24" ili 27" monitor - Periferija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

24" ili 27" monitor - Periferija

01.12.2014 | 12:37
Mozda ne spada direktno ovdje vec vise pod periferija ali ne vidim nogdje takav topci pa ako sam pogrijesio molim da se onda prebaci na pravo mjesto. Isprika i hvala !

A sad da predjem na stvar. Molim Vas za misljenje. Isao bih na novi monitor i sad gledam koji. Nisam nista posebno odlucio ali recimo da znam da zelim minimalnu dijagonalu od 24" do max. 27". Do sada sam tj. jos uvijek koristim 22" LG W2220P s kojiim sam jako zadovoljan ali bih sada htio nesto sa vecom rezolucijim i naravno dijagonalom. U neki uzi izbor su mi usli dolje navedeni modeli pa Vas molim za misljenje ili za savjete za neki drugi model. Spajat ce se na MacMini late 2012. Monitor mora imati obavezno IPS matricu. Vidim da Dell ima DisplayPort dali to trebam uzimati kao veliku prednost. Meni je bitna kvaliteta slike u tom cjenovnom rangu a kako se racunalo seli u dnevni boravak, zena inzistira na nekom dizajnesrkom monitoru i recimo da su joj ovo prihvatljivi. Moram malo i njoj podici.
Samo da monitor ne nema neke falinke tipa zujanje jer cu ga odmah kroz prozor. Iamo jednom takav i nisu mi htjeli uvaziti rekalmaciju, kao to je normalno.

1. LG 24MP76HM

2. LG 27MP75HM

3. Dell U2414H

Hvala za savjet !
01.12.2014 | 13:01
Osobno uzeo bi DELL (27"), ali u ovom izboru ovaj 24" DELL je po meni super. Osvjetljenje mu je jednako kao i rezolucija za 27" LGu. Nešto razlike postoji u kontrastu, ali vidio sam uživo ovaj DELL i mislim da je fantastičan. Po dizajnu mi se jako sviđa jer je vrlo minimalističan, ali to je već pitanje ukusa, pa o tome ne želim dalje komentirati.

my2c
01.12.2014 | 13:18
Ma da ovaj minimalisticki designe mi je vrhunski. Ovi tanki bocni bridovi su mi odlicni. Netko je na forumu nedavno govorio da bi radije LG od Dell-a jer kako navodno LG ima bolju elektroniku.

@rusty , a koji bi ti to 27" model od Dell-a ? Koja mu je reza ?

Malo me strah pa me ispravite ako grijesim, dali je 1920 x 1080 premalo za 27" ili mi se samo cini.
01.12.2014 | 13:45
konkretno mislio sam na U2713HM model (on nije baš tako esteski možda lijep), ali da on je u randu 27! imac ekrana po pitanju rezolucije.

24" monitor i 1920x1080 reza je pun pogodak. 27" sa tom rezolucijom bi možda mogao biti lošiji izbor
01.12.2014 | 15:00
I ovaj dio mi se nikako ne sviđa kod LG-a

"Ovaj članak detaljno prikazuje kako LG Electronics definira kriterije LCD piksela za ostvarivanje jamstva za LCD monitore i odnosi se na sve LCD monitore LG Electronicsa.

1. Definicija svijetlog i tamnog podpiksela
LCD panel sadrži milijune podpiksela pomoću kojih se prikazuju boje, kao što je prikazano u Tablici 1, što rezultira mogućim pojavama prikazanim na Slici 2.

1-1. Svijetli podpiksel – slučaj kad vrlo malene crvene, zelene ili plave točke svijetle na zaslonu.
1-2. Tamni podpiksel – slučaj kad su vrlo malene točke vidljive na zaslonu.

2. Upravljanje zamjenom kod svijetlih i tamnih podpiksela
Svijetli ili tamni podpikseli mogu se pojaviti na zaslonu prilikom proizvodnje LCD panela ukoliko premaz ili sloj tekućih kristala ne radi kako bi trebao tijekom korisnikove uporabe LCD monitora, no to ne utječe na samu funkcionalnost LCD panela. Dakle, nekoliko tamnih ili svijetlih podpiksela ne smatra se kvarom. Zamjena LCD monitora može se zatražiti ukoliko broj tamnih ili svijetlih piksela unutar jamstvenog roka premašuje dopušten broj prikazan u Tablici 2 ( max. 7).
Prilozi:
01.12.2014 | 15:51
A gledaj, mrtvi pikseli se pojavljuju na panelima na kojima su dozvoljeni. Postoje monitori koji nemaju mrtve piksele, ali to se placa (proizvodjac garamtira da nema mrtvih piksela i hvali se s time). Da li mrtvi pikseli predstavljaju problem kad je cijena u pitanju, ne znam. Stvar je kalkulacije.
01.12.2014 | 18:38
Evo jos jednog dobrog : Dell U2415
01.12.2014 | 18:59
zabac kaže:
Da li mrtvi pikseli predstavljaju problem kad je cijena u pitanju, ne znam. Stvar je kalkulacije.

Po meni su problem neovisno o cijeni.
Jer ne mogu ni zamisliti novi monitor , a da mu svijetle 3 pixela.
Iako je to možda proizvođaču "prihvatljivo" jer neće on gledati u njega
01.12.2014 | 19:31
U pravilu do sada sve monitore koje sam kupio sam dogovorio sa prodavateljom da prije placanja imam njegovo odobrenje da robu jos u trgovini isprobam te da donesem usb stick i isprobam par stvari. Nista posebno, samo da u full screenu pustim par slika ( plava,zelena,crvena,crna i bijela boja ) kako bih provjerio dali ima mrtvih pixela te ako ih ima onda ga ne moram kupiti. Do sada sam bio te srece da su svi bili potpuno ispravni
Ni sada kad budem kupovao novi nece biti drugacije. Ili das da probam ili idem dalje do provog koji dozvoli i kod njega kupim. Ne zalim za par desetaka kuna razlike ako placam vise u jednoj trgovini ali ne moram nesto gledati par godina sto me strasno zivcira ( mislim na mrtve pixele ).
01.12.2014 | 19:42
Da, to je najbolje, ako već možeš tako.
01.12.2014 | 22:39
Ruku na srce, na retini, ne vjerujem kako se vide mrtvi pikseli. Meni to ne smeta. Imam jedan zeleni i jedan crveni na Sony-u i uopce ih ne vidim.
Ja bi uvijek kupio Cinema-u za manju cijenu s nekoliko mrtvih piksela. Prije bi pristao na to nego na neravnomjerno osvjetljenu sliku. Sto je puno gore nego koji krepnji piksel.
01.12.2014 | 23:28
Ovdje se ne priča o retini.

A nekome smeta, nekome ne. Netko ne vidi ni fleku na monitoru, netko ni prašinu u monitoru.
Samo tako što po meni nije za preporuku kao normalno i prihvatljivo. Jer meni sigurno nije
02.12.2014 | 03:27
Meni isto idu na zivce. Jedan moj kolega ima 2-3 grupirana (na par mm razmaka) i stvarno mi oci stalno tamo lete.

Vjerujem da se covjek nakon nekog vremena navikne, i vise to i ne primjecuje. Razumijem da nismo svi isti, ali mene to jednostavno bode u oci.

Gledao bi, ako je moguce, da se dogovorim sa prodavcem da ga probam u ducanu i uvjerim se da nema mrtvih piksela. Ako se pojave naknadno, Boze moj
02.12.2014 | 06:27
Tu se picajzla, a auti se polovni kupuju.
02.12.2014 | 16:10
Kakve veze auta imaju sa monitorom? :O
02.12.2014 | 16:46
Prodavac je duzan kupcu isprobati proizvod prije kupnje ako to uvijeti dozvoljavaju. Naravno, ne mozes isprobati hladnja ili perilicu, no ako je takav proizvod neispravan, mozes ga vratiti u trgovinu i zahtjevati drugi ili povrat novca. Monitori su specificna roba i neki proizvodjaci nemaju toleranciju na piksele a neki imaju, pa i na to treba obratiti paznju. Pozeljno je prije kupnje zamoliti trgovca da ga isproba...to mu je par minuta posla
02.12.2014 | 18:16
drlovric kaže:
Kakve veze auta imaju sa monitorom? :O

Ovako, ako novi moitor košta 100% novaca i nema niti jedan mrtvi piksel, tada bi s mrtvim pikselima trebao koštati 70-80% novaca. Znaći, kupuješ jeftiniji monitor jer nemaš ili ne želiš potrošiti. Tako je i s autima, s tom razlikom što na takav monitor imaš još i garanciju.
Znam kako je Philips za televizore garantirao 0 mrtvih piksela i ako bi se koji i pojavio u 1. godini bi mijenjali televizor, a u 2. i 3. samo panel.
Da meni netko ponudi novu Cinemu 27"ponudi umjesto pune cijene od 999€, za 699€ i uz 7 krepanih podpiksela, zašto je ne bi uzeo?
02.12.2014 | 18:33
@zabac
.. sad te ja ne razumijem .. želiš reći da ukoliko prodavač auta prodaje auto bez kočnica ili ugrađenog grijanja, da bi kupio takav auto ako je cijena 70% cijene ispravnog i kompletnog auta??
02.12.2014 | 19:00
Ma ne to. Polovni auto. Nije važno. Loše sam se odrazio.
Poanta je ako je monitor jeftiniji ako ima koji mrtvi piksel, tada bi razmišljao o kupovini. Što je tu čudno. Kupovao sa uređaje "iz izloga" s popustom.
02.12.2014 | 19:48
Bertone kaže:
@zabac
.. sad te ja ne razumijem .. želiš reći da ukoliko prodavač auta prodaje auto bez kočnica ili ugrađenog grijanja, da bi kupio takav auto ako je cijena 70% cijene ispravnog i kompletnog auta??

Auto bez kočnica i monitor s par mrtvih piksela - to nije usporedivo. Ako hoćeš analogiju, recimo - auto s malenom, sićušnom mrljom na haubi. Ili, recimo, da zviždi preko 160.
02.12.2014 | 20:23
smayoo kaže:
Bertone kaže:
@zabac

Auto bez kočnica i monitor s par mrtvih piksela - to nije usporedivo. Ako hoćeš analogiju, recimo - auto s malenom, sićušnom mrljom na haubi. Ili, recimo, da zviždi preko 160.

.. prije sa malom recimo 1 mm napuklinom na šoferšajbi.. ovo s haubom bi moglo ići na recimo ogrebotinu na okviru (plastici) monitora.. ali sramim se, sad sam u debelom offtopicu
02.12.2014 | 20:38
Bertone kaže:
smayoo kaže:
Bertone kaže:
@zabac

.. prije sa malom recimo 1 mm napuklinom na šoferšajbi..

I još ti kaže da je do 7 takvih napuklina "normalno"
03.12.2014 | 01:01
Ne slažem se. Napuklina na šoferšajbi je prilično velik sigurnosni rizik (nikad ne znaš kad se može od nekog kamenčića ili čak rupe na cesti cijela sasuti u zrnca, a ti, npr. na autocesti, na 140). Mrtvi piksel na monitoru je samo detalj kojeg netko ne zamjećuje, a nekom užasno ide na žice, ali ni na koji način ne umanjuje funkcionalnost monitora.
03.12.2014 | 01:06
uffff.....
03.12.2014 | 02:49
Sustina je da monitor BEZ i sa NEKOLIKO mrtvih pixela imaju ISTU cijenu. Samo zato sto je proizvodjac rekao da je NJIMA to normalno i prihvatljivo i ocekivano.

E pa meni nije! Nadjem susretljivog prodavaca, otvorit cu 3 monitora i naci cu jedan bez mrtvih pixela.

On ce ostala dva ionako prodati ljudima koji to ne primjete, i svi sretni

Razumijem ja sta Zabac prica, da svi mi nekada svjesno progutamo neke nedostatke radi nize cijene, ali ovdje to nije slucaj.
03.12.2014 | 07:21
@drlovriću, imaš dosta proizvođača u gornjem cjenovnom razredu koji garantiraju i nešto poduzimaju u vezi metvih piksela i podpiksela.
Naravno da neki AOC, BenQ i tko zna koji još koji prepakiravaju monitore i jeftini su, ne mogu garantirati 100% ispravnih piksela.
Dao sam gore primjer za Cinema Display. Za manju cijenu trpio bi pokoju crknutu točkicu. Ono za auto je moja greška, a primili ste se toga k'o pijan plota.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO