Mac book pro se ruši
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac book pro se ruši

• lax
  • Korisnik
  • 1
17.11.2014 | 21:10
Od jučer imam problema sa MBP-om. Naime, već mi se nekoliko puta zblesirao na na način da slika jednostavno nestane sa ekrana. Jednom mi je ekran postao crn (dok sam gledao film na VLC-u), danas mi je ekran posivio kod gledanja videa na Youtube, a supruga kaže da je ekran postao plav nakon običnog gledanja interneta. Komp se ne resetira,već ostane upaljen, samo nema ništa na ekranu.

Inače, operativni je Yosemite, a comp je:

MacBook Pro (15-inch, Late 2011)
2,2 GHz Intel Core i7,
4 GB 1333 MHz DDR3,
Intel HD Graphics 3000 384 MB

Našao sam i crash report i on kaže:
Nov 17 16:52:53.626441 Dragans-MacBook-Pro.local discoveryd_helper[147]: Basic RemoteControl com.apple.discoveryd_helper Starting XPC Server
Nov 17 16:52:53.626941 Dragans-MacBook-Pro.local discoveryd_helper[147]: Detailed RemoteControl com.apple.discoveryd_helper XPC connection 0x7faa2bd00360: start (pid=48, <unknown> not root)
Nov 17 20:20:15.645895 Dragans-MacBook-Pro.local discoveryd_helper[123]: Basic RemoteControl com.apple.discoveryd_helper Starting XPC Server
Nov 17 20:20:15.646392 Dragans-MacBook-Pro.local discoveryd_helper[123]: Detailed RemoteControl com.apple.discoveryd_helper XPC connection 0x7fc6ca503310: start (pid=48, <unknown> not root)

Koliko sam shvatio, to se događa nevezano za neku posebnu radnju, jer sam istu stvar ponovio, i radio je bez problema
Da li netko zna u čemu bi mogao biti problem?
17.11.2014 | 21:20
Nisam siguran, ali mislim da nema veze s tim. Rekao bih da imaš problem s grafuljom. Hardverski. Zavrti AHT.
  • lax
  • Korisnik
  • 1
17.11.2014 | 22:08
Probat ću, hvala na brzom savjetu
  • lax
  • Korisnik
  • 1
18.11.2014 | 00:11
AHT kaže sve OK! Vidjet ćemo što će dalje biti.
18.11.2014 | 08:16
Onda je problem s kextom od grafulje. Da li ti je pravio probleme ranije na Mavericksu? Koliko kužim, izašao je upravo update 10.10.1. Probaj da li će problem nestati s tim.
  • lax
  • Korisnik
  • 1
18.11.2014 | 17:30
Pod Mavericksom je radio bez problema. Yosemite sam instalirao par dana nakon izlaska i do prekjučer nije bilo problema. Upravo sam updejtao sys pa ću vidjeti što će biti dalje
19.11.2014 | 23:28
Late 2011 model ima velikih problema sa drugom grafičkom karticom, i znam neke koji su po 3 puta mijenjali matičnu. Nažalost AHT je zastario i nije više u mogućnosti pregledati sve u detalje te je potrebno zavrtiti AST na njemu ( Noviji AHT koji ima dublji uvid u sustav, te može se fokusirati direktno na grafičku i video).

Bilo bi dobro ako postoji mogućnost da ga dofuraš do servisa i odma možemo baciti oko da li je grafička ili ne.
  • lax
  • Korisnik
  • 1
20.11.2014 | 17:18
Nisam se htio javiti dva dana da vidim kako će raditi nakon updatea. Ova dva dana je radio ok, bez smetnji. Koristio sam AHT internet verziju jer drukčije nije išlo. Također sam isprobao samo bazični test, a ne prošireni (extended testing). Ali, da ponovim: nakon updatea dva dana radi ok. Mala je gledala crtiće, žena bila na netu, ja sam radio u Indesignu i sve OK. Ukoliko bude bilo nekih problema, na servis!
  • lax
  • Korisnik
  • 1
24.11.2014 | 22:16
Evo, javljam se na istu temu nakon 4 dana ugodnog rada bez problema. Znači, nakon što sam updejtao operativni, sve je radilo super do danas na većer kada je tri puta nestalo slike. Slika nestane, a komp i dalje radi. Prvi put danas su se pojavile neke vertikalne ljubičaste i crne crte, drugi put plavi ekran, a treći put crni. Nakon trećeg puta nisam išao na force shut down nego sam samo poklopio ekran i otvorio ga. Slika se pojavila, samo je bila sva na crte. Nakon što sam nekoliko puta spustio i digao ekran, proradio je normalno.
SSIVIC je predložio da ga odvedem na servis na dijagnostiku, ali na žalost ja sam iz Umaga, tako da mi je najbliži servis Pula ili Rijeka, a trenutno sam u nekom poslu pa mi komp treba još nekih 15 dana.
Inače nisam neki veliki stručnjak za hardware pa me zanima da li se daljnjim radom grafička (ukoliko je ona problem) kvari sve više ili mogu nastaviti raditi, bez straha da će se još nešto pokvariti.
Također me zanima koliko bi taj popravak cca koštao.
24.11.2014 | 22:38
Meni se cini da ti ne gine zamjena grafickog chipa ili mozda reballing postojeceg ako uspije.
  • lax
  • Korisnik
  • 1
24.11.2014 | 22:39
Kolko to pjeva?
24.11.2014 | 23:29
lax kaže:
Kolko to pjeva?

Neznam konkretno za tvoj model, ali uslugu zamjene slicnih BGA chipova servisi obicno naplacuju cca 500 - 700 Kn plus naravno sam trosak nabave novog chipa.
  • lax
  • Korisnik
  • 1
24.11.2014 | 23:35
Nisi mi baš uljepšao večer sa ovom informacijom. Prije nekih desetak dana mom klincu je comp pao na pod. Da li bi to moglo imati veze sa time? I nije mi jasno kako je nakon updatea radio 4 dana bez problema.
24.11.2014 | 23:54
Pad na pod mozda ima neke veze. Mozda GPU chip ima los tj. hladan lem (gubitak kontakta nekog pina sa plocom) koji s vremenom, zagrijavanjem ili nekim mehanickim utjecajem pocne zezati. Ponovnim lemljenjem (reballing) takvi se problemi mogu rijesiti ako se posao obavi profesionalnom opremom.
  • lax
  • Korisnik
  • 1
24.11.2014 | 23:59
Hvala na odgovoru. Kao što sam prije napisao, nakon što mi se prije zblesirao nisam ga ugasio nego nekoliko puta spustio i digao ekran i proradilo je. Nakon toga (a bilo je to prije dva sata) radi bez problema, a cijelo ovo vrijeme ga koristim. Vidjet ću što ću dalje. Ukoliko netko zna za nekog dobrog servisera u Istri ili Rijeci, slobodno neka mi ga preporuči
25.11.2014 | 08:25
Mehanički šok sigurno ima veze s ovim. Prilikom pada nešto je napuklo. Možda čip, možda sama matična ploča. Napuklina ne manifestira problem uvijek, nego samo u određenom temperaturnom rasponu i to ti je to. Ako je napukla matična ploča, reballing ne da neće pomoći, nego će vjerojatno dovesti do potpunog zakazivanja, u kojem ćeš slučaju morati nabaviti polovnu matičnu preko E-baya ili originalnu novu u ovlaštenom servisu.
Nadam se da nećeš dijete okriviti za to.
25.11.2014 | 08:34
Ja bi probao spojiti vanjski monitor pa pratiti situaciju i isključiti mogućnost da je sam LCD screen... čudno mi malo da je od pada dobila ploča ili čip
25.11.2014 | 10:03
Vidio već slične štete. Vertikalne crte i plavi ekran ne indiciraju problem s displayem, nego baš s grafičkim čipom.
Ali slažem se, nije teško probati s vanjskim monitorom pa vidjeti kako se ponaša.
25.11.2014 | 11:39
Pojava takvih crta kod uredjaja baziranih na win os-u zna se desavati jako cesto na grafickim karticama ali u pitanju uglavnom bude problem sa memorijom. Osobno dva puta imao takav problem i u oba je memorija pravila probleme tipa raznorazne obojane vertikalne crte i kojekavi hijeriglifi.Govorim iz win os iskustva, kod apple nemam pojma jer sam novi ali mozda ima veze a mozda je sta odlemljeno pa se da relativno lako rijesiti.
  • lax
  • Korisnik
  • 1
25.11.2014 | 23:12
Eto, danas cijelo poslijepodne radio na bez problema. Ni jedna smetnja. Zato mislim da je neki kontakt ili nešto slično. Al dok ne odem na servis sve je u sferi nagađanja.
  • lax
  • Korisnik
  • 1
04.01.2015 | 14:33
Evo, nakon više od mesec dana bez problema, jučer blue screen. Resetirao ga podiže se sa hor. i vert. linijama i onda ništa, crni ekran. Pošto sam u srijedu u Ri, da li mi netko može preporučiti dobar i provjeren servis za moj MBP. Bio bih mu jaaako zahvalan. Inače sam, nakon zadnjeg posta promjenio punjač, jer mi je i on nešto štekao pa sam se ponadao da je on bio uzrok problema, pošto je od onda sve bilo ok.
  • lax
  • Korisnik
  • 1
04.01.2015 | 14:42
sad sam skužio da se on nakon podizanja (apple logo) jednostavno zgasi.
04.01.2015 | 16:16
Probaj boot u verbose mode (drži cmd+v prije nego se čuje akord) nekoliko puta pa vidi da li se svaki put ugasi na istom mjestu ili je to nasumično.
Probaj boot u single user mode (drži cmd+s) pa vidi da li se uspije bootati tada. Ako uspije tada, a inače ne, to isto nešto govori. Iz single user mode izlaziš komandom reboot
04.01.2015 | 16:18
u Ri, da li mi netko može preporučiti dobar i provjeren servis za moj MBP

Nažalost u Rijeci nema servisa koji prima Mac laptope, a kojeg bi ja osobno preporučio. To znači da postoji neki servis (da ne ispadne da sam rekao da ga nema), ali da od njega možeš svašta očekivati.
  • lax
  • Korisnik
  • 1
04.01.2015 | 16:27
hvala na odgovoru. Probat ću što si mi rekao. A što se tiče servisa, ako ne u ri, di onda? Ima neki bolji servis u zg?
04.01.2015 | 17:06
Nekoliko nas ima pozitivno iskustvo s RAM servisom iz Zagreba, a do sad se još nitko nije javio s negativnim iskustvom kod njih.
  • lax
  • Korisnik
  • 1
04.01.2015 | 17:48
probao sam kako si mi rekao sa verbose modom i ovo mi je izašlo:
Prilozi:
04.01.2015 | 19:18
Na Apple support forumu ima podulji thread o sličnom problemu.
discussions.apple.com/thread/6639647?start=45&tstart=0
Pročitaj tamo što sve piše, osobito zadnju stranicu.
Kad se stroj boota u verbose mode, i vidiš da se unedogled ponavlja ta jedna te ista greška, probaj tipkati CMD+ALT+SHIFT+ESC da prekineš taj problematični task pa vidi da li se nakon toga okonča boot.
Ima tamo jedan korisnik koji je skužio da mu se problem ne javlja kad isključi WiFi prije shutdowna.

Uglavnom, moguće je da ti taj problem nije direktno povezan s tvojim originalnim problemom.
04.01.2015 | 20:02
dxdandy kaže:
Pojava takvih crta kod uredjaja baziranih na win os-u zna se desavati jako cesto na grafickim karticama ali u pitanju uglavnom bude problem sa memorijom. Osobno dva puta imao takav problem i u oba je memorija pravila probleme tipa raznorazne obojane vertikalne crte i kojekavi hijeriglifi.Govorim iz win os iskustva, kod apple nemam pojma jer sam novi ali mozda ima veze a mozda je sta odlemljeno pa se da relativno lako rijesiti.

Probaj memoriju posudit od nekoga negdje, pa da i taj problem eliminiraš. Dok sam updejtao minija s drugim keksima, desio mi se donekle sličan problem, slika mi je titrala i blesirala se. Kad sam stavio potpuno dva ista modula rama, ti su problemi nestali. Ti si sigurno dobio dva identična keksa od memorije, ali je možda moguće da jedan od njih polako odlazi u vječna lovišta.
  • lax
  • Korisnik
  • 1
04.01.2015 | 20:17
mogu probati i tu soluciju, ali ima previše indicija pa mislim da će comp na hospitalizaciju. Sutra ću se javiti mailom u Ram servis, kako mi je smayoo preporučio, pa ću vidjeti kako dalje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO