09.11.2003 | 07:16
Ne znam ima li moje argumente, ali ih vidite:
- 2.25ce tesko ici vec zbog (kojeg?) takta front side-busa.
- 2.4 bi mogao biti sljedeci korak i zbog najmanje dva razloga ...
Od prve najave G5 racunala u lipnju 2003, pa do Mac Expoa u sijecnju 2004, proci ce 6 mjeseci. U lipnju su predstavljena 3 stroja, s tim da je top model sa dual 2 GHz jednostavno nenormalno prejak u odnosu na ostale modele. To, kao prvo, nije imalo nikakva smisla osim da se opravda cinjenicom da je to tek pocetni, stidljivi korak ponude neceg novog.
Nakon toga Jobs dvaput uzastopno spominje 3 GHz makinju. Kada CEO neke firme to dvaput spominje, onda on ne samo da misli i zna da ce to biti, vec, po svom dobrom starom obicaju, sprema i iznenadjenje.
Odmah nakon WWDC konferencije procitao sam negdje na webu da je Jobs, dok razglas jos nije bio ukljucen, medju omanjom skupinom ljudi rekao da ne samo da ce Apple imati 3GHz do sljedeceg ljeta, vec da ce ga imati za Bozic (2003)!
Koliko je to vjerodostojno, ne znam, ali mislim da ima smisla.
Takodjer bih se drznuo reci da ce dual 2.0 GHz biti u sijecnju pocetni model, ako ne i totalno izbacen! 2.4, 2.7 i 3.0 GHz, zbog lijepog sadasnjeg odnosa dijeljitelja s brzinom FSBa (3:1) svakako treba ocekivati.
Ali znateizeljan sam: moze li neki drugi djeljitelj? U svim sadasnjim modelima djeljitelj je 2. Pitam se hoce li Apple napraviti jos jedan korak naprijed i zadrzati isti taj djeljitelj? To bi bilo NEVJEROJATNO i LUDO! Zamislite FSB koji juri na 1.5 GHz u 3 GHz makinji? To je posve moguce, jer hypertrasport mogu skalirati do tih brzina.
Ako bi to bilo istinito, onda ce ponuda vjerojatno biti nesto u stilu: 2.2, 2.4, 2.6, 2.8 i 3.0, a na Appleu je da odluci koji modeli ce ici.
Neki govore da je tesko ugurati G5 u PowerBooka a da ovaj ne uskuha. Logino razmisljanje, ako su nas zaprepastili silni ventilatori u G5 PowerMacu. No drzim da je rijec o dvjema dimnim zavjesama:
* Appleu to nase "logicno mnijevanje" odgovara, jer ne zeli pokopati prodaju sadasnjih modela.
* Drzim da takodjer zele napraviti i drastican megahercni skok u odnosu na sadasnje G4 modele PowerBookova, pa zato rjesavaju probleme s hladjenjem s kojima ce se susresti kad-tad u buducnosti. To mi izgleda logicnije.
PowerBook s 1.2 ili 1.4 Ghz G5 DEFINITINO je hladniji od sadasnje G4 inacice, ali modeli na 2 Ghz vjerojatno vec postaju pretopli. Zato mislim da ce radije pocekati malo dok ne rijese i taj problem za duge staze i onda predstaviti modele s drasticnim skokom u performancama.
John Kelley iz IBM-a je u onom promidzbenom videu o G5 jasno rekao da je IBM vec napravio prototipove za sljedeci narastaj PowerPC procesora (vjerojatno Power 5 i njegov derivat, ali mislim da je pri tome mislio i prijelaz na 90nm proces opcenito, sto bi podrazumijevalo i neki PPC 970+, nazovimo ga tako, u 90nm procesu, koji bi unio poboljsanja u sadasnju G5 arhitekturu).
Ta je izjava snimljena u svibnju/lipnju 2003. Buduci da iBM nije kilava baba poput Motorole, drzim da ce upravo taj novi narastaj procesora ugledati svjetlo dana na Mac Expou 2004, i da ce isti naci svoje mjesto u PowerBooku i iMacu.
Vjerojatno ce se tada predstaviti ti novi modeli, s uobicajenim rokom od mjesec-dva dok ne dodju na police u ducanima. Tada ce od najave proci punih 9 mjeseci (svibanj 2003 - veljaca 2004), sto je posve dostatno razdoblje za sazrijevanje prototipova u konacni proizvod.