Macbook pro 13 (2015) i Dell U2515H - skaliranje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook pro 13 (2015) i Dell U2515H - skaliranje

30.01.2016 | 09:58
Pozdrav svima, ja sam novi ovdje

U zadnjih godinu i pol sam se prebacio na Apple okruzenje sa windowsa/androida pa sam sada tek skuzio za ovaj forum sto je veliko osvjezenje za mene posto su Macovi iz nekog meni nepojmlljivog razloga dosta omrazeni na ostalim forumima.
Uglavnom sve je krenulo kada sam iz znatizelje uzeo preko njuskala prastari Mac mini (2007) kao nekakav multimedijalni centar (muzika, filmovi, streaming). Jako mi se svidjeo malo drugaciji princip rada, a i neke kvalitete komponenti kao npr audio izlaz (spajam na studijske monitore). Zatim je dosao iphone 5s, a nakon njega macbook pro 13 (2015).

E sad nakon ovog mozda i nepotrebnog uvoda idem na stvar

Nedavno sam nabavio Dellov monitor U2515H iskljucivo zbog njegove rezolucije 1440p jer sam se razmazio retina ekranom na macbooku pa bi mi 1080p na 25 ili 27" bio kao šamar posred lica
Ono sto me muci sto nemogu napraviti skaliranje kao na macbookovom ekranu, vec iskljucivo mogu mjenjat rezolucije s kojima se i ostrina ekrana gubi. A nativnoj ne skaliranoj rezoluciji na 25" mi je definitivno je definitivno presitno.
Ono sto sam uspio dobiti s programom switchresx je upravo ono sto mi treba ali u omjeru 16:10 a monitor je 16:9. opcija 16:9 jednostavno iz nekog meni neobjasnjivog razloga ne radi. Naime radi se o tome da u tom programu postoje sve moguce rezolucije a kod nekih pise HiDP i to onda kao radi skaliranje kao i na retina ekranu kolko sam ja skuzio. i radi mi ali ne opcija 16:9 koja mi treba

jel zna neko rijesenje ili neki drugi program di necu morati raditi taj neki root acces ili tako nesto.. ?
mozda neko jos ovdje ima iskustva s tim monitorom ?

hvala unaprijed na pomoci.

EDIT
zaboravio sam napisat neke mozda potrebne informacije- na macbooku je El capitan a monitor spojen preko display porta. kad spajam monitor laptop je poklopljen , znaci koristi se samo Dell kao display.
30.01.2016 | 10:05
teško da ćeš napraviti skalpiranje kao sto je na MacBook ekranu, možda netko tko radi sa macbookom i dodatnim monitorom moze dati savjet.

Osobno koristim taj model na poslu u njegovoj nativnoj rezoluciji i meni je savršen. Neke od kolega također govore da im je presitno ali meni osobno je savršen.
30.01.2016 | 10:09
Svjestan sam toga da ljudi sa jako dobrim vidom nemaju potrebe za tim, ali eto meni je bitno da na stolu ispred monitora imam dovoljno mjesta za papire itd.. Uglavnom skaliranje bi mi jako jako pomoglo..

EDIT
za neke dellove monitore kolko sam gledao po netu automatski ima opcija skaliranja u OSXu slicno kao i na retina ekranima, zato se nadam da se to moze nekako izvesti i za U2515H...

osx_1093_4k_support-800x493.jpg
30.01.2016 | 10:36
Ja ne razumijem što je problem? Presitno je što? Što može biti sitno na ekranu a da se neda povećati?
Ja imam 192x1200 na 23" i sve OK. Ako mi je presitno, sve mogu povećati.
30.01.2016 | 10:43
zabac kaže:
Ja ne razumijem što je problem? Presitno je što? Što može biti sitno na ekranu a da se neda povećati?
Ja imam 192x1200 na 23" i sve OK. Ako mi je presitno, sve mogu povećati.

Znaci sve mi je presitno na ekranu 25" u nativnoj 1440p rezoluciji. Znaci npr svaki put kad otvorim novi tab u safariju moram rucno cmd i + povecavat. Znaci poanta je da skaliram kao i na retina ekranu ili na Dellu sa slike iz prethodnog posta.
1920x1200 na 23" ekranu mi nebi predstavljao problem, to je i nekakav optimalni "režim" ali ako si se ikad susreo sa 2560x1440 na 25" ekranu shvatio bi o cemu govorim
Znaci to sa cmd i + je nekakvo improvizirano polurijesenje (npr ne radi u Finderu) koje bi htio izbjeci.
30.01.2016 | 10:55
E frigaj ga onda. Meni CMD i + su sasvim OK. Koji put koristim 2x tap na miša i onda mi zumira dio koji ne vidim. Naravno i naočale mi pomažu.
30.01.2016 | 11:25
Ma nije mi jasno to da nemam tu opciju kod Dell monitora kao kod kod ekrana za laptop makar su oba ekrana (gotovo) iste rezolucije (samo je omjer drugaciji 16:9 vs 16:10 ) ... Znaci to skaliranje bi radilo zapravo gotovo identicno ko i na ekranu od macbooka.
30.01.2016 | 12:01
Hm… a jesi pogledao ima li update firmwarea za taj Dell? Ili nekakva dogradnja.
30.01.2016 | 15:55
jzelko kaže:
Hm… a jesi pogledao ima li update firmwarea za taj Dell? Ili nekakva dogradnja.

Nisam nasao, samo drajveri i neki utility program za windows..
14.03.2016 | 13:18
Planiram nabaviti spomenuti monitor pa me zanima jesi li riješio svoje probleme i koliko si zadovoljan s njime?
14.03.2016 | 13:40
renopeno kaže:
Planiram nabaviti spomenuti monitor pa me zanima jesi li riješio svoje probleme i koliko si zadovoljan s njime?

monitor je dobar, al da budem iskren bolje mi radi s windowsima, na osx zna biti presitno.. nisam nista rijesio, vec i dalje cmd i + za neke programe kao safari koji to podravaju.
15.03.2016 | 10:25
Skaliranje radi odlično jedino sa 4K monitorom i grafičkom koja podržava Retina mod na 60 Hz.
Imaš moju temu o tome.
  • Dijete
  • Posjetitelj
15.03.2016 | 10:51
Privatno kaže:
Svjestan sam toga da ljudi sa jako dobrim vidom nemaju potrebe za tim, ali eto meni je bitno da na stolu ispred monitora imam dovoljno mjesta za papire itd.. Uglavnom skaliranje bi mi jako jako pomoglo..

EDIT
za neke dellove monitore kolko sam gledao po netu automatski ima opcija skaliranja u OSXu slicno kao i na retina ekranima, zato se nadam da se to moze nekako izvesti i za U2515H...

osx_1093_4k_support-800x493.jpg

Na mom U2715H nudi skaliranje na El Capitanu. Spojen thunderbolt -> diplay port kabelom na mbp

ScreenShot2016-03-15at10.50.43PM.png
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 22 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, jmirakul, m@xym, Riba, robee, rusty, temeljnik, Anonimci (474)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO