OSX Sierra na USB 3.0 SSD-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

OSX Sierra na USB 3.0 SSD-u

23.09.2016 | 11:34
Pozdrav svima!

U planu je ovih dana napravit upgrade racunala tj. kupiti ssd i na njega instalirati OSX. Kako je iMac u pitanju ssd bih ubacio u usb 3.0 case i spojio ga preko usb-a. E sad mene zanima dali znacajno opadaju performanse tog diska kad se spaja na USB ili ne. U svakom sluaju bi trebalo biti dosta brze nego sada preko ovog puza od hdd na 5400rpm. Pitam za brzinu da ne gledam neki ultra brzi ako mi to sam USB nece dozvoliti da iskoristim. Predpostavljam da sto se struje tice, ne bi trebalo biti problema tj. napajanje preko usb i mu je dovoljno?
Nadalje me zanima jer nisam nikad imao tako konfigurirano racunalo sa OS-om na externom disku, dali onda mogu stari OS na internom obrisati kako bih si oslobodio prostor za neke druge stvari ili to nije moguce bez formatiranja.

Hvala i LP !
23.09.2016 | 13:30
Nisam siguran da je cijela stvar pametna.

USB dosta koristi procesor za razliku od Thunderbolta i starog FireWire priključka koji su imali kontrolere koji su potpuno oslobađali glavni procesor za sam transfer podataka. Ovo će ti non stop dignuti korištenje procesora za 5-10% čak i kad ništa posebno ne radiš.

Uz sve, ima ovakvih i onakvih USB 3 diskova. Ja recimo imam jedan mali disk koji nema svoje napajanje i jedan drugi, veći koji ima svoje napajanje. Kopiranje na njih je nebo i zemlja iako su oba USB3. Silicon Power i ovaj Toshiba Canvio. Ova Toshiba zapisuje valjda triput brže a čita dvostruko brže, plus minus.

Ako možeš, podiži sistem sa unutarnjeg diska a vanjski koristi samo za backup i možda experimentalne verzije sistema, držanje većih i manje važnih stvari.
23.09.2016 | 14:39
Koristiti vanjski disk kao primarni sistemski disk je crtanje vraga po zidu. Ako imaš beskrajno puno vremena i fale ti puste stotine sati godišnje izgubljene u istjerivanju duhova na windowsima koje si nekad koristio, onda svakako napravi ovakav setup kakav si napisao, pa javi koji je stupanj frustracije.
Ako već baš baš moraš tako (umjesto da otvoriš komp i zamijeniš disk unutra), onda koristi Thunderbolt, a ne USB3. Glavni nedostatak USB-a je collision mode komunikacije. Nominalno je brzina velika. Ali svi uređaji vise na istom hub-u (internom, unutra u Macu). Svaki put kad mrdneš mišem, padne ti throughput pri prijenosu podataka, da karikiram.
23.09.2016 | 20:35
smayoo kaže:
Koristiti vanjski disk kao primarni sistemski disk je crtanje vraga po zidu. Ako imaš beskrajno puno vremena i fale ti puste stotine sati godišnje izgubljene u istjerivanju duhova na windowsima koje si nekad koristio, onda svakako napravi ovakav setup kakav si napisao, pa javi koji je stupanj frustracije.
Ako već baš baš moraš tako (umjesto da otvoriš komp i zamijeniš disk unutra), onda koristi Thunderbolt, a ne USB3. Glavni nedostatak USB-a je collision mode komunikacije. Nominalno je brzina velika. Ali svi uređaji vise na istom hub-u (internom, unutra u Macu). Svaki put kad mrdneš mišem, padne ti throughput pri prijenosu podataka, da karikiram.

Smayoo sve je to Ok sto ti kazes ali mene ubi ovo "sporoca" na internom hdd. Pa ono, sto god da krenem otvoriti treba mu 100 godina. Cista bruka.
Sto se tice ugradnje pa nisam bas za te akcije. Racunalo je jos pola godine pod garancijom a radi se o zadnjem modelu iMac 21.5" Retina display i sad da ja to idem rastavljati i da jos nesto shebem. Pa valjda bih se ubio od muke kad bih vidio sta sam napravio.
Ima li netko da to odradjuje vrhunski a ne da se brinem dok mu dajem komp u ruke i da to odradi posteno a ne da me izlevati i nakon njegovog posla da mi komp vise nikada ne radi kako treba, sa stalnom pojavom novih fleka prasine jer nista vise nije dobro zabrtvljeno i vraceno na svoje mjseto.
Kad bi mi to sve bilo tako odradjeno ja bih bio najsretniji kad bih mogao disk ubaciti unutra. Odmah ubacim neki sa velikim kapacitetom (1tb) i mir bozji.
23.09.2016 | 20:47
Ako ti je još pod jamstvom, onda ovlašteni servis. Jedino tako će ti ostati jamstvo.
Ako ti jamstvo nije bitno, ja uvijek mogu preporučiti RAM servis u Zagrebu. Nedavno sam opet imao posla s njima, bilo je kao i svaki put do sad. Sve po dogovoru, u roku i cijeni.
Platiti SSD da bi ga spojio na jbn USB (pa makar i 3.0)... to je kao da kupiš Ferrari da bi ga vozio po dvorištu.
23.09.2016 | 20:57
smayoo kaže:
Ako ti je još pod jamstvom, onda ovlašteni servis. Jedino tako će ti ostati jamstvo.
Ako ti jamstvo nije bitno, ja uvijek mogu preporučiti RAM servis u Zagrebu. Nedavno sam opet imao posla s njima, bilo je kao i svaki put do sad. Sve po dogovoru, u roku i cijeni.
Platiti SSD da bi ga spojio na jbn USB (pa makar i 3.0)... to je kao da kupiš Ferrari da bi ga vozio po dvorištu.

Ma slazem se svime sto kazes ali mi to onako palo na pamet jer znam da moze a i jedan frend vec godinama tako fura svoj iMac. Barem jedno 5 godina i nije mi nikada rekao da je bilo problema pa sam zato i ja mislio tako napraviti. Sad malo gledam thunderport-ove a cijene im nikako dolje ne idu tj. ladicama pa sam nasao neku konverziju ko zna kakvu i opet nije bas da je djaba. Sta kazes na ovo. SSD u usb 3.0 ladicu pa u ovo cudo pa u thunderport...mislim da ugradnja u komp maltene isto kosta koliko i ovo cudo a onda si miran.

www.ebay.com/itm/15cm-Thunderbolt-Port-t...d:g:IDIAAOSwawpXv4-s
23.09.2016 | 22:08
Kupio si iMac i sad bi oko njega nešto kemijao i spajao vanjski disk preko tri adaptera. Daj, čovječe...
24.09.2016 | 04:59
Tesko je stisnut i prdnut.
24.09.2016 | 08:30
Ja bi ugradio SSD u iMac umjesto tog ugradjenog diska (velicina nije bitna) i kupio neki NAS na kojem bi drzao sve podatke i streamao preko mreze.

Ja imam takav setup i to radi odlicno. rMBP (sa 256SSD) i Synology 213J (najjeftiniji koji je bio tada) sa dva WD Red diska po 3TB.

Ako ti je prevelika investicija, kupis samo jedan disk u NAS, kasnije dokupis jos jedan identican, i NAS ce sam napraviti RAID polje. To ti je setup u kojem si miran godinama, plus ti daje osnov za nadogradnju, a i dalje nemas sumu kabela na stolu. NAS moze bit u susjednoj prostoriji, jer sve sto trebas je LAN kabel do iMac.
24.09.2016 | 12:58
U iStyle-u ti je ugradnja SSD-a 300 kn. Zadržavaš jamstvo i imaš iMac s pristojnim SSD-om po svom izboru, a ne ono govance od 5.400 RPM HDD...
24.09.2016 | 13:11
MacSlavko kaže:
U iStyle-u ti je ugradnja SSD-a 300 kn. Zadržavaš jamstvo i imaš iMac s pristojnim SSD-om po svom izboru, a ne ono govance od 5.400 RPM HDD...

Ma ovo za 300kn je nista...pa bolje ugraditi za te pare disk u racunalo a ovaj interni u usb ladicu i to je...e sad dali ici u istyle i sacuvati garanciju ili slati u RAM kako kaze smayoo...ajde savjetujte pa da tako i ucinim...sto prije to bolje...
24.09.2016 | 13:26
Ako je samo 300 kn u iStyle, nemaš se što misliti. RAM bi to možda upola cijene odradio, ali ako je stroj pod jamstvom, nije to dovoljna razlika.
24.09.2016 | 15:00
Jeste gledali kako se otvaraju? Nije bas da se koristi standardni alat, a i nije na "sraf". Ima tu posla. Ja bi im ostavio neka ugrade, jedino bi kupio disk negdje drugsje.
27.09.2016 | 21:21
Ja sam svoj iMac kupio kod njih (iStyle). Nakon par mjeseci nabavio sam s eBaya jedan SSD Blade iz MBP i poslao im to skupa s iMacom na ugranju. Taj scenarij ne poništava garanciju na "njihove dijelove" tj. za sam iMac (za moj SSD Blade ne jamče).
Pretpostavljam da bi bilo isto i da je iMac kupljen kod nekog drugog.
No, treba pitati ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript )...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 21 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO