MBP Retina vs MB Air & Naručivanje izvana
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP Retina vs MB Air & Naručivanje izvana

26.08.2014 | 10:08
Planiram uzeti neki prijenosnik koji će mi služit primarno za kodiranje, faks, surfanje i slično. Znači ne planiram se na njemu ni igrat ni uređivat neki video. Eventualno Illustrator ili Photoshop kad zatreba. Za bilo što zahtjevnije imam desktop workstation.

E sad, oči su mi zapele ili za MBP Retina 13" ili za MB Air 13".

Air mi se čini ko odličan izbor ali mu je ogromna mana 128GB storage, to mi se čini dosta malo, instaliram par aplikacija i već sam potrošio polovicu. U workstationu imam 128GB SSD samo s programima i OSom i on je redovno 70% pun. Opet, znam da postoji i 256GB verzija, ali za razliku u cijeni od 1500kn mi se baš i ne čini nešto povoljan. Više bi mi se isplatilo kupiti mrežni disk uz slabiju verziju.

MBP me također privlači prvenstveno zbog jače konfiguracije, ali ekran mi i nije nešto bez čega nemogu živjeti (vjerojatno jer ga još nisam vidio uživo ). Razlika u prenosivosti oba računala mi i ne predstavlja neki problem, nije baš da ga planiram nositi ruci 12 sati dnevno. Također, autonomija mi je zadovoljavajuća na oba mobdela, (9/12 sati bez punjenja, koji luđak bi tražio više). E sad dolazim do pitanja isplativnosti, i načina kupnje gdje trebam vašu pomoć

Možda sam to samo ja, ali kad god nešto kupujem, volim se raspitati tjedan, dva prije i proći najjeftinije što se da, nego da bubnem par tisuća više i kupim odmah.

TL;DR; STARTS HERE
Student sam FOI-a u Varaždinu, i kao što kaže gospodin u iStyleu, za studente imaju 5% popusta na sve modele (mislio sam da je to bilo 10%, jel se nešto promjenilo? ).
S tim popustom u iStyleu (s cijenom za gotovinu) ispada ova računica
MB Air 128GB - 7941kn
MB Air 256GB - 9461kn
MBP 13" R 256GB EOL - 10667kn

Sad me zanima, s obzirom da smo ušli u EU i da više nema terecenja na pošiljke unutar iste, postoji li način da se prođe nešto jefitnije naruđbom izvana? Dolazi u obzir i odlazak u SLO/AU/HU ako je isplativo.

P.S.: Ispričavam se na pisanju biblije, samo sam htio bolje predočiti situaciju, možda nekom sine dobra ideja.
26.08.2014 | 10:13
U principu ti nabava iz SLO/AU/HU ispadne toliko jeftinija koliko je tamo niži PDV u odnosu na naš. Dakle 3-6%. Vjerojatno se ne isplati jer te i transport košta nešto.

Obični non-retina MBP nisi razmatrao? Naime, pišeš da ti retina ekran nije bitan pa...
26.08.2014 | 10:18
Ako češ laptop koristiti za ono što si naveo, onda bih ja bez previše razmišljanja uzeo MB Air sa 128 verzijom SSD-a, ali bih se raspitao da li netko može naručiti verziju sa 8 GB memorije. Možda ima netko na forumu, a možda mogu i u iStyleu, ne znam... No, smatram da je puno isplativije dati 100 EUR za 4 GB memorije više, nego 200 eur za prostor na disku.

Ako ćeš laptop koristiti za ono što si prethodno naveo, pa kojih to pobogu 120 GB programa misliš instalirati na njega?

Ako ga misliš uzeti zbog kur_enja, onda ti preporučam RMBP...
26.08.2014 | 10:19
Kolko vidim MBP bez retine u iStyleu dolazi s HDDom, a ne flash-om. Znam da je mi je na desktopu razlika između SSDa i HDDa bila nebo i zemlja, no neznam kakva bi ta razlika bila na MBPu, jer nemam puno iskustva s njima.

Ukoliko je razlika u brzini baš ogromna, onda mislim da bi rađe išao s Air varijantom i eksternim diskom za storage.

Baš me ubija ovo, lebdim negdje između dva modela i nikako da prevagnem na jednu stranu. Možda bi trebao skočit do ZGa i pogledat ih uživo, valjda bi mi bilo lakše za odabrat.

EDIT: @Zdravac, dolazim s Windows platforme, pa to sigurno predstavlja ogromnu razliku, ali brzo se to nakupi. Isto tako, slažem se da bi se isplatilo uzet 8gb rama, nazvat ću iStyle pa pitati. Ne kupujem ništa pa tako ni laptop radi ku**enja, nego kao računalo za posao i surfanje kad nisam kod kuće.
26.08.2014 | 10:33
Ja bi ti preporučio AIR sa 256 SSD/8GB rama. Jest skupo ali to će biti dugogodišnja investicija zbog koje sigurno nećeš požaliti. Moja cura ima Air (mid 2011) sa tada 4GB rama i 128GB diska. Više nego je zadovoljavaju njene potrebe (koje su gotovo iste kao i tvoje). Mavericks se vrti na njemu bez beda kao i sve ostalo što joj treba.

my2c
26.08.2014 | 10:42
U SLO je tipkovnica s YU rasporedom i ima sve nase znakove la cak i ć koje slovenci nemaju. Malo je skuplji nego u AT zbog poreza valjda. Isto za neke models daju popust za studente (BigBang). Pogledaj. Koliko mi je poznato u Apple storeu se moze naruciti bilo koji raspored tipkovnice ali se ceka. Ne kod trgovaca (HR i SLO) nema ducan.
Iz VZ-a imas autobus do Mediamarkta za 90kn. Moze i ta varijanta.
26.08.2014 | 11:23
Hvala žabac na preporuci za BigBang.si. Imaju ok cijene, al nisam nigdje našao ništa o popustu za studente, ali opet moj slovenski nije baš najbolji. Zna li možda nešto više o tome?

A kad bi i uzeo laptop u sloveniji, kakva je situacija s garancijom, jesu li worldwide ili tam di kupiš?

Rusty, mislim da ću i ići tom opcijom, sad samo trebam pronaći najpovoljniju opciju za taj Air.
26.08.2014 | 11:46
Za prijenosnike i za Mini je garancija worlwide. Za iMac i Pro nije.
26.08.2014 | 14:57
Treba pitati za popust. Ne trebas znati slovenski, znaju oni jako dobro i srpski, a vjerojatnost da naletis na bosanca je velika.
26.08.2014 | 18:51
Vec te je Smayooo pitao za obican non retina MBP 13 ako ti ne smeta sto nije retina. Imas ga u Filexu sa 240GB SSD-a na akciji koliko sam vidio za 9499Kn. Glavna znacajka tog MBP-a je sto ga mozes dogradjivati sa RAM-om, izmjeniti SSD za veci (kad za to dodje potreba) ili cak ugraditi dodatan HDD u optibay umjesto DVD-a, pa u istom kucistu imas SSD I HDD. Na Jabucnjaku se dosta pisalo o toj opciji pa malo potrazi.
27.08.2014 | 09:26
@jmirakul Ovo je fantastična cijena, mislim da bi to čak moglo biti to. Kolko sam skužil na MBP se mogu spojit 2 dodatna monitora, a na air samo jedan, tak da mu je to goroman plus. Hvala ti puno, još budem malo razmislil, ali mislim da mi je ovo najbolja opcija.
01.09.2014 | 17:13
MBP Retina 13" 256GB 8GB RAM naručena od kolege korisnika Dr. Beast, sutra se očekuje.

Hvala svima na prijedlozima.
01.09.2014 | 20:00
Doom kaže:
Pretpostavljan da si ga uzea izvana, puno pametna odluka ti je bila ne uzet apple care. Kad bude plakanja za koji dan, misec.

Ne kužim zašto; Pa kada ga registrira na apple web stranici, pa zar to nemože kupiti online? Ili je i to vezano uz iAccount, pa ak ti je account hrv, tada nemožeš kupiti ? ili?
01.09.2014 | 20:01
Apple care se može kupiti i aktivirati bilo kad prije isteka redovnog jamstva.
02.09.2014 | 14:19
Došao je novi retina u moje ruke i moram priznati da mi se sviđa battery life koji pruža.

No šalu na stranu, šta je najbolje da učinim oko toga, napunio sam ga do kraja i onda je pokazivao 5h, uštekao ga na par minuta opet i sad piše 18h. Da ga ostavim ištekanog dok se ne isprazni?
02.09.2014 | 18:58
Ukratko, moj savjet ti je da ga držiš uštekanog na punjač kada god možeš, a isto tako i nadopuniš do kraja koliko ti to prilike dopuštaju. Ako baš nigdje ne ideš s njim, onda ga jednom tjedno skini s punjača i pusti da baterija padne na cca 75% i onda opet drži punoga.
Jednom u cca 45 dana ga isprazni na 10-ak % i opet napuni do kraja.

Nek tvrdi tko šta hoće, ali moj Air tako radi već 3 godine, i sada još uvijek mogu pogledati pune 3 epizode Mentalista 720p prištekanog na 50'' plazmu i isključenim display mirroring... (i još ostane baterije)

To govorim iz iskustva, no možda netko sa više Mac strojeva može dati relevantniji savjet (tema na koju te je smayo uputio)
02.09.2014 | 19:50
Ja svoj MBP gotovo pa ne skidam sa punjaca. Za tri mjeseca ce imati 2 godine i stanje baterije je: Cycles 20 i Health 99%. Bateriju namjerno praznim kad se sjetim (cca dva puta na godinu) ili kad mi fakat treba bez izvora napajanja.
03.09.2014 | 03:05
Primjetio sam da ljudi kada kupuju polovan Mac gledaju cikluse baterija (ono kao kilometraza na autima valjda)
03.09.2014 | 04:02
I šta je tu čudno?
Ako imaš dva MBProa, identičnih konfiguracija, očuvanosti i cijene, samo jedan ima npr. 99% battery health i 52 ciklusa, a drugi 75% i 200 ciklusa.
Koji bi uzeo?
03.09.2014 | 05:02
Uzeo bi onaj koji mi je blize

Jer ako su oba stara 3-4 godine samo je pitanje vremena kada ce ta baterija otkazati, jer ju je vrijeme pregazilo.

Ne mozes ti bateriju sacuvati da bude nova 10 godina, tako sto drzis laptop non stop na punjacu. Za takve osobe je iMac a ne MBP.

Meni osobno je jako zao vremena, kada sam mogao imati dvije baterije u torbi i samo je zamijeniti po potrebi. Ne znam koji im je k trebao da lijepe baterije za kuciste :/
03.09.2014 | 07:56
To je logični sljed događaja. S ciljem da bi računala bila sve brža (a u ovom slučaju i kompaktnija) moraju ići u sve veće stupnjeve integracije, tipa lemljenje rama na matičnu, integracija GPU-a itd... Pa tako i s baterijom, kako bi utrpali čim više kapaciteta morali su napraviti kompromis. Doduše, nisu ju baš trebali ljepit kako si ti rekao, ali to što ju nije jednostavno izvadit mi je jasno.

BTW: Fascinira me tišina laptopa. Koristim ga od jučer za sve što radim, na još 2 dodatna monitora, par jačih aplikacija upaljenih i nisam nijednom čuo ikakav zvuk iz laptopa, kao da uopće nema ventilator.
03.09.2014 | 09:18
@Lord:

Tisina mu je odlicna osobina, i bas to cijenim. Medjutim pokreni neku zahtjevniju igru pa se vrati ovdje da sam sebe demantiras

Hitman igram trenutacno, ugrije ga poprilicno (pa se ubrzaju i ventilatori), ali nikada nisam nasao niti jedan komad softvera da optereti moj Mac kao Tropico 4. Temperatura ide dobrano preko 100, a inace je u rangu 80-90 kod drugih igara.
03.09.2014 | 10:08
Dobro, kod igranja, to je razumljivo, i moj desktop počne vrištati u tom scenariju, a kamoli jedan laptop.

Sad jedino što moram riješiti je dobra tipkovnica, samo što je u hr izbor očajan. A od applea mi odgovara samo ona USB full-layout, izgleda da ću morat do ZGa po takvu.
25.09.2014 | 02:19
Moze li se dograditi RAM na ovom modelu
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO