30.10.2015 | 14:57
Računalo: iMac 21" 2.5 GHz i5 (mid 2011)
U zadnje vrijeme mi se ventilator zavrti i nikako da stane. Ručno ga pošaljem "na spavanje" da mi ne radi buku.
To mi se običavalo događati kad igram Civilization V ili neku glupu flash igricu, ali bi se ventilator sam s vremenom utišao kad se komp ohladi.
Jučer sam si stavio widget iStat nano čisto da imam barem neki uvid u to što se događa. Iznenadilo me kad sam vidio da nije ventilator na CPU koji radi buku već onaj na HDD-u. Okretaji su znali ići i preko 6000rpm.
Osim toga, primjetio sam da mi je zauzeće harda 70-80 GB veće nego što bih pretpostavio. Pokušavam održavati oko 200 GB slobodno, a očitanje je pokazalo da imam 135 Gb slobodno. 70ak GB nije malo. Jesam instaliravao neke stvari i skidao neke filmove, ali teško mi je bilo vjerovati da sam baš toliko zapunio hard. No, ajd... Možda jesam, pomislim.
Tako sam proveo par sati tražeći te puste gigabajte, prebacujući goilu fajlova na vanjski hard i čisteći sve što sam mislio da je višak. Nisam, doduše, našao ništa što bi barem donekle opravdalo taj višak od 70ak GB. Uglavnom sam počistio filmove, fotke i neke poslove.
Uz malo truda sam došao do toga da imam slobodno 220 GB na hardu. Bravo ja! No, danas sjednem za komp i pogledam stanje... Slobodno je 245 GB. Preko noći je "nestalo" još 20 GB. WTF?!
Dakle, muče me dvije stvari...
1. Zašto mi se HDD toliko grije da izbezumi ventilator?
2. Otkud "dolaze" i "nestaju" svi ti pusti gigabajti podataka? Takvo što mi se nikad nije dogodilo. Barem nisam primjetio.
S Disk Utility sam verificirao hard i on veli da je sve ok. Komp mi je vjerojatno pun prašine, pa je možda dio problema i u tome. Prvom prilikom ću ga odnijeti na servis da ga očiste.
Ima li netko sličnih iskustava ili spoznaja o ovakvim problemima?