macbook pro 2012 vs retina 2013
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

macbook pro 2012 vs retina 2013

03.06.2014 | 09:22
Pozdrav narode

Nakon odredjenog vremena citanja foruma, vrijeme je i da se pridruzim s jednim pitanjem za znalce . Nakon testiranja OS-a na Air-u (koji je uzgred receno strojcina), odlucio sam prijeci na MBP. Sluzio bi uglavnom kao desktop replacement (uglavnom bi se sve vrtilo oko Adobe CS), te mi sama kvaliteta ekrana (retina) nije presudna. Moje pitanje glasi, kolika je razlika u brzini rada izmedju MBP 2012 (sa dodanim ssd-om i ramom) i retinom (oba 13" i i5)? Naime u mogucnosti sam povoljno nabaviti novi MBP 2012, cija bi cijena sa dodanim ssd-om i ramom bi bila niza nego nova retina (sto nije presudno), ali bih imao vise rama i mogucnost upgrade-a (sto mi je relativno vazno).

Sama prenosivnost uredjaja mi nije toliko bitna (tezina).

Koja su vasa misljenja ?

Hvala
03.06.2014 | 09:26
Sam si sebi odgovorio. Ukoliko ti je bitno da kasnije mozes dodati jos RAM-a bjezi od Retine. Jednostavno je

HD se i moze nadograditi skupim 3rd party rjesenjem, dok RAM ostaje fiksno jer je zalemljen na ploci.

Ja sam iz istog razloga kupio Retinu 15 sa 16GB, ali sada vidim da sam hladno mogao proci i sa 8 cini mi se.

Najveca prednost (i te kakva) Retine je bas taj ekran. Danas je smijesno i pomalo primitivno raditi na rezoluciji od 800px, pogotovo sto spominjes Adobe alate koji znaju iskoristiti svaki pixel raskosnog Retina ekrana.

Ako se odlucis za stariju generaciju, kupujes racunla koja su na kraju svog vijeka, jer Retina je put kojim Apple koraca u buducnost.
03.06.2014 | 09:38
Retina je super, bez dvojbe, ali MBP ce 95% vremena biti spojen na vanjski monitor (jer je 13 ili 15" jednostavno premalo za smislen 8-satni rad). Kad spominjes ram, kod nas i nema opcije za 16GB, zato mi upgrade i je bitan. Vise me je zanimalo da li je sama arhitektura kod retine puno naprednija/brza, s obzirom da je novija.
03.06.2014 | 11:35
A MINI?
03.06.2014 | 14:30
Razmisljao sam i o njemu (vec ima i7, samo staviti SSD i podebljati ram, bio bi super stroj), ali bih htio imati jedan stroj za sve.
13.06.2014 | 12:09
Na kraju je stigao rMBP, i5 2,4 GHz, 13", 8GB, 256 GB. Stroj je munjevit
13.06.2014 | 13:09
Way to go Cestitke.

Mada bi uvijek radije uzeo rMBP 15", ali razumijem da postoje ljudi koji imaju drugacije potrebe ili preferencije.
12.07.2014 | 17:24
zdravo,

evo i ja kupujem uskoro novi komp, i u slicnoj sam dilemi.
uglavnom sam proucila sve pros and cons obaju masina tako da su mi je situacija na tom polju relativno jasna, + nije mi toliki problem u budgetu koliko u principu i ideji da kupnjom rMBP-a bez AppleCarea riskiram kasnije znatno vece izdatke. naime, ne svidja mi se cinjenica da se retina ne moze otvarati i nadogradjivati, kao ni da je sve zalemljeno za maticnu plocu, sto - koliko sam shvatila - znaci da ukoliko mi ode baterija npr. imam znatno vece troskove jer moram mijenjati kompletnu unutrasnjost.

pitanje bi glasilo: odlucim li se za stari MBP (late 2012) moze li on izdrzati iduce 2-3 godine uz povremene upgrade (uzela bih ga u startu s 8gb rama) da radi na jednako besprijekornoj razini, ili je ovaj novi Intelov procesor kod rMBP toliko bolji da bih ipak trebala uzeti njega?

tnx!
12.07.2014 | 18:00
Mislim da može bez problema, već neko vrijeme procesor nije usko grlo već spori diskovi. Dakle investiraj u memoriju i SSD i stariji procesor uopće ne bi trebao biti problem. Osim, naravno, ako se ne baviš kakvbim zahtjevnim matrematičkim izračunima.
12.07.2014 | 18:01
Jasnije bi nam bilo kad bi nam rekla cemu ce ti uglavnom usluziti MBP 2012
12.07.2014 | 18:02
Ako govorimo o usporedbi isključivo procesora, znači Ivy Bridge u 2012. modelu nasuprot Haswell-a u 2013. retina modelu, razlika u brzini je zanemariva... Haswell-ova prednost je što koristi manje energije pa tako produžava trajanje baterije. Što se tiče grafike, ona je u novim modelima (naravno ovisno o modelu) dosta bolja od HD4000 u 2012. modelu... Apple tvrdi da Iris grafika ima i do 90% bolje performanse u gamingu, taj postotak je možda malo prevelik, ali da je nova grafika bolja... Je... Tako da sve ovisi što želiš... Ja bi uvijek išao na 2013. Retinu... Stroj je nevjerojatno brz (PCIe SSD diskovi), baterija traje li ga i traje, a o ekranu neću ništa ni govoriti... Nema usporedbe... (Ako te smayoo pita, nisam ti ja to rekao... )
12.07.2014 | 19:31

Samo da dopunim: MBP 2012 15" ima i Nvidia, i HD4000 grafiku, s automatskim prebacivanjem. Čim se spojiš na struju, šalta na jaču grafiku. A brzina novog rMBP nije u procesoru, nego u SSD. Kome je bitno, ugradi si SSD u stari MBP. I dalje ispada jeftinije. A i produljuje vijek baterije.
13.07.2014 | 02:55
I moja Retina ima dvije graficke, i to entry level 2.3/16GB/256 iz 2012.

Kasnije su poceli kakiti po tom pitanju, pa na novijoj seriji mislim samo u najjace modele stavljali su dvije graficke. Kao Iris je dovoljna (citaj jeftinije im je). Glupo i bespotrebno, jer ta druga graficka stvarno vrijedi.

Ja se cesto igram na mom rMBP i nisam jos niti JEDNU igru nasao na na toj grafici nece da radi

A profitiraju i ostale aplikacije ako ju znaju iskoristiti...

Moj odgovor na temu bi bio da ja osobno ne bi niti pogledao stari MBP u odnosu na Retinu. Vrijeme mu je da ide u mirovinu

U stvari kad malo bolje razmislim ja nemam nista od elektronike da nije Retina ekran. A priznajem imam svasta i previse i bez realne potrebe
13.07.2014 | 09:11
smayoo kaže:

Samo da dopunim: MBP 2012 15" ima i Nvidia, i HD4000 grafiku, s automatskim prebacivanjem. Čim se spojiš na struju, šalta na jaču grafiku. A brzina novog rMBP nije u procesoru, nego u SSD. Kome je bitno, ugradi si SSD u stari MBP. I dalje ispada jeftinije. A i produljuje vijek baterije.

Ne šalta automatski, ovisi što se radi. Ja nisam primjetio da mi je prebacio na diskretni GPU kad nije bio uštekan vanjski monitor. Ima načina kako se može ručno odabrati koja će grafika raditi. Doduše, imam starili MBP, pa možda i to ima neke veze.
Inaće, kad radi na diskretnog grafičkoj, grijese dosta više.
13.07.2014 | 09:54
jmirakul kaže:

treba mi ponajvise za tekstove (citanje i pisanje), ali i za FCP + PS.
ne fotkam vjencanja, sportska natjecanja i modu tako da mi kvaliteta ekrana kod PS-a ne predstavlja nikakvu stavku. dapace, citala sam da dio ekipe ima problema s vidom i retinom, navodno umjesto da odmaraju ova visoka rezolucija i kristalna jasnoca umaraju oci...

svakako bih stavila SSD u njega + izvadila CD i stavila dodatnih terabajt memorije, u slucaju da uzimam stari MBP.

znam da bi mi za FCP trebao 15" rMBP ali on mi je malo preskup.

nazalost, razlika u cijeni izmedju retine i starog MBP-a nije toliko velika, tako da imam problema s odlucivanjem...s jedne strane privlaci me novo&brze&lakse, a s druge stara masina mi ulijeva sigurnost da - sto god da se desilo - uvijek je mogu popraviti i nadograditi .

edit: razmisljam o 13" u oba slucaja.
13.07.2014 | 10:06
darbon kaže:
dapace, citala sam da dio ekipe ima problema s vidom i retinom, navodno umjesto da odmaraju ova visoka rezolucija i kristalna jasnoca umaraju oci...

!!!!
13.07.2014 | 10:32
@Riba, to ti je ono kad ekipa iz grada ode u planine na friski zrak i pocne glava boljeti.
Od friskog zraka boli glava, od kristalno ciste slike bole oci.
13.07.2014 | 10:33
Inace imam iPad s retinom i MBP bez i bas ne primjecujem veliku razliku.
13.07.2014 | 13:10
darbon kaže:
jmirakul kaže:

treba mi ponajvise za tekstove (citanje i pisanje), ali i za FCP + PS.
ne fotkam vjencanja, sportska natjecanja i modu tako da mi kvaliteta ekrana kod PS-a ne predstavlja nikakvu stavku. dapace, citala sam da dio ekipe ima problema s vidom i retinom, navodno umjesto da odmaraju ova visoka rezolucija i kristalna jasnoca umaraju oci...

svakako bih stavila SSD u njega + izvadila CD i stavila dodatnih terabajt memorije, u slucaju da uzimam stari MBP.

znam da bi mi za FCP trebao 15" rMBP ali on mi je malo preskup.

nazalost, razlika u cijeni izmedju retine i starog MBP-a nije toliko velika, tako da imam problema s odlucivanjem...s jedne strane privlaci me novo&brze&lakse, a s druge stara masina mi ulijeva sigurnost da - sto god da se desilo - uvijek je mogu popraviti i nadograditi .

edit: razmisljam o 13" u oba slucaja.

Ako je tako onda ti retina varijanta nista ne znaci pogotovo na 13", a u ovoga ces lako moci dogradjivati komponente po zelji. Ako se odlucis na dogradnje ovaj post ti moze koristiti.
www.jabucnjak.hr/forum/hardver/104550-mb...rade-log.html#104550
13.07.2014 | 15:26
Riba kaže:
darbon kaže:
dapace, citala sam da dio ekipe ima problema s vidom i retinom, navodno umjesto da odmaraju ova visoka rezolucija i kristalna jasnoca umaraju oci...

!!!!

nije da vjerujem svemu sto pise na plotu, ali ta se stavka iskristalizirala u ovim mnogobrojnim iscitavanjima recenzija pa mi se ucinila realnom.
13.07.2014 | 15:32
jmirakul kaže:

Ako je tako onda ti retina varijanta nista ne znaci pogotovo na 13", a u ovoga ces lako moci dogradjivati komponente po zelji. Ako se odlucis na dogradnje ovaj post ti moze koristiti.
www.jabucnjak.hr/forum/hardver/104550-mb...rade-log.html#104550

priznajem da sam tempted velicinom i ekranom retine, a i tih par tisuca mi ne predstavlja problem, ali ziheraski dio moje konzervativnije strane koji voli razmisljati dugorocno navija za stari mac.
bilo bi sve puno jednostavnije da su razlike u cijenama vece...
hvala ti na odgovoru!
13.07.2014 | 16:07
Ima li nei specifican razlog zasto zelis 13" model, jer mislim da bi za FCP puno prikladniji bio veci model?

Pogotovo jer par tisuca nije problem kako kazes
13.07.2014 | 16:42
drlovric kaže:
Ima li nei specifican razlog zasto zelis 13" model, jer mislim da bi za FCP puno prikladniji bio veci model?

Pogotovo jer par tisuca nije problem kako kazes

Od 10 do 14 se mogu rastegnuti, ali 20 mi je ipak malo previse
a i svidjaju mi se 13ice zbog kompaktnosti... zenskim torbama naime ipak nisu naodmet manje stvari
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO