iMac 21,5" mid 2010 model - ugradnja SSD-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 21,5" mid 2010 model - ugradnja SSD-a

08.12.2014 | 07:25
Društvo,

zanima me da li je netko ugrađivao SSD u iMacove uopće? Kako je to napravio, prema kojim tutorialima? Da li je bilo problema?

A onda me zanima specifično ovaj model 2010, 21,5" iMac. Našao sam odličan tuturial na OWC, gdje se ugrađuje SSD BEZ vađenja SuperDrivea, što mi se čini najbolja opcija, samo treba kupiti kabliće za povezivanje SSD-a na matičnu, i naravno SSD.. Taj tutorial spominje samo model 2011, pa stoga nisam siguran za model 2010...

evo linka :

Molio bih da javite svoja iskustva na ovu temu.

Hvala
08.12.2014 | 08:21
Dao sam ugraditi SSD (OWC 6g) u late 2010 27" model na mjesto HDDa (optika je i dalje unutra). Razlog zašto nisam sam radio je što je mac bio pod garancijom tako da nisam baš imao izbora.

Ono što eventualno treba spomenuti je da će ti trebati software za kontrolu ventova jer u trenutku kada skineš HDD koji ima dvožilni kabel preko jumper konektora spojen, mac će sve ventove vrtiti na max.

Što se ostalog tiče tu nema problema, sve radi super.
09.12.2014 | 01:35
Nedavno sam ugradio samsung evo 500 SSD u Imac 27 mid 2010.
Frend i ja smo ga ugrađivali SSD prema OWC video uputama i relativno bi sve prošlo uredu da prilikom vračanja ploče nije ispao data kabel iz slota.

Normalno to sam otkrio kad je sve bilo sastavljeno tako da sam morao ponoviti postupak i jače pritisnuti data kabel koji je ispao.

Ni ja nisam micao optiku, nego sam sa sata power splitter kabelom dodao SSD.

Treba pripaziti na jack od kabla senzora temp. hdd se ne pomješaju strane jer to uzrokuje vrtnju ventilatora hdd na max.
Ja sam jak pazio na to i vratio kako je bio, tako da nisam imao problema s vrtnjom ventilatora i nisam imao potrebu za softwareom za upravljanje ventilatorima.

Fusion drive da ili ne, ima svakakvih uputa po netu, pa sam odlući što ti je bolje...

Nakon ugradnje imac mid 2010 je poletio i onaj osiječaj radiš na compu a ono tišina, nema vrtnje hdd..
09.12.2014 | 13:02
Kažeš da si dodao SSD. To znači da je HDD i dalje unutra? Gdje si uglavio SSD? Zalijepio ga negdje PowerTape-om, ili ?
I na kraju; jesi li složio Fusion Drive. Meni je to zakon kombinacija!
09.12.2014 | 19:49
Da, dodao sam SSD.
HDD je ostao na svom mijestu, a ssd je postavljen, priljepljen 3M trakom na stražnji dio imaca , taman ima mjesta.

eshop.macsales.com/installvideos/imac_mid27_2010_ssddiy/

Slikazaslona2014-12-09u19.22.35.png

Ja na kraju nisam složio fusion drive jer nakon malo istraživanja po netu, došao sam do zaključka da mi je tako bolje s obzirom kako koristim računalo.
Na SSD mi je osx i sve aplikacije, katalozi lightrooma da maximalno iskoristim brzinu ssd-a, te se vrti plex server.
Na HDD su mi itunes backupovi, download folder, muzika i ostali folderi s večim datatekama i piši briši stvari,
a na Nasu mi je ostala multimedija.

Na taj način smatram da ne forsam do kraja ssd i nije uvijek pun i ne piše-briše po njemu , kao što to radi fusion drive.
Tako bi i garbage collection trebao bolje radit, kad več imamo problem s trimom na Yosemiteu.

To je moje mišljenje, nemora značiti da je to najispravnije, ali meni odlično funkcionira i jako sam zadovoljan.
10.12.2014 | 11:04
Super!
Hvala na detaljima .
10.12.2014 | 19:34
13.12.2014 | 13:23
i ja sam danas ugradio SSD u iMac 21,5", model 2010...

htio sam ići na metodu dodavajući SSD ispod DVD-a, ali mi je potreban dodatni kabl sa ebay, puno bih čekao..

na kraju sam ipak ugradio na mjesto optičkog drivea, imao sam dodatni caddy, imao sam SSD od 128 GB.

sad se premišljam oko pravljenja Fusion Drivea ili poput "Ljut k0 Ri5" koristit SSD za OS X a drugih 500 GB za ostalo

a što sa TRIM funkcijom ? kako to uključiti, ili provjeriti da li mi radi?
13.12.2014 | 16:33
Ako češ trebati imam viška power sata splitter cable, za istovremeno napajanje ssd i hdd, i data cable.

Trim funkcija radi s trim eneblerom na Maverick osx, a na Yosemite osx Apple je dodao funkciju provijere svojih drivera- kext signing.

S trim eneblerom gasiš tu funkciju i dobivaš trim ali ako je kext signing ugašen kod restarta dolazi do problemai osx se neče bootati...

www.cindori.org/trim-enabler-and-yosemite/

Apple je uveo kext signing iz jednostavnog razloga, masa ljudi ugrađuje ssd u svoje Macove i tako im produžuje životni vijek što im jako ne odgovara- ne prodaju nove i ne

zarađuju... jadni.
13.12.2014 | 16:39
@Ljut k0 Ri5 - možeš li mi slikati taj splitter cable, da vidim da li je to što ja trebam? koliko cijeniš to?

nisam shvatio - MOGU LI ILI NE MOGU upaliti TRIM funkciju ikako? ako mogu - kako?

fala
13.12.2014 | 17:14
A koliko sw to produzuje vijek SSD-a? S 10 na 15 godina?
13.12.2014 | 17:31
Par $ sam platio, ako ti treba dogovorit čemo se, ja sam u Zg.

Trim funkcuja se pali s programom Trim enebler i sličnima i kao što sam ti rekao na Mavericku radi odlično.

Problem je kod Yosemitea, pročitaj si , poslao sam ti link pa sam odluči dali češ koristit trim enebler ili ne.

@ zabac - Trim samo ubrzava rad garbage colectiona koji oslobađa zauzete čelije za ponovno zapisivanje , a životni vijek odlučuje koliko puta je jedna čelija bila

pobrisana - zapisana, pojednostavljeno rečeno.
Prilozi:
13.12.2014 | 18:32
@ slavko TRIM 3.2.5 je po meni spreman za Yosemtie, ali pročitaj sve šta ti se nudi. jer trebaš isključiti kext signiranje ako to 3,2.5 ne radi automatizmom onda ima neki hack preko Terminala.

www.cindori.org/software/trimenabler/

@Ljut ko Ri5 TRIM i garbage collektion nisu ni slični a kamoli da jedan drugoga "ubrzava". TRIM radi u OS X u a GC u controlleru. Ali to sam već nekoliko milijona puta napisao u jabučnjaku. To sa životnim vijekom maže i proć i ako je jako pojednostavljeno.
13.12.2014 | 19:12
Krivo shvatio. Pisao je kako sami komp ima dulji vijek trajanja. Sorry.
13.12.2014 | 19:53
pa taj kablić, sata splitter, zar to nije za velike 3,5" diskove?
13.12.2014 | 20:27
@tino1- nisam ni rekao da su slični, možda sam se krivo izrazio za "ubrzava", bolje bi bilo "saving time".

Apsolutno si u pravu da trim radi u OS Xu a GC u controleru

TRIM command enables the OS to notify the SSD that old data is no longer valid about the time it deletes the logical block addresses from its logical table. The advantage of the TRIM command is that it enables the SSD’s GC to skip the invalid data rather than moving it, thus saving time not rewriting the invalid data. This results in a reduction of the number of erase cycles on the flash memory and enables higher performance during writes. The SSD doesn’t need to immediately delete or garbage collect these locations it just marks them as no longer valid.
13.12.2014 | 20:32
@VanjusOS- Sata power splitter cabel dijeli napajanje između HDD i SSD.

Jedan kraj je priključen na Hdd 3,5" koji je originalno u imacu a drugi dio je priključen na SSD.
13.12.2014 | 20:37
@Ljut k0 Ri5 - i mislio sam tako, ali to mi se čini prevelik konektor za 2,5" SSD..

uglavnom, mislim da ću ipak ostaviti ovako kako je sad, bez DVD-a, a naručio sam externo kućište za DVD, pa ako zatreba DVD, imam...

Imam još jedno pitanje za sve koju su sami rastavljali/popravljali iMacove , nisam siguran da li da otvaram novu temu ili možemo ovdje nastaviti?

KAKO OČISTITI "FLEKE" KOJE SE VIDE NA BIJELOJ PODLOZI NA IMACU?

- da li je netko osobno to radio, može li opisati postupak, prema kojem tutorialu je radio, na kojem iMacu...
13.12.2014 | 20:54
Ja se to isto spremam napraviti, gledao sam neki tutorial na you tubeu, ali bi me isto interesirala iskustva ako je netko rastavlao lcd panel i brisao fleke.
13.12.2014 | 21:52
našao sam ovaj link :

ne čini se baš jako teško, što vi mislite?
14.12.2014 | 09:45
Možda nači bolje upute jer ove su kovačke.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO