Napajanje za Mac Pro 1,1
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Napajanje za Mac Pro 1,1

17.09.2014 | 16:46
Imam friški UPS, star jedva godinu dana. Na njemu imam mac pro 1,1. Taj je već puno stariji.

Ovo ljeto, kako su stalno bile oluje, blicnula bi svako malo struja, a kompjuter bi se na to resetirao.
Pa sam nosila UPS na servis. Pa su na servisu rekli da je s njim sve u redu, a ako se kompjuter restarta kad UPS prekopčava sa struje na bateriju, da je možda napajanje u mom kompjuteru "oslabilo".

Mislim si ja - ma nemojte mi prodavat priče za malu djecu...

Pa sam isprobala UPS na jednom drugom macu, malo novijem. Troši jednako struje, (oko 350W, a UPS bi trebao držati do 550W) ali njega UPS drži.

Pa si sad mislim, jel moguće da stvarno napajanje u starom macu šteka.

Jel imao netko problema s napajanjem za mac pro, kakva su iskustva? Jel se može kod nas kupiti novo? Tražim po internetu ali sve što nalazim su second-hand djelovi i to iz Amerike i po krvavim cijenama...
17.09.2014 | 18:05
1. Imaš govno od UPS-a. UPS koji nema "seamless" prebacivanje s mreže na bateriju je govno, a one koji takva govna prodaju pod UPSove bi trebalo kazniti time da takve UPSove doživotno koriste, i to u nekom selu pod Velebitom, ili na dalmatinskim otocima, na primjer.

Da budem konstruktivniji - UPS koji *prebacuje* napajanje odavde onamo je zastarjele i jeftine konstrukcije. UPS kakav treba kupiti je onaj koji *UVIJEK* napaja trošilo iz baterije, a baterija se puni ili ne puni, ovisno o tome da li mreža daje struju.

Dakle, ako si u mogućnosti, kupi si takav UPS. Naravno da je skuplji, a sada znaš i zašto.

2. Pod "napajanje u kompjuteru oslabilo" su mislili na kondenzatore, koji imaju ulogu UPS-a, ali samo za ultrakratkotrajne ispade od parsto milisekundi. To je moguće, naravno, ali, da imaš normalni UPS, ne bi to bilo bitno. Vidi ad1.

Neki normalni serviser elektronike bi morao moći bez velike muke i troška zamijeniti kondenzatore u napajačkoj jedinici Mac Pro-a. Ako mu se da. Ali ja mislim da je besmisleno čačkati po inače radećem stroju zato da iskoristiš govno od UPS-a.

Zato ti ja (ponovno) savjetujem da taj UPS pokloniš trgovcu koji ti ga je prodao, da na njemu cijepa drva za zimu, a sebi kupiš neki normalni.
17.09.2014 | 18:21
To su on-line UPS-ovi koji uvjek troše bateriju i vrijeme prebacivanja je 0s.
17.09.2014 | 20:34
Dečki... Svaki tiskov kiosk ima apc back ups od 500VA... Na nijednom kiosku nikad problema...
On line ups je suluda investicija i redovito jednom godišnje zamjena baterija, osim ako se ne radi o nekim kvalitetnijim uredjajima
Moguće da je ups smeće, ali ne slažem se da treba trošiti brdo novaca na ups koji konstantno drži 220V... Moje mišljenje naravno
Daj malo podataka o tom ups-u, może i slika
17.09.2014 | 20:42
zabac kaže:
To su on-line UPS-ovi koji uvjek troše bateriju i vrijeme prebacivanja je 0s.

Ne trose bateriju vec uvijek iz ispravljenog napona kojim dopunjavaju bateriju pogone izmjenjivac koji napaja trosilo. Uvijek kad se zeli kvalitetan UPS koji ce galvanski odvojiti trosilo od mreze i time maksimalno sprijeciti s*anja koja mogu doci iz mreze treba izabrati tzv. online double conversion UPS
17.09.2014 | 21:19
havdic kaže:
Dečki... Svaki tiskov kiosk ima apc back ups od 500VA... Na nijednom kiosku nikad problema...

To ovisi što tko smatra problemom. Trafikantica vjerojatno nije emotivno i fizički uništena ako joj se ponekad resetira njena fiskalna blagajna i internetski router. Netko tko radi neki kreativan posao na računalu može se naći u situaciji da čupa kosu, čak i ako treba nadoknaditi samo 10-15 minuta od zadnjeg save-a.

On line ups je suluda investicija i redovito jednom godišnje zamjena baterija, osim ako se ne radi o nekim kvalitetnijim uredjajima

Kad pričamo o UPS-u, ako se ne radi o kvalitetnijim uređajima, ne treba ga ni kupovati. Bateriju nije nužno mijenjati godišnje. Sve ovisi kolika je predviđena autonomija. Ako nije "na nož", može i kroz drugu pa i treću (ako je zaista dobra) godinu baterija dobro služiti uz nešto kraću autonomiju.

Moguće da je ups smeće, ali ne slažem se da treba trošiti brdo novaca na ups koji konstantno drži 220V... Moje mišljenje naravno

Nego treba - što? Raskapati brutalno skup profesionalni stroj zato što ima 6-7 godina pa su mu se kondenzatori u napajanju malo rasušili, a da bi se moglo koristiti govance od UPS-a koje košta manje od bilo kojeg pojedinačnog komada iz tog računala?

Moje je mišljenje upravo obratno. Dual conversion online UPS je ujedno i galvansko odvajanje od mreže i vrlo solidna prenaponska zaštita, čak i u uvjetima lošeg uzemljenja. Za stroj te vrijednosti, jednostavno je glupo kupiti jeftilen od UPS-a

Ali, pazi ideje. Havdic, tebi je očito to smeće - OK proizvod i imaš ga kome prodati. Kupi onda ovaj od Tinat tako da ga ona ne mora poklanjati trgovcu koji joj ga je prodao da ovaj na tome cijepa drva.

(Upravo mi je palo na pamet, ako ih skupi 4 komada, mogao bi ih taj trgovac koristiti i kao klocne na kojem bi držao auto kad skine kotače s njega. )
17.09.2014 | 21:31
@tinat, ako na ups-u piše 550VA, to ne znači da je 550W

@smayoo Samo da te obavijestim... NCR RealPOS 21, RealPOS50 i IBM SurePOS rade 24/7... u neljudskim uvjetima, ne gase se
Nisam rekao da treba kupit najjeftiniji ups, jer je to nevažno, svaki dobro radi itd... Samo sam htio reći da u normalnim uvjetima, gdje nema problema sa strujom, padovima napona, čestih nestajanja, grmljavina i slično, kupovati on line ups
Netko tko živi od tog računala i opreme iza UPS-a, naravno da mu nije problem 2000+ kn
Što se vulgaris UPS-ova tiče, APC u 90% slučajeva radi besprijekorno, od najjeftinijih, do najskupljih...
sad su Smartovi nažalost APC by Schneider
17.09.2014 | 21:51
Pa nemaju svi galvansko odvajanje?
Zasto bi online ups-ovi bili bitno skuplji? Glavnina cijene je u baterijama, manje u elektrinici, jedino ima dva pretvaraca (AC/DC i DC/AC). Mozda je zato cijena nesto veca.
17.09.2014 | 22:02
Svaki UPS pa i APC Backup CS500 (spomenut u trafikama) ima svoju namjenu. Konkretno ovaj u "trafikama" sluzi da 5-10 min napaja POS ako na kratko (bez puno tranzijencija i popratnih pojava) nestane mreznog napajanja i da se u tom vremenu izvrsi shutdown. I to je sve. Nista vise i nikakvu drugu dodatnu zastitu taj UPS ne pruza. Ovi drugi on-line koji galvanski odvajaju jesu super zastita ali zaboravili smo napomenuti njihovu cijenu. Ona je cca 5-6 puta veca od obicnih "klik-klak" ili nesto boljih line-interactive upsova. Spomenuta zastita od statickog elektriciteta izazvanog grmljavinskim neveremenom jednostavno *NE POSTOJI* jer puno veca prijetnja dolazi iz komunikacijskih parica (adsl, pogotovo ako su kuce spojene zracnim vodovima) preko routera na switch pa do mrezne kartice racunala gdje moze doci cak do unistenja kompletnog motherboarda. U takvim uvijetima najbolje se koristiti WiFi mrezom i raditi na laptopu na baterijama sa iskopcanim punjacem. Gotovo svake godine barem jedanput ISP provider kod mene doma mjenja router zbog toga sto nisam uspio na vrijeme iskopcati liniju iz routera ili se navecer nisam sjetio iskopcati, a po noci bude jace grmljavine. Ove godine, obzirom da ucestalost nevremena je to sve skupa bilo dosta frustrirajuce.
17.09.2014 | 22:08
zabac kaže:
Zasto bi online ups-ovi bili bitno skuplji? Glavnina cijene je u baterijama, manje u elektrinici, jedino ima dva pretvaraca (AC/DC i DC/AC). Mozda je zato cijena nesto veca.

Skuplji su zato sto je izmjenjivac koji iz DC-a "pravi" izmjenicni napon dimenzioniran za non-stop rad, dok kod ovih drugih (backup upsi) izmjenjivac radi samo dok traju baterije. To je jako bitna razlika u robustnosti i kvaliteti izvedbe, hladjenu i sl.
17.09.2014 | 22:11
zabac kaže:

A kad jesu... da se ispravim oko cijene apc-a, oko 3500+ PDV je 750W model.. SURT1000
Baterije su svugdje iste... jedino na jačim ups-ovima su baterije u seriji, 48V, 12V 18Ah. Dok su na ovim vulgarisima 12/7
Ja nebi štedio, i uzeo bi nešto ovakvo da mi je posao
18.09.2014 | 08:34
Evo, tu se slažemo. Osim što ja nikad ne bi preporučio APC, nego PowerWare (Eaton).
18.09.2014 | 13:44
Nemam iskustva sa Eatonom
18.09.2014 | 14:38
PowerWare je u UPSove došao top-down. Dakle, radili su najprije ogromne UPSove za mission critical distribuirane sustave upravljanja po rafinerijama, elektranama i sl. APC je došao bottom-up. Dakle, počeli su s govancima od 300 kn i do dan danas ne uspijevaju riješiti neke zaista bitne stvari kod uređaja više razine funkcionalnosti.
19.09.2014 | 20:21
havdic kaže:
@tinat, ako na ups-u piše 550VA, to ne znači da je 550W

Znam
Ovaj je 800 VA…. (Cyber Power UPS 800ELCD) ali zapravo drži 480W, sad baš gledam. Ne znam odakle mi onih 550W, neš sam zabrijala. (genije)

Ti bokca koja diskusija je izašla iz ovog.

Dakle u principu, apropos mog pitanja - ako imam stariji kompjuter kojem štekaju kondenzatori u napajanju trebala bih izkeširati par soma kuna za novi UPS?

Čisto informativno, mac pro sam kupila second hand za 4500kn. Nisam baš bogatun.

Hvala na svim savjetima, pogotovo smayoo - iako se možda ne slažemo u pogledu najboljeg rješenja, vrlo vrijedne informacije si mi dao. Razmotrit ću onu opciju za promjenu kondenzatora.

19.09.2014 | 20:34
Gle, ako nisi bogatun, radije kupi second hand double conversion online UPS, nego novo smećence. Isto kao što si radije kupila second hand Mac Pro radije nego novu PC kantu, eto...
Naime, second hand UPS će imati dotrajalu bateriju koja, znači, više nema originalnu autonomiju, nego kraću (drži manje minuta bez napajanja). Ali ako kupiš neki koji je novi imao autonomiju pola sata, a bio je top klasa, taj će nakon 3-4 godine i dalje imati zdravu bateriju koja drži 10 minuta. A ono govance koje si kupila (procjenjujem na temelju dimenzija jer u specifikacijama ne piše autonomija, a čim ne piše autonomija, odmah možeš znati koliko je sati) kad je ganc novo nema nego možda 3 minute autonomije. Toliko da stigneš napraviti save i shutdown.
19.09.2014 | 20:48
Piše, na 100% tereta, 1,5min
Užas koji košta 750kn
20.09.2014 | 00:42
smayoo kaže:
Gle, ako nisi bogatun, radije kupi second hand double conversion online UPS, nego novo smećence. Isto kao što si radije kupila second hand Mac Pro radije nego novu PC kantu, eto...

Ah, ma ja se zapravo držim maca iz čisto iz emotivnih razloga, odrasla sam na macovima svih boja i oblika pa si nemrem pomoć, indoktriniralo me da mrzim windowse inače sam škrtac2

smayoo kaže:

Naime, second hand UPS će imati dotrajalu bateriju koja, znači, više nema originalnu autonomiju, nego kraću (drži manje minuta bez napajanja). Ali ako kupiš neki koji je novi imao autonomiju pola sata, a bio je top klasa, taj će nakon 3-4 godine i dalje imati zdravu bateriju koja drži 10 minuta.

Hm, interesantno! Samoooo.... baš mi se ne čini lako za naći (njuškam po njuškalu upravo)
20.09.2014 | 09:27
Njupkalo si našao za tražiti. Moraš eBay konzultirati!
20.09.2014 | 09:48
moguće... ali ebay.co.uk ili .de radi dostave
24.09.2014 | 18:45
Vidi ako dostavljaju, a ako ne, uvjek se mize kontaktirati prodavatelja i traziti dostavu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO