OWC, SSD, imam li sve potrebno?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

OWC, SSD, imam li sve potrebno?

21.01.2015 | 16:39
Pozdrav,

finalni koraci se blize za nadogradnju iMaca 12,1 Mid 2011 21,5"

Trenutno u kosarici imam spremljeno ovo.

Par pitanja.

1. Je li to sve sto mi treba, idem na direkt zamjenu, bez vadenja optike itd.
2. Ako imam ovaj temepraturni senzor adapter, znaci rjesavam problem s pomahnitalim ventilatorima?
3. Je li ovaj bracket ok, ne treba nikakve druge mudrolije? (zbog toga jer je SSD 2.5")
4.Carina? Postarina?
5. Mislim to doma sam napraviti, ali me zanima "static discharge", moram maknuti napon iz kompa, kako to napraviti, to je ona neka narukvica koja se spaja na neko uzemljenje?

Hvala i pucajte!

Naravno, ako bi tko na podrucju rijeke bio voljan pomoci. Kada stigne...
21.01.2015 | 18:12
Narukvica nije nužna kad je sve polemljeno na tiskanu pločicu. Samo vodi računa da ne nosiš sintetičku odjeću, smoči ruke (pa obriši, naravno) ako imaš jako suhe dlanove, i dotakni cijev od radijatora ili nešto tome slično (može i metalno kućište uštekanog kućanskog aparata) prije nego diraš elektroniku (nakon što si otvorio iMac)
21.01.2015 | 19:49
šta je ovo standardni postupak ili nešto posebno za novije modele? kada smo Sank i ja otvarali moj iMac 2009 nismo poduzimali nikakve slične korake...
21.01.2015 | 20:30
Finn kaže:
šta je ovo standardni postupak ili nešto posebno za novije modele? kada smo Sank i ja otvarali moj iMac 2009 nismo poduzimali nikakve slične korake...

Vjerojatno je drugačije kod iMaca 2009, ali ako mislis na static discharge, to se treba paziti pri rukovanju sa svakim elektronickim uređajem.
21.01.2015 | 21:32
Ma ne treba. To su izmislili advokati da imaju još jedno moguće opravdanje za odbiti jamstvo.
Čipovi su ekstra osjetljivi na statički elektricitet dok nisu zalemljeni na pločicu. Kad je sama neugrađena pločica, postoji mala šansa da statičkim elektricitetom nešto sje..., ali toliko mala da je puno veća šansa da tu pločicu nehotice ispustiš na pod pa da ona pri tom pukne. Kad je ugrađena u kućište i prišarafljena na mjesto, šansa da static nešto napravi je u domeni teoretske.
21.01.2015 | 22:08
Kada sam ja radio ugradnju (dao da se to izvede pošto je bio pod garancijom), točnije tražio zamjenu HDDa umjesto SSDa, onda sam kupio preko OWCa ovaj adapter - eshop.macsales.com/item/Newer+Technology/ADPTADRV/

Točnije to mi je OWC osoba preko njihovog live chata savjetovala za iMac (late 2010) generaciju. Vjerojatno nema neke razlike pošto su oboje 2,5" > 3.5" konverteri
21.01.2015 | 22:44
rusty kaže:
Kada sam ja radio ugradnju (dao da se to izvede pošto je bio pod garancijom), točnije tražio zamjenu HDDa umjesto SSDa, onda sam kupio preko OWCa ovaj adapter - eshop.macsales.com/item/Newer+Technology/ADPTADRV/

Točnije to mi je OWC osoba preko njihovog live chata savjetovala za iMac (late 2010) generaciju. Vjerojatno nema neke razlike pošto su oboje 2,5" > 3.5" konverteri

Hmm, da, ovo izgleda bolje. pitat cu ih sta misle. kad stignem, jaoo
21.01.2015 | 22:45
smayoo kaže:
Ma ne treba. To su izmislili advokati da imaju još jedno moguće opravdanje za odbiti jamstvo.
Čipovi su ekstra osjetljivi na statički elektricitet dok nisu zalemljeni na pločicu. Kad je sama neugrađena pločica, postoji mala šansa da statičkim elektricitetom nešto sje..., ali toliko mala da je puno veća šansa da tu pločicu nehotice ispustiš na pod pa da ona pri tom pukne. Kad je ugrađena u kućište i prišarafljena na mjesto, šansa da static nešto napravi je u domeni teoretske.

:O ja sma mislio da je to ful ful opasno, odnosno da sprzis cijelu elektroniku ako dode do toga :/
22.01.2015 | 13:22
Ima li netko tko zna nešto u vezi pitanja carine i postarine?

Nije mala svota novaca a zelim znati sto me ceka.
22.01.2015 | 13:36
Platil budeš PDV i poštarinu. Mislim kako PDV ide i na poštarinu.
22.01.2015 | 13:38
Ja sam platio PDV kada je meni došao paket od OWCa. To je bilo prije našeg ulaska u EU. Dakle sumljam da će se išta promijeniti sada pošto ovo dolazi iz US.

Poštarina (shipping) će ti biti u cijeni koju će ti zaračunati OWC (to bi moglo biti papreno), a PDV koji ćeš platiti će biti na cijelu vrijednost paketa.

Tako je barem meni bilo, možda griješim i možda je sada situacija drugačija, ali kažem opet, pošto dolazi iz USA, sumljam.
22.01.2015 | 13:43
O tome smo puno puta diskutirali. Sve se moze vidjeti ovdje. Uglavnom carine nema samo platis PDV na vrijednost robe + postarina. Eventualno ti naplate neke manipulativne troskove 10-30 kuna. Kad ti roba stigne na carinu dobit ces pismenu obavijest o prispjecu posiljke gdje ce te traziti da im posaljes racun za robu (moze se poslati e-mailom) na kojem se vidi vrijednost robe. Ako sve bude OK nakon tjedan dana postar ti donosi paket sa carine i naplacuje ti PDV i manipulativne troskove.
22.01.2015 | 13:45
Poštarinu su mi zaračunali 20 dolara, ili 40 dolara za neku 'bolju opciju'.

Znaci 'samo' pdv, ispada me vise od 3000 kn, a sve zbog jednog kabla. Jel to ok cijena?
22.01.2015 | 13:49
Ja sam sa carine dobio poziv i isti dan preuzeo sa carine (nakon potvrde kao što je jmirakul napisao). Na licu mjesta sam platio PDV i to je to.

Znam neke ljude da su manipulirali printane ispise (paypal potvrde i slično), ali ti ne savjetujem da to radiš. Carina više nije toliko 'blesava' pa postoji šansa da te sjednu za računalo i traže da se logiraš i pokažeš digitalnu kopiju (ukoliko budu sumljali u vjerodostojnost iznosa i opreme koja je ispred njih). Ako te ulove ne samo da nećeš dobit paket nego ćeš imati drugih problema.
22.01.2015 | 13:50
stefanjos kaže:

Znaci 'samo' pdv, ispada me vise od 3000 kn, a sve zbog jednog kabla. Jel to ok cijena?

Ispada te 3k kn PDVa ili sve skupa? Kako to misliš samo zbog kabela? Pa uzimaš i 480GB SSD šta ne?
22.01.2015 | 13:52
rusty kaže:
Ja sam sa carine dobio poziv i isti dan preuzeo sa carine (nakon potvrde kao što je jmirakul napisao). Na licu mjesta sam platio PDV i to je to.

.....

Otkako smo usli u EU vise se nemoze osobno doci na carinu, platiti i podici robu isti dan. Tako je barem u Zagrebu.
22.01.2015 | 13:52
3000kn sve ukupno, 2500 + 500(circa sve)

a da nemoram taj kabel uzimat bi uzeo u linksu jer me uvijek strah te internet kupnje. a kad moram vec i kabel uzimat uzimam i tray i 480gb ssd.
22.01.2015 | 13:54
stefanjos kaže:

Svakako uzmi ovu jeftiniju postarinu. Sve drugo nema smisla niti opravdanja.

Znaci kad ti nebi trebao kablic sa termo sondom onda nebi ni uzimao SSD od OWC-a. Ako sam dobro protumacio sto si htio reci.
22.01.2015 | 13:56
jmirakul kaže:
stefanjos kaže:

Znaci kad ti nebi trebao kablic sa termo sondom onda nebi ni uzimao SSD od OWC-a. Ako sam dobro protumacio sto si htio reci.

pa uglavnom da, razmotrio bi opciju kupnje u hrvatskoj, ili je to losa ideja i OWC is the way to go?
22.01.2015 | 13:57
Ne moraš ništa brinuti što se tiče OWCa. Ja sam preko njih uzeo također 6G model SSDa prije sada već 3godine (240GB) sa popratim bracketom. Došlo je unutar 10 dana.

Jedna od najboljih i najbezbolnijih kupnji ikada (jedino blizu tome je bila kupnja NAS diskova, također iz USa, što je pak došlo u roku od 4 dana do ZGa da bi onda čekao još 5 dana da 'naši' to riješe).

Što se kvalitete tiče tu isto nema straha. Cijena za ovaj paket mislim da je opravdana pošto je to ipak skoro 0,5TB SSD storage-a. Poštarina je visoka, ali to je tako sa njima.
22.01.2015 | 14:00
stefanjos kaže:
jmirakul kaže:
stefanjos kaže:

pa uglavnom da, razmotrio bi opciju kupnje u hrvatskoj, ili je to losa ideja i OWC is the way to go?

Onda kupi kod nas neki disk i stavi ovaj software www.hddfancontrol.com(100kn licenca).

Ja ga koristim od 10.7 verzije sve do sada i radi besprijekorno. Sonda ti u biti ne treba.
22.01.2015 | 14:01
rusty kaže:
Ne moraš ništa brinuti što se tiče OWCa. Ja sam preko njih uzeo također 6G model SSDa prije sada već 3godine (240GB) sa popratim bracketom. Došlo je unutar 10 dana.

Jedna od najboljih i najbezbolnijih kupnji ikada (jedino blizu tome je bila kupnja NAS diskova, također iz USa, što je pak došlo u roku od 4 dana do ZGa da bi onda čekao još 5 dana da 'naši' to riješe).

Što se kvalitete tiče tu isto nema straha. Cijena za ovaj paket mislim da je opravdana pošto je to ipak skoro 0,5TB SSD storage-a. Poštarina je visoka, ali to je tako sa njima.

Poštarina u ovom slučaju je poštena. Nemam primjedbi. Mne žalosti što će me PDV opelješiti, okej mora se platiti, ali cmon, ponadas se super cijeni, bam 500 kn vise, odnosno i više. haha
22.01.2015 | 14:01
stefanjos kaže:

... jer me uvijek strah te internet kupnje....

Kupnja kod OWC uvjek je bila vrlo sigurna. Support odgovara za cca 1-2 sata. Jednom sam imao reklamaciju za neki polovni mis koji sam uz nesto drugo uzeo u paketu. Nakon prigovora drugi dan su mi poslali novi bez da sam ja njima vratio stari. Nova posiljka je prosla carinu bez problema (bez PDV-a) jer su na posiljku napisali da je vrijednost 0 i da je zamjena za neispravnu robu. Carini sam morao samo navesti broj originalne posiljke kojom sam prije platio PDV.
To je stvarno proslo super.
22.01.2015 | 14:19
jmirakul kaže:
stefanjos kaže:

... jer me uvijek strah te internet kupnje....

Kupnja kod OWC uvjek je bila vrlo sigurna. Support odgovara za cca 1-2 sata. Jednom sam imao reklamaciju za neki polovni mis koji sam uz nesto drugo uzeo u paketu. Nakon prigovora drugi dan su mi poslali novi bez da sam ja njima vratio stari. Nova posiljka je prosla carinu bez problema (bez PDV-a) jer su na posiljku napisali da je vrijednost 0 i da je zamjena za neispravnu robu. Carini sam morao samo navesti broj originalne posiljke kojom sam prije platio PDV.
To je stvarno proslo super.

Ok onda, taj dio je riješen. Sad valjda sam dobro uzeo sve što mi treba. Pa ču krenuti s narudžbom ovih dana. Odobravate?
22.01.2015 | 14:55
Ako želiš OWC disk onda nemaš što puno razmišljati. Ili tako ili kupi neki non OWC disk i app za kontrolu fanova bez kupnje dodatnog kabela.

Moj glas je za OWC
22.01.2015 | 15:15
jmirakul kaže:
rusty kaže:

.....

Otkako smo usli u EU vise se nemoze osobno doci na carinu, platiti i podici robu isti dan. Tako je barem u Zagrebu.

Krivo.
Kolega s posla je kupio sat iz USA i odnio na glavnu poštu (u Carinu) print s PayPala, platio PDV i da li mu sat. Bilo to prije koji mjesec.
22.01.2015 | 15:19
u Rijeci više ne postoji carina (kod Pošte 2), odnosno više ne možeš tamo podizati (i plaćati). sad sve ide preko poštara.
22.01.2015 | 15:46
zabac kaže:
jmirakul kaže:
rusty kaže:

.....

Krivo.
Kolega s posla je kupio sat iz USA i odnio na glavnu poštu (u Carinu) print s PayPala, platio PDV i da li mu sat. Bilo to prije koji mjesec.

Nije krivo jer su mene iz glavne poste (pored kolodvora) prije pola godine kad sam donio racun poslali doma i tom prilikom rekli da posaljem e-mail i da cekam postara.
22.01.2015 | 16:28
Znaci, nema pravila. Kji puta ovako, koji puta onako.
03.02.2015 | 13:01
Da se nadovezem pitanjem.
U MBP 13 retini (2013) imam nekih problema s hardom. Lagano stekucka pa se pripremam za najgore.
Da li kod nas ima za kupiti SSDova koji se mogu ustekati umjesto orginalnog?

npr. ovo..
www.nabava.net/cvrsti-diskovi__130/samsu...sd-1tb-sata__5115061

Ili moram kupiti u OWCu

Tenks...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jmirakul, m@xym, Riba, robee, rusty, VanjusOS, Anonimci (459)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO