Problem sa MBPr ili SSD ili OS X?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem sa MBPr ili SSD ili OS X?

11.10.2016 | 22:02
Pregledao sam forum, ne baš detaljno, jer mi je ograničen rad za kompom i nisam nigdje našao nešto slično.
Znači imam MBP retina iz 2012. (prvi model, 15", 16GB RAM, 512GB SSD) i do prije cca. 2 mjeseca je sve super radilo. Da bi se bez ikakve najave, usporavanja ili grešaka OS X srušio i nakon toga više nije podizao sistem, već bi jednostavno pokazao da nema boot particije (mapa s upitnikom). Naravno probao sam sve i svašta i safe mode, i recovery i s vanjskog diska sve dizat, ali SSD-a više nije bilo nigdje.
Ok, čovjek bi reko riknuo SSD, pa sam naravno naručio novi preko OWC-a. Novi od 480GB sam uredno ugradio i instalirao OS X 10.11 i sve je super radilo do jučer. Nikakav novi software nije instaliran u zadnjih 48 sati, nikakvu grešku ne mogu uočiti ili neku aplikaciju okriviti za ono što se događa. Komp se smrzne, onda se malo odmrzne, ali počne gubiti elemente sustava, tipa nestaju ikone i otvorene aplikacije i na kraju crni ekran. Ok kad forsirano ugasim komp, jer drugačije neide onda obavezno dobijem famoznu mapu s upitnikom nakon dužeg čekanja. Čovjek bi reko opet SSD, ali ako resetiram SMC i zatim 3 puta za redom PRAM sustav se uredno podigne i opet uredno radi dok se ne pojave identični problemi, koji dolaze 100%, ali nekad je potrebno 5 minuta, a nekad komp odradi i po 4 sata do smrzavanja i rušenja. Zatim sve ispočetka, restart SMC, pa 3 puta PRAM i pet radi par minuta/sati.

Napravljeno do sada: provjeren spoj SSD-a s matičnom, popravak premissiona, brisanje keša i micanje zadnjih 5 aplikacija iz sustava koje su instalirane unazad cca tjedan dana, kreiranje novog korisnika. Ništa od navedenog ne pomaže. Ono što mi je najčudnije je to nestajanje boot particije nakon rušenja i ponovo vraćanje iste nakon što se napravi reset SMC-a i PRAM-a.

Ima li ko kakvu ideju što još gledati, što učiniti ili jednostavno odnjeti laptop na servis?

P.S. prvi SSD je 100% krepao, jer sam ga stavio u vanjsku ladicu i isto ga ne prepoznaje, ali ovo mi je enigma potpuna.
11.10.2016 | 22:12
Najvjerovatnije servis. Možda je grafička?
11.10.2016 | 22:22
Na to sam i ja pomislio posebno jer je među serijama s problematičnom grafikom i ova moja, ali ne i moj konkretni model. Čudno mi je to nestajanje boot particije, odnosno nemogućnost podizanja OS X-a osim ako ne napravim SMC i PRAM reset.
12.10.2016 | 00:22
SATA kontroler? Ako je to SSD na SATA interfaceu? Ali, prije skroz crnih misli, ako je SATA SSD, možda je samo u kabelu problem?
12.10.2016 | 00:44
SATA kontroler je, ali je interface drugačiji
SSD
Kabel je ovaj
12.10.2016 | 06:58
Podigni sustav na nekom vanjskom disku preko USB-a pa vidi dali se tad ruši. Ako da onda nije problem nikako u spoju ssd-a. Nego nešto drugo
12.10.2016 | 10:37
Više ne pomaže ni SMC i PRAM reset, SSD je sistemu nevidljiv. Izvadio sam SSD iz MBPr i stavio ga u vanjsko USB kućište i kućište blinka, a SSD se zagrijava dok Mac (ovo radim na rezervnom Mac Miniju) nakon nekog vremena javi da disk nije čitljiv i nudi izbacivanje ili formatiranje koje nakon nekog vremena izbaci grešku "Unable to write to the last block of the device. Operation failed..."
Ok čovjek bi rekao da je crkao SSD, ali kako je ovo novi SSD i radio je uz SMC i PRAM reset do nedavno nekako sumnjam da ga nešto u MBPr "sprži". Strah me naručiti novi SSD koji će možda opet ovako završiti.
Dat ću MBPr na dijagnostiku (ako netko ima savjet gdje neka slobodno napiše), ja sam mislio odnijet komp u RAM servis, Zagreb.
12.10.2016 | 10:45
Soffoklo kaže:
.......
nekako sumnjam da ga nešto u MBPr "sprži". Strah me naručiti novi SSD koji će možda opet ovako završiti.
Dat ću MBPr na dijagnostiku (ako netko ima savjet gdje neka slobodno napiše), ja sam mislio odnijet komp u RAM servis, Zagreb.

Bojim se da si u pravu tj. da nesto na pcie bus-u gadno hardwareski ne stima. U tom slucaju problem je cijela maticna. RAM servis je dobar izbor.
12.10.2016 | 17:53
Soffoklo,
ja imam isti MBP kao i ti, samo early 2013 model. U iStyleu sam mijenjao radi grafičke cijelu matičnu ploču. Istina, meni je radila zelene linije duž ekrana, i cijenu je pokrio AppleCare - ali mijenjana je komplet logicboard.
12.10.2016 | 19:46
Hvala svima na sugestijama, za sad sam dogovorio dijagnostiku u RAM servisu, pa javim ako bude kakvih pomaka.
@Kloba i ja sam posumnjao na grafičku, ali s obzirom da je 1. SSD krepao, a 2. daje znakove da će krepat nekako sam skloniji vjerovati da nešto probija po PCIe sabirnici kako je i @jmirakul napisao, jer nikakvih problema s grafikom nisam imao u smislu rušenja, crta po ekranu i sl.
13.10.2016 | 05:03
@Soffoklo
Ali nazovi prvo službu za korisnike, besplatno ti je. Locirani su u Irskoj i pričat ćete na engleskom, ali ponudit će ti mali milion provjera preko telefona i odradit ih sa tobom prije nego što ti dijagnosticiraju kvar.
0800 222 427
Ništa te ne košta, probaj
10.11.2016 | 11:40
Dijagnostika napravljena. Na žalost otišla je matična, ali povukla je sa sobom i SSD. Već sam potrošio oko 2000 kn na novi SSD, i taj je skuren jer nisam znao da je u pitanju matična koja je očito ubijala SSD.
Pitanje i zahtjev za pomoć!
Popravljati ili ne?
Riječ je o MBP retina iz 2012 sa 16 GB RAM-a koji je do sada radio odlično i ima još uvijek i te kako snage za obavljnaje poslova u sebi.
Nova matična sa SSD-om od 700 GB bi koštala 5000 kn uz 3 mjeseca garancije. Na prvu sam mislio odmah popravljati, ali sad kad razmislim ipak će to biti više od 7000 kn dodatnog troška (računam i SSD koji sam ranije kupio i skurio). Recimo da novac nije problem no1 na što biste se vi odlučili novi stroj ili popravak ovoga? Unaprijed hvala na prijedlozima.
10.11.2016 | 11:54
Ja imam istu Retinu sa 2.3/16/650m i da mi se to dogodi ne znam sta bi napravio. Navjerojatnije bi po inerciji kupio novo racunalo. Ne nuzno Mac

Ali treba logicki razmisljati. Gledaj da zamjenom maticne ploce, ti u principu mijenjas CIJELO racunalo. Sve je integrirano na tu plocu, tako da ces sve dijelove koje je 4 godine rada gazilo, dobiti nove.

A za 5000-6000kn koliko ces uloziti u zamjenu, ti ne mozes kupiti Mac niti blizu tih performansi. Ovisno u kakvom ti je stanju baterija, sigurno si sa tom investicijom miran narednih 3-4 godine.

Meni su isto mijenjali u jamstvenom roku plocu radi pokvarenog SDcard readera, bio sam prisutan i tehnicki cijelo racunalo dobijes novo
10.11.2016 | 12:04
Hvala na prijedlogu. Baterija je ok ima manje od 100 ciklusa i trenutno je health oko 92%. Sličnog sam razmišljanja posebno nakon predstavljanja novih MacBookova. Isto mi je glavom prošlo ako bi i išao na novo računalo, pitanje je da li bi išao na Mac
Znači 1 glas za zamijenu (recimo to tako )
Ako ima tko još nekakav prijedlog bio bi zahvalan, jer ću kroz koji sat morati donjeti odluku.
10.11.2016 | 12:47
I ja bih napravio, kako je rekao drlovrić. Nova su računala osakaćena za neke stvari u odnosu na tu seriju.
10.11.2016 | 13:25
Zeznuta je to odluka. Ja bi se pitao sto mogu dobiti za 5-6 kKn. Mac-a nekog polovnog, mozda, pa to ces imat i ako stavis novu plocu u svoj rMBP. Mislim da bi i ja pregrizao i zamjenio plocu.
10.11.2016 | 13:36
Ok, hvala svima na mišljenju i pomoći. Odlučio sam se za zamijenu!
10.11.2016 | 17:56
Ja bi još malo počačkao po oglasima. Cijene idu od 9500 pa na više.
www.njuskalo.hr/macintosh/macbookpro-ear...5inch-oglas-20740272
ili
www.njuskalo.hr/macintosh/macbook-pro-15...-2013-oglas-20630683
Ja bi probao ovoga možda popraviti i prodati i kupiti novi.
10.11.2016 | 18:44
Ova druga grafička je isto na matičnoj ili je posebno spojena? Jer ako je onda dobiješ sve novo u zamjeni, baterija ti je ok a monitor valjda nebu krepao, ja bi isto išao na zamjenu.
10.11.2016 | 18:45
Već sam poslao nalog za popravak, a i po oglasima sam gledao. Moj je u rangu ovog drugog koji se prodaje za 11300 kn, s tim da će moj sad imati 768 GB SSD. Znači ajmo reči da bi ipak trebao dodati još 5000 kn na ovih 5000 kn za servis a imat ću novu MBO, RAM, CPU i GPU. Prevagnuo sam za popravak, ali da odluka nije bila baš lagana nije, a da je ispravna hmmm tko će ga znat
Računam da me posluži ipak još koju godinu, pa će i ovih dodatnih 5000 kn biti manje bolno.
10.11.2016 | 18:47
@cariblanco - grafička je isto na matičnoj, tako da osim novog MBO-a imat ću i novi CPU, GPU (oba) i RAM + novi SSD od 768GB.
10.11.2016 | 19:46
Znači sve novo osim monitera i baterije, super...mislim da si dobro odlučio
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 21 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.20 Seconds

Provided by iJoomla SEO