2 interface-u postigao samo 1.5GBps brzinu. Naknadno sam saznao o problematici spajanja novih SATA3 SSDova na neke starije SATA2 kontrolere. U to vrijeme uspio sam nabaviti u loklanim ducanima SATA2 SandForce SSD (neki Mushkin) koji i dan danas uredno na istom Mac miniju veselo radi 3GBps brzinom. Spomenuti OWC SSD sam kasnije ugradio u noviji MBP9,1. Vise o tome ovdje: www.jabucnjak.hr/forum/hardver/104550-mbp91-upgrade-log.html
24.02.2014 | 10:45
Jzelko ne znam jel tvoj Mini drugaciji ali upravo sam naletio na ovo "All "Mid-2011" and "Late 2012" models hold two 2.5-inch storage drives with the same 9.5 mm height restriction..."? Ne znam zasto tebi ne stane deblji disk.
www.everymac.com/systems/apple/mac_mini/...nibody-mac-mini.html
24.02.2014 | 10:59
OWC Mercury Accelsior PCIe SSD 120GB (startup disk) i 2x OWC Mercury Extreme Pro SSD 40GB u RAID0, Mac Pro 3.1, Instalacija jednostavna, kupljeno kod OWC, performanse po specifikacijama više/manje
24.02.2014 | 11:28
@MoschuS, jesi li sam probao? Napisao sam da je kod 9,5mm konektor našpanat, jer je knap. I Smayoo je za to čuo od servisera. Više puta sam rastavljao tog minija i nisam napisao da NE ide nego da je našpanato i ako nije dobro sjelo ili od trešnje vibracija itd može konektor odpustiti. Zato je pogodniji 7mm disk, a vjerovatno ga ni Apple nebi ugrađivao da nije imao razloga. Nakon vlastitog iskustva i onog što sam napisao takova pitanja su suvišna. A ako ne vjeruješ, nemogu ti pomoći.
25.02.2014 | 20:13
Imam MBP 6,1 mid 2010 (i5, 320 GB). Što je bolje napraviti: SSD umjesto HDD-a ili umjesto optičkog pogona tako da ostane originalni HDD a optiku preseliti na vanjsko USB kučište. Hvala na odgovorima.
25.02.2014 | 20:35
SSD umjesto optike. I napravi fusion drive.
25.02.2014 | 22:01
MoschuS kaže:
Znaci nema pravila sta je unutra tj. zavisi od modela.
Treba jedino paziti da ne budu obadva od 9.5mm jer to ocigledno nece ici.

Kako sam kupio Intel 520 seriju 60Gb i480Gb su 9mm, a ostalim ase skida neki plastični okvir i mogu biti 7 ili 9,5mm

www.intel.com/content/www/us/en/solid-st...ives-520-series.html
25.02.2014 | 22:08
Eto još malo popusta:
www.links.hr/?option=artikl&id_artik...00.155#grupna-kupnja
25.02.2014 | 23:27
@tino1, koji SSD bi bio optimalna opcija?
28.02.2014 | 09:06
Možeš ovo šta je kupio Žabac. To ti je ok.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
28.02.2014 | 09:34
usput - jel ima netko SATA 2,5" SSD od 32GB ili slično, da mu stoji viška ?
28.02.2014 | 12:00
Da li netko mozda ima Samsung 840 Evo ili Pro? Navodno jaaaako dobri i brzi diskovi, po testovima ispred Intela.
28.02.2014 | 12:02
zabac kaže:

Ovo je jako dobra (i povoljna) opcija. Intel SSD 520/530 su mi cak i bolji od OWC-a jer se dobije SW za management (ali samo za Win) a i garancija im je dobrih 5 godina.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO