MacBook Pro problemi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro problemi

11.09.2014 | 07:00
Imam hrpu problema sa MBP-om u kojemu se vrti SSD Kingston 100 V+ 256, i 8 gb rama. Ovako, nekad se ne da upaliti samo mu se vrti onaj zupčanik, kad ga pustim neko vrijeme na miru upali se ko iz topa, ventilator mu vrti punom parom. Isčupo sam SSD i pokrenuo ga sa drugim strojem i tu mi radi, ali pošto nekad radi i u MBP-u ne mora značiti da je ispravan.
Kod Hardware Testa ne pokreće test nego dobivam: "apple.com/support - 5010D" na sivom ekranu?
Šta crkava? SSD ili Matična (koja se zagrijava).
11.09.2014 | 09:20
tino1 kaže:
Imam hrpu problema sa MBP-om u kojemu se vrti SSD Kingston 100 V+ 256, i 8 gb rama. Ovako, nekad se ne da upaliti samo mu se vrti onaj zupčanik, kad ga pustim neko vrijeme na miru upali se ko iz topa, ventilator mu vrti punom parom. Isčupo sam SSD i pokrenuo ga sa drugim strojem i tu mi radi, ali pošto nekad radi i u MBP-u ne mora značiti da je ispravan.
Kod Hardware Testa ne pokreće test nego dobivam: "apple.com/support - 5010D" na sivom ekranu?
Šta crkava? SSD ili Matična (koja se zagrijava).

Navedena greska se odnosi na problem da AHT nema pristupa internetu. Pokusaj ga prikljuciti na LAN sa konfiguriranim DHCPom i pristupom internetu.
Probaj nakon ukljucenja drzati pritisnutu kombinaciju command-v (Verbose) da vidis gdje je stao.
Cudno je to zagrijavanje i puhanje ventilatora.
11.09.2014 | 10:24
Izvadi taj disk skroz vani, pa pokusaj bootati sa neceg drugog (moze i vanjski disk), pa vidi hoce li se ponavljati problem.
12.09.2014 | 06:43
Stavio sam stari HHD u njega i opet se glupira. Hardware test mi ne prolazi, dobivam poruku da Apple ne podržava Hardware te mašine? Šta bi to moglo bit?
12.09.2014 | 08:38
Crkao je ili crkava SATA kontroler, pretpostavljam. Da provjeriš moju pretpostavku, probaj boot s neke vanjske USB jedinice. Ako bude sve OK, imaš problem sa SATA kontrolerom. Ako i on bude radio probleme, onda s EFI-jem ili procesorom. Kako god bilo, zvuči kao zamjena matične.
12.09.2014 | 08:52
i ja mislim da matična. Koliko košta?
12.09.2014 | 08:55
Nazalost, mislim da ti se nece cijena svidjeti osim ako ne nadjes neku polovnu.
12.09.2014 | 08:57
Mozda da odneses u poznati RAM servis. Mozda oni nesto mogu napraviti.
12.09.2014 | 09:03
MBP ima dvokanalni SATA kontroler. Ako se bootanjem s USB medija ustanovi da je zaista problem u SATA kontroleru, treba probati HDD (SSD) spojiti na drugi SATA kanal. Ovo nije simple task, jer treba naći odgovarajući kabelić za spojiti se na alternativni port, ali je sigurno puno jeftinije od zamjene matične pa ima smisla pokušati.
Ako dođe do zamjene matične, vjerojatno je rješenje naći rabljenu matičnu na E-bayu (ili pustiti servisera da je nađe i naplati određenu maržu jer onda je njegova briga da nađe matičnu koja radi).
12.09.2014 | 19:11
Poslao sam ga jmirakul-u u Zagreb pa neka probaju u servisu. Hvala.
24.09.2014 | 06:14
Dobio sam izvješta o šteti:

Crko mi je noarthbridg (na njemu je grafika), to jest treba ga reball-ati, ali taj chip je problematičan,
tako da reballing možda nebi uspio i bolje naručiti novi chip iz (wot a suprise) Kine. Postoji mogućnost <5% da reballing ne uspije i sa novim chip-om.
Cijena:
Reballing - 750,00 kn i chip - 390 kn.

Evo par slika da vidite šta ako se s vremena na vrijeme ne otvori mašina i ne pročisti ventilatore i dovode zraka. Zabranite ženama da surfaju u krevetu, jer ga tada drže na koljenima i na deci iz koje ventilator uredno usisava dlaćice i skuplja ih.
Na posljetku hvala mom prijatelju Jmirakul na supportu, i jedan bod u karmu. Pokazalo se da je umrežavanje najbolji način da se prežive teška vremena.
Prilozi:
24.09.2014 | 06:16
Auu, gadno, skroz je bio zastropan.
24.09.2014 | 07:23
Čuj, ali tu je moralo biti signala ranog upozorenja. Brzina ventilatora postupno sve veća i veća, a i temp čipovlja isto tako, iako se workflow nije promijenio. Nisi ništa takvo primjetio?
24.09.2014 | 08:15
smayoo, to je možda slično ko kad ti prozuji ležaj na autu, svi ga čuju, osim tebe koji voziš to auto
Vadio sam i gore tepihe sa hladnjaka od ovog... Macbook-ci imaju puno bolje riješen usis od većine pc laptopa, pa vjerojatno ljudi ne idu za tim
24.09.2014 | 09:20
Ima normalno naznaka koje se i primjete. Ali uvjek misliš da je to nešto šta u pozadini vergla. Onda googlaš to i nađeš da ti treba neki SMC ventilator regulator pa instaliraš njega, i tako redom. Bolje bi bilo prvo otvoriti kućište i pogledati iza ventilatora kao prvu mjeru. Pa ako to ne pomogne onda dalje. Ja sam na žalost uvjek mislio da je software kriv i vidiš do kuda me to odvuklo.
24.09.2014 | 10:23
U biti redovno ciscenje venta kod starih modela MBP-a je vrlo jednostavno. Vent drze dva sarafa. Digne se i imas sto viditi
24.09.2014 | 10:31
smayoo kaže:
Čuj, ali tu je moralo biti signala ranog upozorenja. Brzina ventilatora postupno sve veća i veća, a i temp čipovlja isto tako, iako se workflow nije promijenio. Nisi ništa takvo primjetio?

Nikakav specijalan signal nije davao osim sto se vent vrtio na maximalnih 6200 rpm, a temperatura nVidije MCP Nortbridge-a cca 80-85 C i sve to vrlo brzo, par minuta nakon sto se hladan boota u idle-u. Neznam da li SMC ima nesto tipa da kaze temperatura je previsoka gasim stroj.
24.09.2014 | 10:36
Ja se sa takvim stvarima susrecem svakodnevno. www.facebook.com/fixit.servis

Reballing je dobra stvar ali se mora znati uraditi jer lako ode i cip i maticna. Dobro obrati paznju na cemu i kako rade jer ako ide samo sa heating gun-om od tog posla nema nista. Ovako na kraju izgleda kada se nestrucno radi i od laptopa nema nista
24.09.2014 | 10:37
jmirakul kaže:
Nikakav specijalan signal nije davao osim sto se vent vrtio na maximalnih 6200 rpm, a temperatura nVidije MCP Nortbridge-a cca 80-85 C i sve to vrlo brzo, par minuta nakon sto se hladan boota u idle-u. Neznam da li SMC ima nesto tipa da kaze temperatura je previsoka gasim stroj.

Pa na to sam i mislio. Mac ti ne može dati alarm u takvom slučaju jer to mogu biti normalni uvjeti rada ako si zavrtio nešto procesorski jako zahtjevno. Ali kužiš valjda, kao korisnik, da to nije normalno.
Mislim - da na autu držiš gas do poda, u trećoj, na ravnom, prazan, motor urla na 5000 okretaja, a brzina oko 20 km/h, zar ne bi skoknuo do mehaničara?
24.09.2014 | 10:37
evo slika
Prilozi:
24.09.2014 | 10:46
smayoo kaže:
jmirakul kaže:

Pa na to sam i mislio. Mac ti ne može dati alarm u takvom slučaju jer to mogu biti normalni uvjeti rada ako si zavrtio nešto procesorski jako zahtjevno. Ali kužiš valjda, kao korisnik, da to nije normalno.
Mislim - da na autu držiš gas do poda, u trećoj, na ravnom, prazan, motor urla na 5000 okretaja, a brzina oko 20 km/h, zar ne bi skoknuo do mehaničara?

Nama je to jasno, ali tim "obicnim korisnicima" ocito nije.
24.09.2014 | 11:39
A da... tako ispada... Što ja znam. Meni je moja mama referentna za takve stvari. Oduvijek je bila totalni tehnofob, ali je zbog prirode posla bila vozač još vrlo davno, dok se baš i nije sretalo puno žena za volanom, morala se služiti računalom dok ga većina ljudi još nije ni razlikovala od pisaće mašine, i tako.
Uvijek su joj sprave išle na živce, nije željela znati ništa o tome kako rade, ali je vrlo promptno primjećivala kad nešto nije u redu. Čula bi zvuk spomenutog ležaja na autu barem 1000 km prije bilo koga drugog. Spriječila je požar u kući jer je inzistirala da pogledam peglu jer joj je "čudno mirisala" (ispalo je da je bio loš kontakt na priključku kabela na termostat, taman toliko propao da je sve bilo spremno da bukne) usprkos tome što ju je stari ismijao. Uvijek skuži da klima crkava jer promijeni zvuk. I tako, da ne nabrajam dalje. Nije da ne možeš primjetiti, čak i ako si "obični korisnik". Više je stvar u tome da li obraćaš pažnju.
I ovo što kaže Tino - uvjeri ga netko da je problem softvera, i tako... Jbg.
24.09.2014 | 13:18
Istina... žene su puno temeljitije, zato valjda i rade na pojedinim mjestima u tvornicama gdje muška glava nema prolaz
Osim žena doma, koje su dale brigu na veselje i surfaju... e to je nešto drugo... ne kažem da su sve takve, ali velika većina žena koje ja znam su tipično takve... laptop na kauč, deku i slično i udri... godinama, satima... čak i ako laptop uzima zrak odozdo, ne smeta
24.09.2014 | 14:41
Tino zao mi je sto ti se to dogodilo, ali dobra stvar je sto si povecao svijest o tom problemu. Upravo sam rastavio svoj MBP i naletio na solidan "tepihic". Nije da mi se MBP pregrijavao ali bolje sprijeciti nego lijeciti.
24.09.2014 | 16:06
havdic kaže:
Istina... žene su puno temeljitije, zato valjda i rade na pojedinim mjestima u tvornicama gdje muška glava nema prolaz
Osim žena doma, koje su dale brigu na veselje i surfaju... e to je nešto drugo... ne kažem da su sve takve, ali velika većina žena koje ja znam su tipično takve... laptop na kauč, deku i slično i udri... godinama, satima... čak i ako laptop uzima zrak odozdo, ne smeta

Točno, temeljito prče muževe u zdrav mozak!
24.09.2014 | 18:12
Nama je to jasno, ali tim "obicnim korisnicima" ocito nije. [/quote]

To ti bude jasno onda kad je već relativno kasno. Pogotovo ako si instalirao novi OSX pa ti vrćenje ventilatora izgleda logično jer ti je Aktivity monitor pun nekih procesa i indexiranja. A ni u ludilu nebi mogao zamisliti da neko tako nešto konstruira.
24.09.2014 | 18:14
zabac kaže:
havdic kaže:

Točno, temeljito prče muževe u zdrav mozak!

Tako je Žabac. Sad su žene bolje od nas, ma nemoj. Osim normalono naše Mie Lovrić, ona je stvarno bolja od nas svih.
24.09.2014 | 18:51
Si ozenjen? Koliko dugo? Djeca? Ne dao Bog i punice!
24.09.2014 | 18:53
Njegos:
"Ćud je ženska smiješna rabota!
Ne zna žena ko je kakve vjere;
stotinu će promijeniti vjerah
da učini što joj srce žudi."

Bio u 19. stoljecu!
24.09.2014 | 18:58
Koješta. U ovom životu ne bi bilo ničeg vrijednog življenja da nema žena. Žene su zemlja, zrak, voda, sunce i sol života. Mi smo samo sjeme.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO