04.05.2016 | 00:22
Ono sto cu sa sigurnoscu reci jest da taj novac je zbilja velik za slanje u servis i pitanje je da li se to zaista isplati. Zamjenske baterije su kako je @smayo napisao "made in china" kao i originalne. Vjerujem da su mozda samo losije tehnicki izvedene, ali ne toliko losije da se ne bi njih isplatilo naruciti. Kad bi imao 110 dolara niti trenutka ne bi dvojio koju naruciti, ovako u situaciji kad covjek malo mora stegnuti remen budu i zamjenske prihvatljive. Kod zamjene baterija ima i tutoriala na yt kako to napraviti sam. I nije neka mudrost ako imas odgovarajuca dva odvijaca, a uglavnom i dolaze sa baterijom ako se uzima preko ebaya uk. Doslovno oko 9 šarafića. No, druga je stvar kako obaviti prvo punjenje da se izbjegnu problemi.
Trazio sam i kod nas, cak sam na njuskalu kontaktirao neke ljude koji su prodavali macbook-ove pa su mi rekli da je to sa service battery slucaj od unazad 2-3 godine. Kod Os x 10.8. je cest problem bio krivo prepoznavanje vrijednosti snage koje baterija u sebi sadrzi pa se pojavljivalo service battery. Kod nekih sam i na slikama vidio 3-4 sata rada sa porukama "replace now" ili "replace soon", a ljudi se kunu da to vec duze vrijeme stoji i ne utjece na rad. Puno oprecnih misljenja, razlicitih iskustava me navodi na razmisljanje da je sve stvar individualnog pristupa. Netko ce zamjeniti bateriju nakon 300 ciklusa bez obzira imao 85-90% health, a netko ce mozda nakon 1200 ciklusa primjetiti da se sad puno brze prazni baterija i razmisljati o zamjeni.
Svjestan sam da u mom laptopu baterija nije najnovija i da ima vjerojatno oko 70% battery health sto je razumljivo s obzirom na oko 800 ciklusa punjenja. Mozda nije vrijeme za zamjenu bas ovog trenutka, ali definitivno ce u buducnosti biti govora o zamjenskoj bateriji. Zanimljivo, na Snow Leopardu iako nisam pratio coconutom health, poruke service battery nije bilo, kao niti drugih poruka. Service battery nuzno ne znaci (koliko sam vidio) da je baterija crkla nego da nesto nije bas najbolje poslozeno.
Generalno, mene cak i nije briga ako ne traje 5 sati nego oni problemi o kojima sam citao tipa da napuhne kuciste ili u najgorem slucaju se samozapali. To u covjeka izaziva bateriofobiju pa su razumljivi i moji postovi na tu temu