07.09.2014 | 20:38
IcyTexx kaže:
Nije reklama, samo mi je taj gospodin puno pomogao! Ima potrebnu opremu i ne bavi se amaterski tim popravcima.....
Prije svega zahvaljujem na povjerenju.
Sasvim slučajno(pregledavajući backlinkove na prema svojim stranicama) sam naletio na ovu temu.
IcyTexx kaže:
...najpovoljnije rješenje je reballing. Na jednom mi je otišla diskretna grafička i zamijenili smo cijeli čip - preventive radi.
Zato sam sad uzeo 2013 MBP 15" bez diskretne grafike - ne treba mi, a Appleu je to Ahilova peta - još od 2008. imaju problema sa tim glupostima. I ATi i nVidia su zahvaćeni problemima.
jmirakul kaže:
Čitajući tekst kolega, nadovezao bih se pokojom informacijom i dobronamjernim savjetom.
Gpu se u biti ne mijenja preventive radi nego jer je to optimalan pristup riješavanja problema.
U tekstu se spominje Nvidia Gpu 8600M GT u ovom slučaju g84-602-A2 čipu pa ću njega koristiti za primjer.
Spomenuti čip ima proizvodnu grešku kako je navedeno u teksu, problem je s komponentom koja se naziva "underfill". Viskoke temperature nisu jedini činbenik koji vodi zakazivanju samog čipa. Ono što uništava bga čipove je promjena razlike u temperaturi. Dakle, kada upalite laptop temperatura gpu je na cca 20c, ona raste do xc te se tu zadržava. Kada ugasite laptop temperatura se vraća na sobnu temperaturu i to čini jedan ciklus. Svaki bga paket može podnjeti određeni broj ciklusa prije nego li zakaže. U našem slučaju radi proizvodne pogreške taj broj ciklusa koji čip/kontakti podnose je znatno smanjen.
Reball kao opcija popravka u ovom slučaju nije optimalno riješenje jer reball ne otklanja problem a kvar će se vratiti. Reball je dobra i pouzdana opcija samo i isključivo onda kada je problem u kontaktima između matične ploče i tijela bga paketa, što tu nije slučaj.
Nvidia je izbacila nove revizije čipova gdje je taj problem u potpunosti eliminiran te je zamjena jedino pouzdano riješenje.
Dakle,
neovisno koji servis preferirate uvijek inzistirajte na zamjeni, baremu ovom slučaju.