25.10.2016 | 22:14
zabac kaže:
Rekla-kazala-procitala.
Kakve veze ima OS i procesor za pisanje teksta, gledanje videa, hodanje po WEB-u, uredjivanje videa i jos x drugih zadaca koje se mogu vise ili manje uspjesno napraviti na bilo kojoj "arhitekturi" ili bilo kojem "OS-u".
Neozbiljno je uopce izjaviti dvojbu u arhitekturu koja apsolutno nije vazna, vazan je operativni sistem. Sto ti znas o arhitekturi procesora da mozes zakljuciti kako ARM nije dobra a x86 je?
Navodno se moze staviti OSX na iPad Pro sto ga svrstava u punokrvni Mac.
Na kraju, po cemu je iOS kanta u usporedbi s desktop OS-om?
Sto, ne mogu se piratske igrice instalirati, nem torrenta, pirates bay-a?
To sto nema programa koji bas tebi trebaju, to je druga stvar.
EDIT
Da ne ostane u zraku jer sam ovo pisao rano ujutro.
Novi OS-ovi (i oni ne baš tako novi) imaju hardware abstraction layer (HAL) koji im daje više platformnost. Navodno 10.9 ima u sebi i do koda (dragi Bog ne zna kako to Apple naziva, ali sigurno nekako fancy)koji omogućuje instalaciju i na iPad Pro (valjda i na ostale iPadove, pa možda i na iPhone).
Link na OSX on iPAD.
Ne znam da li je gornji link istinit ili nije.
Pa se tako prisjećam kako se na SUN-onim radnim stanicama svojevremeno vrtio Windows NT, a procesor nije bi niti Intel, niti AMD, a bogme niti Cyrix.
po mojem skromnom poznavanju tematike, cak i da se osx moze vrtiti uz neke preinake na ARM arhitekturi, sve aplikacije bi isto trebale biti preuredene za ARM da bi se moglo vrtiti (kao sto je to bilo kod prelaska s powerpc na intel).
sta nije da je windows nt bas iz tog razloga propao, pa su poceli raditi tablete sa intel atom baytrail procesorima kako bi mogao vrtiti punokrvne windowse ?
"Navodno se moze staviti OSX na iPad Pro sto ga svrstava u punokrvni Mac." - Velika je razlika izmedju navodno i da li je to neko stvarno napravio. a da ne govorim da OSX uopce nije napravljen ni prilagodjen za touchcreen. Ja za to nisam cuo ni vidio , ako ti jesi molio bi link ili nesto jer bi ja to stvarno volio vidjet. a dotad ne mozemo nikako svrstat ipad pro u punokrvni mac.
po cemu je ios kanta? pa po tome sto se nemogu izvoditi neke stvari sto ja a vjerujem i dosta drugih ljudi smatraju pod normalnim. (imam ipad air 2 i probao sam ga koristiti za posao ali nije islo ili je bilo prekomplicirano)
zelim isprintat word fajl koji sam iskucao na ipadu? a nemoze jer nemam airprint na savrseno dobrom (cak bi rekao i odlicnom uredskom) printeru/skeneru/kopirki.
dobio sam na usb sticku snimku frendovog vjencanja? a nebi islo jer nemam to nikako spojit.
zelio bi koristiti svoj eksterni hdd di su mi svi fajlovi sa prijasnjih racunala ? a opet nebi islo
zelio bi koristiti music aplikaciju na svom skupo placenom ipadu? a nebi islo jer za ikakvo prebacivanje glazbe mi treba komp i itunes. cak i ako hocu kupiti muziku preko apple musica ili kako vec to oni zovu (makar vec posjedujem original cd-e) mislim da to nemogu iz hrvatske s hrvatskim accauntom. (mozda se nesto u vezi toga promijenilo u medjuvremenu to nisam isprobavao)
e sad ako su to stvarno neke napredne stvari koje prosjecan korisnik nebi trebao rezi me ovdje
posto imam ipad air2, macbook pro, i sluzio sam se cijeli dan s ovim novim macbookom dobro znam sto mogu te sprave. i bez dileme mogu rec da je ipad samo jedna skupa igracka za konzumaciju sadrzaja (i to sam manje vise i znao kad sam ga uzimao), a mogucnosti macbooka sa pravim osx i ipada su nebo i zemlja. tj ipad za pola toga treba nekakvu vezu s racunalom.
btw u nekom svakidasnjem radu se macbook cini puno brzi od mog mac minija (2014/ i5 2,6 / 1tb) zbog brzog ssd , dok bi neko zakljucio po benchmarkinzima da je to nemoguce.
EDIT
sad sam bas pogledao onaj link i kao sto sam i mislio:
Almost nothing works. As with the move from PowerPC- to Intel-based CPUs, a Rosetta-like translation layer will be necessary for existing third-party apps to function, and it’s still missing. The only apps that work are those for which Apple has produced fat binaries: we’ve identified Finder, Terminal, Activity Monitor, Disk Utility, and Console so far.