Vanjski HDD u LAN?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Vanjski HDD u LAN?

03.10.2014 | 19:32
Imam iMac 21' s 12GB RAM i 2 vanjska diska Western Digital (2 i 4TB) s FireWire 800 te WLANom.
Vidio sam da mi WD vanjski disk od 4TB odlazi pa ga neću gasiti dok sve fileove koje imam na njemu ne prebacim na novi 6TB ili WD 6TB koji želim kupiti.
Za rad na videu želim kupiti vanjski HDD od 6TB (8TB), ali gledam po oglasima i vidim da više nema FireWire 800 diskova.
Da li mogu kupiti vanjski mrežni disk (nema ništa od USBa, FireWirea, SATA) od npr. Iomega 6TB ili WD, spojiti na LAN od iMaca koji imam (mrežu i Internet imam preko WLANa) i tako raditi s Final Cutom i ići preko WLANa na web?
03.10.2014 | 20:22
Možeš, bez frke. Ali nećeš postizati brzinu kao s FW800.
možda ti je bolji put raskopati taj krepavajući vanjski disk i zamijeniti sam HDD u njemu.
03.10.2014 | 20:27
Da li ću moći raditi na Final Cut Expressu 4 ili baš ne?
03.10.2014 | 20:40
... i još pitanje da li trebam običan UTP kabel ili 'okrenuti'?
03.10.2014 | 21:04
Noviji Macovi (unatrag 7-8 godina, možda i više) imaju autosense Ethernet port pa je svejedno kakav ethernet kabel koristiš. Ako nije autosense, onda ti treba "okrenuti" (crosswired ili crossover) kabel.
Da li ćeš moći raditi na FCE4 - nemam pojma, nikad nisam radio u tom softveru.
Ethernet ima teorijski maksimalnu brzinu od 1000 ili od 100 Mb/s (megabita) (ovisno o tome što oba uređaja podržavaju i kabelu koji se koristi), što odgovara teorijski maksimalnom prijenosu od cca 100 ili 10 MB/s (megaBAJTA).
Da li tvoj mac ima 1000 Mb/s ethernet port, ovisi o njegovom godištu. Veliš da je 21". Pretpostavljam da misliš 21,5", odnosno da je 2009 godište ili mlađi. Ako je, onda ima 1000Mb/s port.
Mrežni disk koji danas kupiš sigurno isto ima 1000 Mb/s.

Ali, za razliku od FW800, koji održava vrlo visoku stabilnu brzinu prijenosa (u odnosu na teoretski maksimalnu od 790 Mb/s, prosječna stvarno održiva je preko 75%), Ethernet je opterećen s jako puno overheada, plus što ne postoji low-level protokol prijenosa, nego se podaci tovare sa svih 8 slojeva OSI modela.

Dakle, iako ti je disk spojen lokalno i direktno ethernet kabelom, stvarna efektivna brzina prijenosa ti sigurno neće doseći ni blizu 60 MB/s (megaBAJTA) , jer će prijenos ići preko AFP protokola, ispod kojeg ćeš imati TCP protokol, ispod kojeg ćeš imati IP protokol, itd. U biti, svaki će megabajt korisnog sadržaja biti opterećen još jednim megabajtom overhead podataka koji samo služe kao adresni i prateći podaci svih tih protokola.

I onda će sve to zajedno zaglaviti na istom IP stacku preko kojeg ti ide i internetska komunikacija (iako ona ide po sasvim drugom interfaceu).

Odokativno, maksimalna prosječno ostvariva trajna brzina prijenosa koju možeš očekivati je u najboljem slučaju dvostruko manja nego s FW800 diskom.
03.10.2014 | 21:09
Sve je jasno. Pokušati ću nabaviti FireWire 800 HDD i gotovo. Hvala ti na svemu.
03.10.2014 | 22:42
Velik problem u zadnje vrijeme...

Možda ti je najbolje uzeti neku ladicu koja ima FW800 port iako i to zastarijeva. Ja za montažu koristim Orico ladice u koje idu 2x 3.5inch diska maksimalno 2x 3TB u RAID0 i to radi super. Jedino nisu baš jako tihi... A super je što imaju eSATA, FW800 i USB3 port, pa ako upgradeaš komp, možeš početi koristiti brži USB3.
04.10.2014 | 11:28
Gle, *U* tom postojećem pokvarenom FW800 HDD-u gotovo 100% sigurno imaš *normalni* SATA (ili IDE) HDD. Otvori i zamijeni.
05.10.2014 | 07:43
Ja imam iMac 21.5' 2.5GHz Intel Core i5, 8GB RAMa iz 2011 godine.
Bilo bi dobro da se osiguram i da 1 vanjski WD LAN HDD od WD 8TB stavim u vezu s UTP kabelom i tako držim fileove u backupu...
Preko WLANa idem na Internet, na Canon iP7250, na iPhone i slično. Da li znaš kako da iMacu postavim Wi-Fi i Ethernet?
Sada mi je Wi-Fi složen da radi automatski, a Ethernet je isključen.

Na kraju želim imati vanjski disk na kojem montiram video (1x6TB) i backup svega ili na FireWire disku (WD 1x2TB i WD 1x6TB) ili na LAN disku (WD 8TB)

Zamijeniti ću na sadašnjem WD Externom Dual HDDu (sada je interno na 2x2TB) na stari 2TB i ako mogu staviti novi 4TB (imao bi 2+4TB)?
Ukupno bih imao 6TB kada stari pokvareni HDD zamijenim. Ne znam da li to mogu napraviti?
05.10.2014 | 09:55
diplodocusIII kaže:
Da li znaš kako da iMacu postavim Wi-Fi i Ethernet?
Sada mi je Wi-Fi složen da radi automatski, a Ethernet je isključen.

Znam, ali ne mogu tebi sve do kraja objasniti jer ne znam kako se podešava taj mrežni disk (kojeg bi spojio preko Ethernet kabela), niti kako je trenutno podešen. Ethernet podešenja na oba uređaja moraju biti usklađena da bi veza radila.

Da li je on kupljen potpuno nov pa ga sad stavljaš u pogon out of the box? Ako da, daj samo točnu oznaku modela i tipa pa pogledam na netu koje mu je tvorničko podešenje. Ako nije, hm...

Ukupno bih imao 6TB kada stari pokvareni HDD zamijenim. Ne znam da li to mogu napraviti?

NE znam da li možeš jer ne znam točno koji je to uređaj. Daj točan model i tip. Part number. Nešto.
05.10.2014 | 10:32
Od prvog diska koji mi se WD pokvario je WD P/N: WD40000H2Q-00, S/N: WU2Q10208837
Za drugi disk koji će biti LAN ću ti javiti za koji dan. Hvala ti na pomoći
05.10.2014 | 12:04
Imam slican WD My Studio - nesto - sa dva diska unutra koji se preko WD manager aplikacije mogu konfigurirati mirror ili strip. Nakon nekoliko godina koristenja poceo se eject-ati u radu ili kad je hladan dosta tesko "paliti". Znalo je proci skoro minuta da se pojavi zamountan na desktopu. Nakon sto sam zamjenio 12V ispravljac-adapter stvari su se popravile. Mozda je i kod tebe slican slucaj?
05.10.2014 | 13:34
Možda je i problem s ispravljačem, a možda s diskom. Gdje u Zagrebu mogu kupiti ispravljač za WD eksterni hard disk (2 diska su u kućištu)?
05.10.2014 | 13:52
Kupi univerzalni u Chipoteci. Ponesi ovaj sobom pa će ti tamo po njemu naći odgovarajući
06.10.2014 | 04:49
@jmirakul kako da sa WD manager aplikacijom iskonfiguriram da želim strip opciju odnosno od 2 Hdd od po 3TB želim 1x6TB?
Gdje aplikaciju mogu pronaći?
Nadam se da će sve biti dobro dok mi dođe WD 6TB, dok ga konfiguriram i prebacim sve fileove s 4TB koji mi odlazi 'u vječna lovišta'.

@smayoo ptražiti ću univerzalni u Chipoteci za 2x2TB koji mi je pred 'crkavanjem', mislim kupiti malo jači od ispravljača koji ide s WD eksternim diskom. Mislite li obojica da to ima veze s problemom?
06.10.2014 | 07:14
Može imati veze. Možda i nije do toga, ali ne košta puno kupiti zamjenski ispravljač. U svakom slučaju puno jeftinije nego novi disk.
06.10.2014 | 07:22
Ovo je tutorial za zamjenu HDDa u MyBooku koji ima samo jedan disk, ali vjerujem da je princip isti uvijek:
www.instructables.com/id/Disassembling-a...ern-Digital-My-Book/
  • num
  • Korisnik
  • 3
06.10.2014 | 09:28
smayoo kaže:
Noviji Macovi (unatrag 7-8 godina, možda i više) imaju autosense Ethernet port pa je svejedno kakav ethernet kabel koristiš. Ako nije autosense, onda ti treba "okrenuti" (crosswired ili crossover) kabel.

U praksi svi Gigabit Ethernet portovi imaju autosense (auto MDI-X).
06.10.2014 | 11:03
diplodocusIII kaže:
@jmirakul kako da sa WD manager aplikacijom iskonfiguriram da želim strip opciju odnosno od 2 Hdd od po 3TB želim 1x6TB?
Gdje aplikaciju mogu pronaći?
Nadam se da će sve biti dobro dok mi dođe WD 6TB, dok ga konfiguriram i prebacim sve fileove s 4TB koji mi odlazi 'u vječna lovišta'.

@smayoo ptražiti ću univerzalni u Chipoteci za 2x2TB koji mi je pred 'crkavanjem', mislim kupiti malo jači od ispravljača koji ide s WD eksternim diskom. Mislite li obojica da to ima veze s problemom?

Evo WD manager applikacija sa sluzbenih stranica support.wdc.com/product/download.asp?gro...p;sid=62&lang=en
07.10.2014 | 05:35
Jučer sam kupio polovan WD eksterni disk My Book Studio II s garancijom od 2 x 3TB, preformatirao sam ga, prije toga sam instalirao WD software (hvala na linku) i sada prebacujem fileove. WD eksterni diskovi će sada trajati par godina. Možda će i Thunderbolt pojeftiniti, pa ću kupiti njega (imam i Thunderbolt priključak na iMacu, ali je cijena viša).
Kupiti ću za par dana i ispravljač u Chipoteci za WD disk.

Još mi nedostaje i formacija koje sve diskove mogu staviti u My Book Studio II kućište i da li mogu staviti umjesto 2x2TB 1x2TB i 1x3 ili 1x4TB diskove u My Book Studio II kućište?
Dakle, treba mi naziv diska i njegova oznaka, dobro bi bilo imati nekakav PDF u kojem to sve piše.
07.10.2014 | 14:26
To ti ne može nitko reći. Mislim da je sasvim valjana pretpostavka da će svaki HDD raditi, samo je bitno da znaš da li u tvoj MyBook idu IDE diskovi (ako je star 5 ili više godina, to je moguće) ili SATA diskovi (ako je mlađi od 4-5 godina, onda su sigurno SATA diskovi unutra).
Eventualno, ako želiš biti ekstra siguran, kupi WD diskove iste serije (green, blue, black) kao što su ovi unutra.
Ali najprije probaj da nije stvarno problem u napajaču.
  • num
  • Korisnik
  • 3
07.10.2014 | 16:14
U My Book Studio II rade samo 3.5" SATA WD Green diskovi.

My Book Studio II User Manual
07.10.2014 | 16:34
Neki dan sam kupio My Cloud Mirror (samo za backup, jer koristim MacPro gdje imam dovoljno storagea) i mogu reci da sam odusevljen funkcionalnoscu. Konacno ne moras po noci ostavljati MacPro ukljucen (Transmission) sada to obavlja mrezni disk I da, prije ovoga sam ima WD My Live DUO, koji mi je bio puno losiji u odnosu na Cloud Mirror
08.10.2014 | 06:12
Sve fileove samkopirao s starijeg WD eksternog diska My Book Studio II 4TB na noviji WD eksterni disk My Book Studio II od 6TB.
Kupiti ću jedan disk WD40EZRX 4TB 3,5" 5400rpm, 64 MB buffer, SATA-600 -HDD Green za rezervu. Da li je WD Green dobar za My Book Studio II kućište?
Još mi nedostaje napajanje za My Book Studio II. Pogledati ću što ima u manualu kojeg je @num našao.
HVALA svima na velikoj pomoći.
08.10.2014 | 11:06
WD Green su i dolazili u kutiji WD My Book Studio, zbog male potrosnje i grijanja.
04.11.2014 | 11:08
Evo izvještavam da sam uspješno zamjenio diskove u prastarom WD My Studio II koji je prije nekog vremena počeo zezati. Znači unutra su bila dva 1TB WD Green koja sam zamjenio sa dva 3TB WD Red. Medjutim prije zamjene trebalo je izmjeniti firmware jer stari nije prepoznavao High density diskove veće od 2TB.

ScreenShotFirmwareupdater.png

Osim toga zamjenio sam i 12V ispravljač koji je stvarao probleme. WD disk Managerom sam složio RAID0 i sada imam 6TB volume kojeg ću korisiti za backup. U privitku su slike kako to sve skupa izgleda. Nadam se da će nekome pomoći i dati novi život My StudioII booku

WDdrivemanager.png

IMG_1614_II.jpg
04.11.2014 | 17:09
jmirakul kaže:
WD disk Managerom sam složio RAID0 i sada imam 6TB volume kojeg ću korisiti za backup.

Kad sam pročitao ovo upalile su mi se dvije lampice za ALERT.

1. WD radi smeće od softwarea, pa sad nedavno je mislim s Maverciksom, kad je ziašao bila ona šema da nije prepoznavao diskove FORMATIRANE s WD utilityem, dok su isti ti WD diskovi formatirani Apple disk utilityem radili bez problema.

Dakle, ne bih se pouzdao previše u taj softver, ako je riječ o krucijalnim fajlovima. I Disk Utility ako se ne varam bez problema radi RAID polja, samo nisam siguran da li i na mrežne diskove.

2. Backup? Striped RAID za backup? Jesi li ti siguran u tu opciju? Što će ti uopće RAID za backup?
Imalo bi mi smisla da je Mirrored RAID, pa da imaš dupli backup, ali da radiš od dva diska jedno polje, pa kad jedan disk prdne velike su šanse da NITI jedan file nećeš moći spasiti.

Toliko, ovako na brzinu
04.11.2014 | 18:06
Možda mu za backup lokaciju treba više od 3TB storega. Čisto da se zna slažem se sa Vanjuškom, ali nikada se ne zna koji su korisnikovi apetiti.
04.11.2014 | 18:09
@Vanjuška - Lampice ti dobro regiraju i upozorenja su na mjestu. Hvala!
Svjestan sam "kvalitete" WD software-a. O tome sam i pisao ovdje kad je Mavericks izasao (pod Yosemite nisam jos niti pokusavao). Trebalo im je pola godine da im taj WD manager kako-tako proradi pod 10.9. Koristim manager samo za inicijalno kreiranje RAID polja (pod Mountain Lionom) jer drugacije nemozes. Kako je rijec o HW raidu implementiranom u kontroleru kucista, samo WD manager moze pristupati i mjenjati njegove postavke. Jednom kad se kreira RAID polje WD manager vise ne treba i najbolje ga je ukloniti sa mashine. Nakon toga, u mojem slucaju pokrenem disk utility i obrisem kreiranu HFS particiju jer cu tako konfiguriran disk prikopcati na linux based NAS i na njemu kreirati ext4 file sistem koji ce sluzit za svakodnevni rsync backup NASa .
Naravno da sam svjestan RAID0 problematike i prihvacam taj rizik za dnevne backupove NASovog main storage-a koji je slozen kao RAID6 polje.
04.11.2014 | 22:59
Ja bih samo iskoristio priliku i ponovio kako je WD dobar jedino za podložit pod kraću nogu od klimavog stola. Hvala na pažnji.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO