27.01.2006 | 16:00
Bok ljudi,
Ja sam ponosni vlasnik i korisnik MAC-a već 15-tak godina ( clasic, LC, LC II, LC 475, LC 630,....iMAC, iMAC SE, Powerbook G4 17\") i do sada sam uvijek uspio pratiti i shvatiti njihova šamaranja ( izbacivanje SCSI-a, izbacivanje floppy-a, prelazak sa OS 6,7,8,9 na OS X..) ali mislim da je ovaj prelazak na INTEL procesore za sada vrlo zbunjujući.
Ne sumnjam da je Steve ( osmi što JAAAAKO voli crtiće pa želi postati vlasnik Disney-a) uletio u cijelu ovu promjenu nespreman i vjerojatno jednom zauvjek želi SATRATI ( čitaj: zatvoriti) WINDOVSE TJ. PROZORE u PC svijet. Ali mene zbunjuje sva ova spika oko software-a.
1. trenutno većina software-a piči na power PC procesoru ali uz emulatore ( osim Apple-ovih ) ida i na INTEL što neke aplikacije vjerojatno usporava i komplicira rad s njima. Do kada? Kada će sav software ( office, adobe...) ići bez emulatora na INTEL i što će onda biti sa ljudima koj rade na starim makinama sa power PC procesorima. Da li će onda ti stari dobri MAC-ovi sa \" starim lošim\" power PC procesorima biti za penziju jer neće moći pratiti razvoj software-a a znamo da svaka nova inačica dodaje nešto novo što ja vjerujem mi svi jako volimo i uvijek se trudimo \" kupiti\" najnoviji software.
2. sada će se vjerojatno MAC-ovi sa \"lošim\" power PC procesorima prodavati za \"siću\" jer ne mogu u isti koš sa INTEL makinama jer sada je INTEL zakon a ne više dobri stari power PC koji je svojevremeno ( G4) bio zabranjem u nekim zemljama jer je bio presavršen stroj. Da li kupiti power PC MAC-ove i možda zauvijek ostati na trenutnom stadiju razvoja software-a?
Meni su sve ove zavrzlame oko software-a zbunjujuće, a možda je sve tako jednostavno samo se treba opustiti i čekati što će vrijeme donesti.
Pozdrav Domagoj