11.10.2016 | 22:02
Pregledao sam forum, ne baš detaljno, jer mi je ograničen rad za kompom i nisam nigdje našao nešto slično.
Znači imam MBP retina iz 2012. (prvi model, 15", 16GB RAM, 512GB SSD) i do prije cca. 2 mjeseca je sve super radilo. Da bi se bez ikakve najave, usporavanja ili grešaka OS X srušio i nakon toga više nije podizao sistem, već bi jednostavno pokazao da nema boot particije (mapa s upitnikom). Naravno probao sam sve i svašta i safe mode, i recovery i s vanjskog diska sve dizat, ali SSD-a više nije bilo nigdje.
Ok, čovjek bi reko riknuo SSD, pa sam naravno naručio novi preko OWC-a. Novi od 480GB sam uredno ugradio i instalirao OS X 10.11 i sve je super radilo do jučer. Nikakav novi software nije instaliran u zadnjih 48 sati, nikakvu grešku ne mogu uočiti ili neku aplikaciju okriviti za ono što se događa. Komp se smrzne, onda se malo odmrzne, ali počne gubiti elemente sustava, tipa nestaju ikone i otvorene aplikacije i na kraju crni ekran. Ok kad forsirano ugasim komp, jer drugačije neide onda obavezno dobijem famoznu mapu s upitnikom nakon dužeg čekanja. Čovjek bi reko opet SSD, ali ako resetiram SMC i zatim 3 puta za redom PRAM sustav se uredno podigne i opet uredno radi dok se ne pojave identični problemi, koji dolaze 100%, ali nekad je potrebno 5 minuta, a nekad komp odradi i po 4 sata do smrzavanja i rušenja. Zatim sve ispočetka, restart SMC, pa 3 puta PRAM i pet radi par minuta/sati.
Napravljeno do sada: provjeren spoj SSD-a s matičnom, popravak premissiona, brisanje keša i micanje zadnjih 5 aplikacija iz sustava koje su instalirane unazad cca tjedan dana, kreiranje novog korisnika. Ništa od navedenog ne pomaže. Ono što mi je najčudnije je to nestajanje boot particije nakon rušenja i ponovo vraćanje iste nakon što se napravi reset SMC-a i PRAM-a.
Ima li ko kakvu ideju što još gledati, što učiniti ili jednostavno odnjeti laptop na servis?
P.S. prvi SSD je 100% krepao, jer sam ga stavio u vanjsku ladicu i isto ga ne prepoznaje, ali ovo mi je enigma potpuna.