29.10.2014 | 08:21
Debljina sloja paste ima veze samo u početnom periodu, dok temperatura hlađene površine iznimno brzo raste, i to u smislu da će 20-30x deblji sloj paste (dakle, debeo 2-3 mm umjesto 0,1 mm) imati početnu tromost od 10-15 sekundi, dok ne postigne ujednačenu temperaturu. Nakon toga je sasvim svejedno.
To da ima termalnu vodljivost 2 reda veličine manju od krutih metala - je točno, ali nije relevantno, jer je termalna vodljivost dovoljno velika da vanjska površina paste UVIJEK poprima temperaturu hlađene površine, čak i da je kilometar debela, samo je pitanje proteka vremena (govorimo o rasponu od milisekundi do sekundi, dok proces prenošenja topline ima dinamiku u minutama i desecima minuta).
Naravno da nije dovoljno dobro staviit puno paste, a ne razmazati je dobro pa da ostanu mjehuri zraka u debelom sloju paste, ali to nema veze s debljinom paste, nego s aljkavo obavljenim poslom. Osobno sam vidio nekoliko slučajeva gdje su razni "stručnjaci", od želje da sloj bude što tanji, stavili premalo paste pa se nije imalo što razmazati pa je efektivno manje od 40% površine imalo svrsishodno hlađenje.
Koristio sam termalnu pastu u vrijeme dok se ona uopće nije korisitila u računalima jer se procesori još nisu toliko grijali da je bila potrebna. Znam o čemu pričam.