Macbook Air 11 ili 13?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Air 11 ili 13?

02.09.2014 | 00:26
Hello, dobri ljudi!
Nova sam na forumu i totalna pocetnica sto se tice svih Apple proizvoda osim Iphone-a Kupujem novi lap i jako sam zagrijana za Air, samo se ne mogu odlučiti izmedu 11 i 13 inča. Studentica sam pa bi mi lap trebao biti za pisanje seminarskih, otvaranje pdf-ova, surfanje, gledanje filmova i slicno, a i prenosivost je jako bitna. Znaci nije u pitanju nikakav konkretni rad. I zanima me je li bolje, s obzirom na memoriju, uzeti 128 ili 256 gb i kakvo je sveopce iskustvo Air-ovaca. Hvala puno!

P.s. Vidim da sam stavila u krivi podforum, ali ne znam promijeniti ako se uopce moze
02.09.2014 | 06:49
Za to što si navela ti je 128gb sasvim okej, ako ces trebat još prostora nabaviš neki eksterni disk, ionak su skoro đabe trenutno (300tinjak kuna za 500gb). Kaj se tiče veličine, to ostaje na tebi. Najbolje bi bilo da odeš u neki bliži iStyle ili Store ili bilo gdje di imaju izložene modele pa se malo poigrati s oba dva i vidjeti koji ti odgovara.

Što se tiće prenosivosti, istina je, 11" je stvarno kompaktan i možeš ga svugdje nositi, al razlika između njega i 13" je samo u 5cm, tako da je i 13" još uvijek odličan za nositi okolo, pogotovo po težini.
02.09.2014 | 07:01
Dobrodošla!

Lord je već naveo sve što bi ti i ja osobno preporučio. Moja cura ima Air 11 (128GB) i mogu ti reći da ona ne radi ništa drugačije nego ti i taj macbook joj je i više nego dovoljan. Ako ćemo dugoročno gledati osobno bi se uvijek rastegnuo onoliko koliko ti buđet dozvoljava (u trenutku kupovanja ove 11ice bilo je 64GB standardno a 128 je bio jači model), tako da ako možeš uzmi što bolji model iako ti sada to možda izgleda kao overkill (dijagonala ili prostor SSDa).

Za ove taskove 11" je ultra prijenosnik, mada 13" ne bi bio loš niti znatno teži.
02.09.2014 | 07:41
Slažem se s kolegama iz prethodnih postova. Dodao bih samo da probaš uzeti model sa 8 GB RAM-a. Za ono što si navela, dovoljno ti je i 128 GB SSD i 4 GB RAM-a, ali kasnije (za par godina) ćeš požaliti. Nije baš toliko velika razlika u cijeni, koliko će ti više RAM-a i prostora na disku koristiti kasnije. Pogotovo više RAM-a!

btw. I ja sam za 11'' model (imam ga doma, i sasvim je dovoljno za ono što si gore navela.

btw2 Druga kombinacija je iPad + 13'' Air, ali to je već investicija...

btw3
Dobrodošla
02.09.2014 | 08:35
Dobrodošla!
Odgovore si već dobila, a topic upravo premiještam u forum Hardver...
02.09.2014 | 14:43
Momci, hvala na odgovorima, puno ste mi pomogli! Mislim da cu ipak ici sa 13 od 256 gb, mislim da ce se dugorocno puno vise isplatiti, a i kao sto ste rekli, par centimetara i grama stvarno i nije neka razlika. samo me jos zanima bi li trebala posebno narucivati 8 gb rama jer ga u ponudi koliko sam vidjela nemaju, a jako mi se isplati akcija koju imaju preko mastercarda zabe na 24 rate, ba bi trebala vidjeti je li to moguce
02.09.2014 | 14:52
Kako je zdravac rekao, apsolutno da. Ako možeš obavezno uzmi. Navedeni Air kojim ja raspolažem radi uredno sa zadnjim OSom na 4GB rama, ali dugoročno gledajući rađe bi sada uzeo 8GB. Iako je laptop star 3 godine i vjerojatno će još uredno raditi sa toliko rama barem još toliko, današnja odskočna daska bi po meni bila 8.
02.09.2014 | 16:37
Koliko kosta nadogradnja rama jer ako uzima 13" 256 gb i dodatni ram po meni se pribizava cijeni 13" macbook proa s retinom bolji ektran, grafika, 8gb rama, al mozda sam u krivu...
02.09.2014 | 17:28
Koliko znam nema nadogradnje RAM-a ni diska na MacBook Air-u. Sve jo to zalemljeno na matičnu ploču.
Dobro odvagni što ti danas treba, pomnoži sa PI i zaokruži na niže koliko love imaš.

Generalno, što se izbora veličine MacBook Air-a tiče, izbor ovisi jako o tome što se već ima i čemu je komp namijenjen.

MacBook Air je po meni uređaj kojemu je prenosivost i autonomija na prvom mjestu. Zato je tanak, nema ni DVD ni hrpe priključaka ni klasični disk ni visoku rezoluciju ekrana da bi mu autonomija bila što veća.

Ako prenosivost nije kritična, smatram da je MacBook Pro 13" (non-retina) isplativije rješenje.

Ako je zbog dizajna i prenosivosti Air ipak na prvom mjestu, predlažem 11" model (4GB RAM, 256GB SSD) jer će za sve biti dobar osim za filmove. A i za filmove će biti dovoljno dobar uz HDMI adapter i spajanje na vanjski TV.
02.09.2014 | 18:02
Nikako 256 GB hard disk....zašto, zato jer je dosta skuplji a taj ti prostor neće skoro nikad trebati. Ja imam air 128 GB star je 3 godine i još uvjek mi je disk polu pun. Air ima izvrsnu grafiku i piksele nećeš vidjeti niti kad razvučeš ekran prstima do kraja. Za 13" rezulicija 1440 puta 900 je mrak, ne kažem da retina nije bolja, ali je i puno skuplja. Slušam i ja te priče o uzimanju više rama za budućnost od mnogih uvaženih kolega na jabuci, ali evo moj air ima 4 GB na 1333 Mhz i već tri godine radi bez problema i sve mi leti, tako da to uzimam s rezervom, a pogotovo zbog onog što si navela da ćeš raditi na laptopu. Uzmi si 128 GB hard i 4 GB rama (sad je ram na većoj frekvenciji nego moj) i uživaj. Air je savršen stroj koji ima samo jednu manu, a to je cijena, pa čemu onda još to povećavati s dodatnim hardom i ramom, kad tu razliku nikad nečeš ni osjetiti.
03.09.2014 | 02:56
Ja smatram da danas kupovati racunalo sa samo 4GB RAM (kojeg btw ne mozes prosiriti) je pogreska velika.

Svaka nova inacica OS-a ili aplikacija trazi vise i vise rama, i treba malo misliti na buducnost jer novi Air se ne kupuje svake godine kao iPhone.

Moja Retina potegne izmedju 6-10GB memorije kada je pokrenuto par aplikacija (doduse mozda samo zato sto ima na raspolaganju), ali je prilicno indikativno.

Radije bi uzeo vise RAM i manji disk, jer exetrnim memorijama zacas povecas taj kapacitet, dok sa RAM si tu gdje jesi :/
03.09.2014 | 08:01
Uostalom, SSD u novom Airu i Retina MBP je nadogradiv, ima par kitova na netu za kupiti, proširiv do 960gb. (link), tak da i imaš odabir rađe bi uzeo više rama pa manji disk. Ali u stvarnosti, takva opcija je malo vjerojatna, ako nađeš Air s 8gb rama, vjerojatno neće imati entry-level disk.
03.09.2014 | 09:07
Mislim da se ram na airu moze nadogradit samo preko applea, cto i cini mi se da je 100 dolara nadogradnja znaci kod nas duplo vise
03.09.2014 | 09:22
Disk upgrade je u ponudi vec dosta dugo, samo je cijena po GB i dalje brutalna

eshop.macsales.com/shop/SSD/OWC/Air-Retina

RAM je prica za sebe. Zato sam ja uzeo u startu model sa 16GB. Da mi treba, ne treba, ali vrijedit ce u buducnosti, meni ili buducem vlasniku...
03.09.2014 | 09:23
Imam ja JetDrive koji ide u SD slot, kao backup bitnih stvari. Zeza me samo sto mi card reader vise ne radi nego sto radi
03.09.2014 | 09:50
Ljudi moji baš ste zapeli za veći ram, ne każem da to nije dobra odluka, ali je komplikacija oko nabave, jer ih vjerovatno nemaju na lageru. Ono śto ona sada misli raditi, trośit če isto rama i za pet godina. Ja sam kupio air s lionom, a uskoro ču staviti ćetvrti OS- X po redu na taj laptop...mislim, ako ga możeš lako nabaviti ok, a ako ne kupi si što imaju u dućanu.
03.09.2014 | 11:41
cariblanco kaže:
Ljudi moji baš ste zapeli za veći ram, ne każem da to nije dobra odluka, ali je komplikacija oko nabave, jer ih vjerovatno nemaju na lageru. Ono śto ona sada misli raditi, trośit če isto rama i za pet godina. Ja sam kupio air s lionom, a uskoro ču staviti ćetvrti OS- X po redu na taj laptop...mislim, ako ga możeš lako nabaviti ok, a ako ne kupi si što imaju u dućanu.

Evo možda dobre usporedbe;
Ja sam svoj MB Air 11'' uzeo u rujnu, 2011. god, osnovnu verziju - 64 GB SSD i 2 GB RAM-a.
Dakle, to je bilo prije točno 3 godine. Uzeo sam to jer si jednostavno nisam mogao više priuštiti (i to je bilo iznad budgeta, ali eto - riskirao sam)

E, sad ti procjeni šta ti je danas 2 GB RAM-a ! ! ! Isto je u to vrijeme bio s Lionom i uredno je radio. Da se razumijemo - radi on i sada, ali jednostavno ponekad primjećujem klasične simptome nedostatka RAM-a...

Prije 3 god. je bila usporedba 2 ili 4, a sad je 4 ili 8...
03.09.2014 | 11:43
Eto to je isti vremenski period kupovanja ovog Air o kojem sam ja govorio. Ja sam uzeo tada upgrade verziju tvog modela 128GB/4GB i dan danas radi ko metak.

Ja sam za defintivno uzeto što bolji model za novce s kojima čovjek raspolaže pogotovo zato jer nije moguće to naknadno u nove modele dodavati/modificirati.
03.09.2014 | 12:56
Decki, hvala na trudu, jos cu dobro razmisliti jer imam vremena do 10. mjeseca, ali nekako ga bas i ne zelim cekati nekoliko tjedana ili mjesec, vec bi ga onda uzimala odmah jer mi treba(stari je za smece ), a i ne znam bas koliko bi se tisucica u budzetu mogla rastegnuti. Zasad sam odlucila ici sa 13, a za memoriju neki imaju i pravo, lako uzmem puno i previse dodatne memorije kasnije za duplo manje pare..raspitat cu se i u iStyle-u, vidjet cu sto ce mi i oni rec
03.09.2014 | 13:30
Emmanuel3 kaže:
Decki, hvala na trudu, jos cu dobro razmisliti jer imam vremena do 10. mjeseca, ali nekako ga bas i ne zelim cekati nekoliko tjedana ili mjesec, vec bi ga onda uzimala odmah jer mi treba(stari je za smece ), a i ne znam bas koliko bi se tisucica u budzetu mogla rastegnuti. Zasad sam odlucila ici sa 13, a za memoriju neki imaju i pravo, lako uzmem puno i previse dodatne memorije kasnije za duplo manje pare..raspitat cu se i u iStyle-u, vidjet cu sto ce mi i oni rec

Super!

PS
Nemoj zaboraviti pitati za EDU popust (mislim da je 12%)
03.09.2014 | 13:39
Znam, hvala samo ne znam vrijedi li to i za karticno placanje, tj neku akciju koju imaju sad sa zaba mastercardom na 24 rate..i bas me zanima imaju li odredeni popis fakulteta koji imaju pravo na EDU popust
03.09.2014 | 13:49
Bio sam prekjucer u iStyle arena centar, back-to-school popust je za sve, samo trebaš pokazati index.

Isto tako pronuškaj po njuškalu (), ja dok sam tražio svoj sam naletio na par Airova koji su novi, zapakirani, našom tipkovnicom i garancijom s kojom tisućicom manje nego u iStyleu.
03.09.2014 | 13:55
Emmanuel3 kaže:
Znam, hvala samo ne znam vrijedi li to i za karticno placanje, tj neku akciju koju imaju sad sa zaba mastercardom na 24 rate..i bas me zanima imaju li odredeni popis fakulteta koji imaju pravo na EDU popust

EDU popust ti mora vrijediti bez obzira na način plačanja. Eventualno mislim da imaju dodatni popust za gotovinu... No, provjeri sama - užitak treba biti i sama kupnja takvog stroja
03.09.2014 | 14:32
LordShigi kaže:
Bio sam prekjucer u iStyle arena centar, back-to-school popust je za sve, samo trebaš pokazati index.

Isto tako pronuškaj po njuškalu (), ja dok sam tražio svoj sam naletio na par Airova koji su novi, zapakirani, našom tipkovnicom i garancijom s kojom tisućicom manje nego u iStyleu.

Pronjuskala sam po njuskalu( ) i nasla ova dva koja mi se cine ok :

www.njuskalo.hr/macintosh/macbook-air-13...vakum-oglas-11133534

www.njuskalo.hr/macintosh/apple-macbook-...ncija-oglas-11610395

Samo sto na ovom prvom ne vidim spec dobro, slika je jako mutna, a i trebam nazvat i pitat je li hrvatska tipkovnica ili nije za oba
03.09.2014 | 17:47
Nije slika mutna ako je gledaš na air_u i povećaš Evo slika.

ScreenShot2014-09-03at18.47.26.png

ScreenShot2014-09-03at18.47.43.png
03.09.2014 | 21:21
Hvala, gledam preko iPhonea, pa nisam ni mogla nesto posebno napravit s njom
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
04.09.2014 | 07:43
zatraži ponudu kod ovlaštenog ( iSyle) za 13" sa 8 GB Rama i koristi EDU popust.

btw. AKo mene pitaš ja ga ispod 1.7 GHz i7 + 8GB Rama ne bi uzimao.....

možeš i ove preprodavače sa njuškala pitati za BTO kako sam naveo..ništa te ne košta....očito is USA dovlače...ako ti nije hića potrošit pare...
24.09.2014 | 18:41
Koristim Air 11" , 3 godine (C2Duo, 2Gb Ram).. Gledaj da ti je za fax monitor bar 13" i uzmi RAM-a koliko ti novčanik dopušta. Kod seminara ćeš imat brdo otvorenih stranica, nekad nije na odmet staviti stranicu do stranice (cascade) pa da prepišeš/usporediš nešto. Imaj na umu da ti je Office malo drugačiji na Macu, tako ako si već navikla na Windows Office, trebat ćeš se malo priviknut.. ja nisam imao živaca pa sam instalirao virtualku i Win Office na nju za diplomski..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO