30.01.2016 | 09:58
Pozdrav svima, ja sam novi ovdje
U zadnjih godinu i pol sam se prebacio na Apple okruzenje sa windowsa/androida pa sam sada tek skuzio za ovaj forum sto je veliko osvjezenje za mene posto su Macovi iz nekog meni nepojmlljivog razloga dosta omrazeni na ostalim forumima.
Uglavnom sve je krenulo kada sam iz znatizelje uzeo preko njuskala prastari Mac mini (2007) kao nekakav multimedijalni centar (muzika, filmovi, streaming). Jako mi se svidjeo malo drugaciji princip rada, a i neke kvalitete komponenti kao npr audio izlaz (spajam na studijske monitore). Zatim je dosao iphone 5s, a nakon njega macbook pro 13 (2015).
E sad nakon ovog mozda i nepotrebnog uvoda idem na stvar
Nedavno sam nabavio Dellov monitor U2515H iskljucivo zbog njegove rezolucije 1440p jer sam se razmazio retina ekranom na macbooku pa bi mi 1080p na 25 ili 27" bio kao šamar posred lica
Ono sto me muci sto nemogu napraviti skaliranje kao na macbookovom ekranu, vec iskljucivo mogu mjenjat rezolucije s kojima se i ostrina ekrana gubi. A nativnoj ne skaliranoj rezoluciji na 25" mi je definitivno je definitivno presitno.
Ono sto sam uspio dobiti s programom switchresx je upravo ono sto mi treba ali u omjeru 16:10 a monitor je 16:9. opcija 16:9 jednostavno iz nekog meni neobjasnjivog razloga ne radi. Naime radi se o tome da u tom programu postoje sve moguce rezolucije a kod nekih pise HiDP i to onda kao radi skaliranje kao i na retina ekranu kolko sam ja skuzio. i radi mi ali ne opcija 16:9 koja mi treba
jel zna neko rijesenje ili neki drugi program di necu morati raditi taj neki root acces ili tako nesto.. ?
mozda neko jos ovdje ima iskustva s tim monitorom ?
hvala unaprijed na pomoci.
EDIT
zaboravio sam napisat neke mozda potrebne informacije- na macbooku je El capitan a monitor spojen preko display porta. kad spajam monitor laptop je poklopljen , znaci koristi se samo Dell kao display.