kako provjeriti ispravnost hard disca
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

kako provjeriti ispravnost hard disca

22.08.2015 | 14:26
Dobar dan zanima me novi sam u mac svijetu pa nisam baš nešto upućen u neke stvari pa me samim time zanima imac mi je bio na popravku i mjenjali su mi HDD da bi nakon nekog vremena pokazivao iste stvari kao i prije tj..smrzavanje tijekom igre i surfanja na netu,zastajkivanje,loadanje prekidanje i izbacivanje sa glavne strane na kojoj sam trenutačno pa vas pitam dali postoji neko rješenje šta bi to moglo biti i dali postoji neki program s kojim bi se dalo provjeriti u kakvom mi je stanju HDD prije nego što ga ponovo odnesem u servis..eto toliko..za sad hvala Mario
22.08.2015 | 16:24
pa zar nikog nema da mi nešto kaže o tome i da se izjasni..i da mi pomogne..pa zar ste svi sve znali kad ste se susreli sa mac-om prvi put..nije mi jasno
22.08.2015 | 16:25
Koji mac je u pitanju? Koji OS? Dakle ako je disk promijenjen i ako i dalje imaš iste probleme onda očito nije problem u tome. Da li si probao raditi na tom macu sve od navedenog ali pod drugim korisnikom?

Što se pak tvojeg spama na vikalici i u ovoj temi tiče, to ti mogu odmah reći i preporučiti da smiriš doživljaje. Ovo nije nikakav službeni support za bilo kakve proizvode ni usluge.

Ljudi ima slobodno vrijeme koje će iskoristit na način koji im paše i pomoći oko stvari kada imaju vremena i naravno iskustva sa sličnim problemima.

Plakanje i kukanje ti neće pomoći ovdje, nego će napraviti suprotan efekt. Dakle moja osobna preporuka ti je da prestaneš tulit i strpljivo čekaj odgovor u protivnom potraži pomoć na nekom drugom forumu.
22.08.2015 | 17:16
Kao što je Rusty rekao, moraš nam dati ulazne podatke. Ovo je kao da si nazvao doktora i vičeš "Boli me! Boli me! Boli me! Zar mi nitko ne želi pomoći?"

Disk Utility je program koji se bavi time i nekakav drugi alat (a da je zaista smislen) niti ne postoji niti je potreban. Prema tvojem opisu to ide u nekom drugom smjeru, a ne u to da je pokvaren novi disk. Uostalom pogledaj u Profileru što kaže SMART status, je li ok?
22.08.2015 | 19:20
..sve ok prvi put sam tu i neznam kako sve skupa to funkcionira tako da je sve to opravdano i sve t stoji kaj si reko..još jednom sori..mada ne vidim ko je plako i tulio al ok..nije bitno manje važno predjimo na stvar radi se imacu 2011g..21.5 incha sa maveriskom i OS X 10.9.5 i kaj se drugog korisio sam samo jedan ulaz a ne preko drugog korisnika jer ni neznam kako ući na drugi niti mi je bilo potrebno mada sumnjam da je u tome problem..hvala
22.08.2015 | 19:23
..hvala nego di mogu nabavit taj disk utility jer vidim da ga nema u app storeu..ako misliš na to..a ovo drugo mi isto nije jasno kakav profiler i o kakvom smart statusu se radi..i nadam se da će te imat razumjevanja prema meni..novi sam al brzo kapiram stvari.hvala
22.08.2015 | 20:20
Imas ga na DVD-u koji je dosao uz komp ili trebas drzati kombinaciju tipki.
support.apple.com/en-us/HT201257
Kako si dao premalo podataka, tesko je pomoci.
22.08.2015 | 21:29
..hvala nego kako sam dao premalo podataka..pa piše u prvom postu o čemu se točno radi onako okvirno a šta te zanima toćno koja stvar..pozz..
22.08.2015 | 21:47
..evo baš sam probao sa kombinacijom tipki al ne reagira i neće mi otvorit neznam zašto u čemu je problem..
22.08.2015 | 23:17
Originalni instalacijski DVD s kojim je komp kupljen, ubaci u optički drive, resetiraj komp i drži ALT prije nego se čuje akord. Odaberi boot s instalacijskog DVD-a, kad se pojavi prozor za početak instalacije OS-a, ne klikaj ništa po njemu, nego s menija Utilities odaberi Disk Utility i zavrti repair disk
23.08.2015 | 10:06
marach44 kaže:
..hvala nego kako sam dao premalo podataka..pa piše u prvom postu o čemu se točno radi onako okvirno a šta te zanima toćno koja stvar..pozz..

Pa bas i ne pise. Opcenito si napisao i vrijedilo bi za bilo koji iMac. Mjenjali su disk, je su ga stvarno zamjenili? Jesi dobio stari izvadjeni disk.
Koji je OSX?
Koji model iMac-a?

Kao da pitas da ti treba far za Golfa.
23.08.2015 | 10:34
..nažalost nisam ništa dobio s njim sve su mi u dučanu napravili..eto tako je bilo..mada je i meni bilo čudno al niš nisam dobio osim kompa..
23.08.2015 | 10:39
..da mjenjali su disk u servisu i dali mi stari e sad kaj su stavili u njega tj.koji disk neznam i nemrem ti reć nažalost..jer nisam baš nešto vičan po tom pitanju a i neznam kak bi saznao dali je stari il novi unutra..
..OSX VERSION 10.9.5
.PROCESOR 2.5 GHZ INTEL CORE I5
MEMORY GB
MAVERICKS
GODINA 2011
INCHA 21.5
GRAPHIC AMD RADEON HD 6750M 512 MB
23.08.2015 | 11:00
marach44 kaže:
..hvala nego di mogu nabavit taj disk utility jer vidim da ga nema u app storeu..ako misliš na to..a ovo drugo mi isto nije jasno kakav profiler i o kakvom smart statusu se radi..i nadam se da će te imat razumjevanja prema meni..novi sam al brzo kapiram stvari.hvala

Disk utility također možeš pokrenuti i dok si prijavljen u OS. Otvori spotlight (gornji desni kut, ikona povečala) i počni pisati Disk Utility.

Probaj preko njega napraviti repair disk. Ista ta opcija (aplikacija) ponuditi će se i metodom koju je Smayoo napisao, samo će zahtjevati da se prije toga računalo boota preko medija kojeg si dobio. Pošto je 2011 model maca možda i nisi dobio DVD, u tom slučaju ćeš morati napraviti boot preko recovery particije koja će ti također to ponuditi bootanje i dijagnostiku.

U internet recovery mode ulaziš tako da prilikom paljenja držiš Option-Command-R kombinaciju tipki. Preduvjet za ovo je da imaš recovery particiju na tom 'novom' disku koji ti je instaliran.

Imaj na umu da ako ti BILO što nije jasno rađe pitaj prije nego kreneš kliketat sumanuto da nešto ne sjebe*. Također OBAVEZNO napravi backup svih podataka koji su ti relevantni prije bilo kojih od navedenih koraka. Ne preuzimam(o) odgovornost.

Što se pak tiče pokretanja preko drugog korisničkog profila. Pošto nemaš iskustva na mac platformi, mislim da baš i nemaš osnovu tvrditi da vjerojatno nije u tome problem kada nisi to ni probao. Kao što vidiš imaš identične probleme nakon zamjene diska, a to su ti u 'servisu' odradili.

Dakle kreiranje novog korisnika izvodi se na slijedeći način:

- otvori preko Spotlight (povečalo) 'System Preferences'
- u predzadnjoj kategoriji naći ćeš 'Users & Groups' ikonu
- u lijevom stupcu imati ćeš mali znak '+' i '-' (dodvanje i uklanjanje korisnika). Ako su ti nedostupni, onda koristi lokot u donjem lijevom kutu kako bi aktivirao navedene opcije
- stvori novog korisnika i probaj se logirati sa njime (testiraj sve što ti ne radi)

Nemoj raditi više od jedne stvari u paraleli. Napravi jedna korak, pa testiraj. Ako ne pomogne idi dalje. Javi povratno kakva je situacija.
23.08.2015 | 11:02
Stisneš jabuku gore lijevo
About This Mac
System Report
Hardware>SATA?SATA Express

Tu dobiješ sve o disku.

Tu imaš S.M.A.R.T. status (vidi što piše)

Druga stvar je Apple Hardware Test koji ti daje dijagnostiku računala.

Ovo što nisi dobio DVD sa sitemom i dodatnim programima je čudno jer je uz taj 2011 iMac dolazio Mac OS X 10.6.6 ili 10.6.7 koji je morao doći na DVD-u.
Gdje si kupio MAC i da li je bio novi?
Sad ti predstoji nabaviti negdje retail (ne OEM jer je taj za točno određeni MAC ili ako nabaviš za točno tvoj model) i pokrenuti AHT.
23.08.2015 | 11:16
..hvala puno..evo ovako pod smart status piše samo verified..
..mac je kupljen u istyle u arena centru i bio je novi da..a ovo zadnje ne kužim nije mi jasno točno kaj je to retail..i kaj je to AHT
23.08.2015 | 11:32
AHT je Apple hardware test
23.08.2015 | 11:34
Uz taj Mac si morao dobiti originalne instalacijske medije. Gdje ti je kutija od Maca? Gdje je sve ono ostalo što je bilo u njoj osim kompa?
23.08.2015 | 11:36
..kak se radi taj AHT .bilo je pojašnjenje prethodno sa kombinacijom tipki sa slovom D ..al ni to mi ne radi probo sam dosta puno i neće mi otvorit..neznam zašto u čemu je problem..jel postoji neki drugi naćin kad ovo ne šljaka..
23.08.2015 | 11:38
Ajde potrudi se malo bolje. Sve smo ti napisali, samo se tebi ne da čitati.
23.08.2015 | 11:38
..evo sad sam gledao..i sve pretražio i nema nigdje..tolki bedak nisam haha..kad sam vadio komp automatski sam i to vadio al nema ni toga..nažalost..samo želim znat u kakv unutra..om je stanju hard i dali je uopće u tome problem..i dal me nisu zaje...u servisu i stavili nekaj drugo unutra..il je možda u nećem drugom problem..više ni sam neznam..stvarno čudno.
23.08.2015 | 11:40
..smayoo kaj da se potrudim..ne kužim..pa sve sam napravil..kaj ste mi rekli..i tražili od mene..????
23.08.2015 | 11:53
..odnio sam ga prvi put zbog iste stvari u servis i rekli mi da je problem u HDD i ok..zamjenili su ga..i naplatili..da bi nakon mjesec dana počelo ponovo nekaj štekat vratil sam ga nazad..i stavil mi je ssd fan control.. i ok..radio je neko vrijeme i opet isto ..nazval sam ih i vratio po treći put..da bi na kraju bio kod njih mjesec dana..jer su kao iz amerike naručili grafičku novu pod mojim ser,brojem..ugradili i rekli da problem u grafici .svašta..i nije samo u tome problem nego je i cijena grafičke kao što mi je reko 3200kn..poludio sam..nisam mogo vjerovar i naravno reko sam im da mi ga vrate i da nemam tolko love jer u biti nisam bio ni siguran dali je stvarno u tome ili mi žele izvuć lovu iz svega toga..i šta mi je preostalo htio sam se uvjerit pa sam našao drugi servis za apple..odnio njima na dijagnostiku..i rekli mi da je problem u hardu da moram stavit neki ssd na ovaj ja ga nisam niš skužio..jer ako je ovaj slab kako je prije radio prethodnih godina sasvim ok..i sAD ODJEDNOM TREBA NEKI SSD NADODAT NA OVAJ KAJ IMAM..I NARAVNO OPALA..1500KN..I ETO NIŠ UZO SAM GA DOMA ODUSTAO OD SVEGA ..PRIJAVIO SE OVDJE I POČEO SA BANALNIM pitanjima..u vezi toga dali mi ima ko za pomoć...i da napokon saznam u čemu je kvar a da me neko ne izlevati i zaje...toliko..
23.08.2015 | 11:55
Ništa od onoga što sam ti ja napisao niti napravio (kao i svi ostali), tako da, potrudi se još jednom i prestani piskarati non stop. Primi se posla, posluži se googlom ako ti za neki korak treba objašnjenje.

Sada si pak dao poprilično informacija koje u svom inicijalnom pitanju nisi postavio (to mi je uvijek fancinantno kod ljudi kao ti). Dakle izjebali su te ko majmuma, ok i sada imaš i dalje isti problem. Ako je već bio 3 puta u servisu, da li su ti tamo radili ATH ili su onako na svoju ruku rekli ako nije disk onda je grafika i slično?

Imaš kakav radni nalog na kojem piše što je točno naprvljeno?

Probaj napraviti sve što smo napisali, pošto ništa od toga ne traži plačanje, rastavljanje i slično pa ćeš dalje. Ajde potrudi se malo. Ovakva pasiva ti ne ide u korist, a da ne spominjem pisanje odgovora u razmaku od 5 min sa nikakvim korisnim informacijama.

Također nemoj se uzbuđivati i pisati u CAPSu. Ima ljudi koji ti žele pomoći, ali morati ćeš se malo potruditi ili nazad i iSyle pa neka ti oni 'pomognu' opet.
23.08.2015 | 12:20
..sve sam napravio kao što si mi reko i ništa..što se velikih slova tiće pobjeglo mi je i nije bilo s nekom namjerom kao neki atack..da se razumijemo..znaći probao sam sa promjenom korisnika i ništa u biti promjenio sam ga al neznam di ga potvrditi jer mi se vraća na stari korisnik od prije..dalje što se tiće disk utlity i to sam napravio bar se nadam..bilo je jedna od opcija repair stisnuo trajalo je sekundu i gotovo..jbg..idemo dalje na radnom nalogu piše samo da je promjenjen hard i to je to niš posebno..promjena i cijena..glupost..a to što su mu radio stvarno neznam..mogu oni meni reč bilo šta ja ću reč ok..bio je na kraju krajeva kod njih i neznam dali su radili ATH..kaće da jesu i kaj to meni znaći..može reč svašta kad je kod njih..tak da ni to ne pije vodu..i neznam čemu toliki atak bar ja to tako doživljavam..pišem kako šišem ..radim što znam i što mi kažeš..jednostavno neznam i nisam jabučar..ko ti il vi..koji manje više sve znate i kužite se..i u svakom vašem postu vidim odgovor što vam zahvaljujem al vidim i negodovanje ..to mi nije jasno..neznam ko plače..i ko se jada..samo pričam .pitam..govorim laik sam..i pokušavam nać rješenje preko vas..i to je to..a opet imam i godina preveć da bi na taj naćin funkcionirao ko što kažete..stvar je samo u tome..kaj ne kužim apple onako kako bi trebao..eto zaebao sam se prilikom kupnje i gotovo..moja greška..mislil sam da nije takav bauk..imat ga kao windovs..al sad tek vidim..da je dosta kompliciran--al otom potom..
23.08.2015 | 12:46
Apple Hardware Test je software koji radi na jako niskom nivou (ne treba mu operativni sistem).
Da bi ga pokrenuo mora negdje biti. Može biti na tri moguća mjesta, na DVD-u, na USB sticku ili na recoveri particiji diska.
Rekao si da DVD sa sitemom nemaš, iMac 21,5" 2011 ima OSX 10.6 i kao takav sumnjam da ime recoverz particiju na disku, a niti USB stick nije došao s njime.
Što ti je činiti.
A. Nabaviti retail DVD s OSX-om 10.6 ili noviji (to je verzija koja je univerzalna i ide na sva računala koja podržavaju određeni OSX), dok je OEM verzija samo za određeni tip računala (ne može se instalirati na prijenosnik ako je za iMac).
B. Nabaviti stick s OS X-om 10.6 ili noviji
(nisam siguran da li bi radio i bilo koji OEM disk s OSX-om)

Kad to imaš, tada ubaciš medij (DVD ili USB stick) i onda restart i kombinacija tipki i pokretanje Apple Hardware Testa.

Pratim temu ali mi nakon zadnjih par postova nije jasno što su ti točno mijenjali u kompu?
23.08.2015 | 12:58
..hvala ti na odgovoru..znaći mjenjali su mi hard disc..kao navodno da je stari riknuo nakon dvije godine rada..al ok..i stavili su mi novi..i to je to....da bi se ponovo pojavljivala ista greška..i oni bi mi nakon toga rekli da više nije hard nego grafička..eto..nego di mogu nabavit taj retail dvd s osx-om..
23.08.2015 | 13:35
Najjednostavnije ti je skinuti s AppStorea Yosemite, ne dozvoliš da se instalira, napraviš butabilni disk i pokreneš komp s njime.
Upute:
osxdaily.com/2014/10/16/make-os-x-yosemite-boot-install-drive/

Kad imaš butabilni medij (stick mi se čini elegantniji) tada radiš po ovim uputama:
support.apple.com/en-us/HT201257

AHT izgleda ovako nekako: cdn.makeuseof.com/wp-content/uploads/201...are-test1.jpg?af40f3

Druga je stvar kupiti ga preko oglasa: www.ebay.com/itm/Mac-OSX-Snow-Leopard-Ne...ingual-/330841339907

Znalo se i na njuškalu naći.

S druge strane, ako nisi bacio ambalažu kompa, da pogledaš u nju, možda ipak nutra ima DVD s OSX-om.
23.08.2015 | 16:24
..hvala..mada mi je malo jasno..i neznam da ću gto kupovat preko ebaya..čisto sumnjam skupo mi je..
23.08.2015 | 16:59
.jel se ti baviš možda žabac popravcima i sličnim stvarima?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO