08.06.2014 | 16:56
Evo mogu ja prokomentirati koji koristim Photoshop, Lightroom i Premiere uz After Effects.
Scratch SSD disk se ne osjeća u Photoshopu. U Lightroomu, Premieru i After Effectsu se itekako osjeća.
RAM je bitniji za photoshop pogotovo kod jačih obrada s puno filtera i layera i da, photoshop kontstantno nešto zapisuje na disk. Ako ti se slučajno zbricka i ugasi, možeš naći ogromne fajlove na disku koji ostanu ako se pravilno ne ugasi te ti je to dovoljan dokaz da stalno ostavlja nešto.
Pad performansi i općenito ovo što svi govore o SSDu zanemari. Čak i ako radiš konstantno neki posao, raditi će godinama, a i onako uz backup disk bi trebalo tretirati kao potrošan dio računala.
Uglavnom, bitno je što najviše koristiš. Ako si stavio final cut samo zato jer ga eto imaš instaliranog na kompu, a otvoriš ga jednom ili dvaput godišnje, potrebnije ti je više memorije. Ako ti je primarni final cut, onda treba napraviti neki kompromis između SSDa i RAMa.
Osobno mi je 256GB premalo, pogotovo kod većih projekata, ali projekte radim kada sam u uredu pa mi je svejedno jer tamo imam vanjske diskove.