23.08.2015 | 11:00
marach44 kaže:
..hvala nego di mogu nabavit taj disk utility jer vidim da ga nema u app storeu..ako misliš na to..a ovo drugo mi isto nije jasno kakav profiler i o kakvom smart statusu se radi..i nadam se da će te imat razumjevanja prema meni..novi sam al brzo kapiram stvari.hvala
Disk utility također možeš pokrenuti i dok si prijavljen u OS. Otvori spotlight (gornji desni kut, ikona povečala) i počni pisati Disk Utility.
Probaj preko njega napraviti repair disk. Ista ta opcija (aplikacija) ponuditi će se i metodom koju je Smayoo napisao, samo će zahtjevati da se prije toga računalo boota preko medija kojeg si dobio. Pošto je 2011 model maca možda i nisi dobio DVD, u tom slučaju ćeš morati napraviti boot preko recovery particije koja će ti također to ponuditi bootanje i dijagnostiku.
U internet recovery mode ulaziš tako da prilikom paljenja držiš Option-Command-R kombinaciju tipki. Preduvjet za ovo je da imaš recovery particiju na tom 'novom' disku koji ti je instaliran.
Imaj na umu da ako ti BILO što nije jasno rađe pitaj prije nego kreneš kliketat sumanuto da nešto ne sjebe*. Također OBAVEZNO napravi backup svih podataka koji su ti relevantni prije bilo kojih od navedenih koraka. Ne preuzimam(o) odgovornost.
Što se pak tiče pokretanja preko drugog korisničkog profila. Pošto nemaš iskustva na mac platformi, mislim da baš i nemaš osnovu tvrditi da vjerojatno nije u tome problem kada nisi to ni probao. Kao što vidiš imaš identične probleme nakon zamjene diska, a to su ti u 'servisu' odradili.
Dakle kreiranje novog korisnika izvodi se na slijedeći način:
- otvori preko Spotlight (povečalo) 'System Preferences'
- u predzadnjoj kategoriji naći ćeš 'Users & Groups' ikonu
- u lijevom stupcu imati ćeš mali znak '+' i '-' (dodvanje i uklanjanje korisnika). Ako su ti nedostupni, onda koristi lokot u donjem lijevom kutu kako bi aktivirao navedene opcije
- stvori novog korisnika i probaj se logirati sa njime (testiraj sve što ti ne radi)
Nemoj raditi više od jedne stvari u paraleli. Napravi jedna korak, pa testiraj. Ako ne pomogne idi dalje. Javi povratno kakva je situacija.