Mac Pro
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Pro

08.08.2006 | 08:46
Konačno je i profesionalni Mac došao na red. \"Mac Pro\" zamjenjuje \"G5 PowerMac\". Appleu svaka čast na nevjerojatno brzoj tranziciji hardvera i operativnog sustava na potpuno novu arhitekturu. To zaista nitko u industriji ne bi mogao izvesti do Applea.

Što je dobro, a što loše kod novih strojeva? Dobra vijest je da je više toga dobroga, nego lošeg...

Dobro:

- i low end model je quad
- daleko najbolja vijest - mjesto za 4 SATA hard diska
- više konektora na prednjem panelu
- drugi optički drive (za moj račun nepotrebno)
- brže grafičke kartice
- cijena

Loše:

- razlika u brzini u odnosu na quad G5 je premalena
- brzina non-Intel native softvera je taboo tema, a znamo što to znači

Sve u svemu jako dobro, ali dok se situacija s Intel-native softverom ne dovede u normalu PowerPC je i dalje upotrebljivija i brža opcija.

Što se tiče Intelovih procesora - pravi odmak će se dogoditi tek kada izađe već najavljeni model s 4 jezgre po čipu.
08.08.2006 | 14:16
dpasaric je napisao:
Konačno je i profesionalni Mac došao na red. \"Mac Pro\" zamjenjuje \"G5 PowerMac\". Appleu svaka čast na nevjerojatno brzoj tranziciji hardvera i operativnog sustava na potpuno novu arhitekturu. To zaista nitko u industriji ne bi mogao izvesti do Applea.

Što je dobro, a što loše kod novih strojeva? Dobra vijest je da je više toga dobroga, nego lošeg...

Dobro:

- i low end model je quad
- daleko najbolja vijest - mjesto za 4 SATA hard diska
- više konektora na prednjem panelu
- drugi optički drive (za moj račun nepotrebno)
- brže grafičke kartice
- cijena

Dva mjesta za optiku je jako dobra ideja zbog nesređene situacije oko novog DVD formata.

Loše:

- razlika u brzini u odnosu na quad G5 je premalena
- brzina non-Intel native softvera je taboo tema, a znamo što to znači

Sve u svemu jako dobro, ali dok se situacija s Intel-native softverom ne dovede u normalu PowerPC je i dalje upotrebljivija i brža opcija.

Što se tiče Intelovih procesora - pravi odmak će se dogoditi tek kada izađe već najavljeni model s 4 jezgre po čipu.

Samo se ti tješi
Nekako sam mnijenja da je Rosetta pristojnija na novim strojevima.

B.
09.08.2006 | 00:42
Čime da se tješim? Još uvijek najveći dio softvera radi brže na PowerPC procesorima. Kada to više ne bude slučaj, preći će se na Intel strojeve, ali na neke koji će biti dovoljno brži da zamjena ima opravdanja.

Ovi su sada ok za one koji sada kupuju pro stroj, ali nisu opravdanje za kupovinu za one koji imaju G5-ice.
09.08.2006 | 01:58
1.Pocetak 2007-cetverojezgreni MacPro.
2.Proljece 2007-Leopard
3.Do ljeta 2007-sav software universal.
Do tada kocnica za one koji imaju jake G5 strojeve.
09.08.2006 | 22:54
Evo prvi dojmovi sa novim Mac Pro: (podaci sa jednog foruma)

compressor test
I did a quick test of compressor:

source: 5min HDV 1080i60 clip (export from FCP timeline)
output: Compressor default 16:9 120min fast encode

G5: 34min
Mac Pro: 12min

My mac pro is more that double the speed at the same task than my G5.
1GB of Ram
Nvidia 7300GT
10.08.2006 | 06:42
koliko košta ta konf. Čime se uopće baviš da ti treba takav stroj
10.08.2006 | 07:40
Nije rekao koji G5, razlike između G5 modela su drastične. Lako za native softver, ali većina ostalog mora čekati...
10.08.2006 | 09:32
Evo konačno i testova o kojima sam tek nagađao... izgleda da sam čak bio preoptimističan...

Photoshop na novom Quad Intelu 2.6 GHz test završi za 4 minute 8 sekundi, a
običan single core iMac(!) G5 na 2.0 GHz napravi istu stvar za 4 minute 36 sekundi!

Emulacija je ipak ubitačna... 4 procesora spram jednog i to još na ukupno 4x600 MHz većem taktu rade tek nešto brže od starog single-core G5 u consumer iMacu.

E tako, svima na znanje, da ne bude kasnije kuknjave \"skupo sam ga platio, a sporiji je od par godina starih strojeva\".

Tko nema Intel-native softver za ono što mu je važno za posao radije neka čeka.
11.08.2006 | 01:45
imam pitanje vezano za ovo.leopard preview je najavio da ce imati support za ppc apps i za intel apps.da li to znaci da cemo moci sadasnje ppc audio instrumente koji nisu optimizirani za intel procesore,moci na leopardu potegnuti na intel macu bez jebemti? volio bi da je odgovor da jer za 2 godine i ja cu morat uzet novi mac.-intel mac
11.08.2006 | 03:30
Koji to Audio Instrumenti neće bit optimizirani za intel?
12.08.2006 | 02:47
svi(njih oko stotinjak) koje imam krekirane bez daljnih updates za intel processore ili verzije od kojih nikad nece radit intel verziju a rade na osx kao san.neki softverasi idu samo dalje.ne prilagodjuju starije verzije intelu.i steinberg je izjavio nedavno da cubase 2 i 3 nece dobiti intel support,vec samo verzija 4.imam kupljeno,pa me boli za to.ali ove druge stvari... bilo bi jako dobro da rade na intel cpu bez daljnih updates.govorim o masi barem cijelog spektra eastwesta a ostalo da ne spominjem.
12.08.2006 | 02:50
nego da se vratimo na moje pitanje ako netko zna
12.08.2006 | 04:10
Izgleda da ja imam sriće.
Live + Reason rocks on Intel.
12.08.2006 | 18:12
Al' ste zagadili hardverski thread vas dvojica
12.08.2006 | 18:17
E, sada jedna čuuudna stvar... OS i QuickTime jesu Intel native, ali ArsTechnica u testu kaže:

QuickTime encoding:

Quad Xeon 2.66: 38.8 sec
Dual G5 2.5: 45.4 sec

?!!? Kakav bi rezultat bio da je korišten Dual G5 2.7? Ili Quad 2.5? Za pretpostavit ćemo da QT nije baš dobro optimiziran za više procesora jer inače ovo baš i nije evolucija...

native XBench CPU test score:

139.23 spram 113.20, a ima 2 procesora viška i viši takt?

Photoshop pod Rosettom, naravno, daleko bolji na G5 čak i s dva procesora manje.
  • User
  • Posjetitelj
12.08.2006 | 18:32
Pa dobro je receno da se onome ko ima PowerMac G5 nikako ne isplati prelazit na Mac Pro u skorije vrijeme nego samo onima koji sada kupuju novi pro stroj a nemaju PowerMac. Treba cekat UniBinove sa podrskom za visejezgrenost ili tranziciju na G6
12.08.2006 | 18:38
Zaboravljaš da XBench CPU score ovisi o vecLibFFT koji se direktno odnosi na PPC vektorsku jedinicu odn Altivec. Intel nema Altivec. Kao netko tko pretjerano ne radi u Photoshopu, zadovoljan sam rezultatima 2.66ice jer je po brzini u onom slavnom speedtestu za PS, donekle ekvivalentna iMacu G5 za razliku od CoreDuo mašina koje su tu negdje kao G4 na GHz.
Ukoliko netko radi i sa PS i sa FCS mislim da će mu Xeon 3.0 biti aman-taman za 2D do sredine 2007, jer će PS brzina biti negdje oko G5 duala 1.8. A jednostavnije je na račun uzeti novu mašinu, zar ne, ipak je to ulaganje u budućnost
A FCS leti.
A nisam analac da me desetak sekundi razlike u PS baca u sevdah.

(Da ne zaboravim - ovdje se i Mac Mini preporučivao kao entry level mašina za 2D)

i da : www.barefeats.com/quad06.html
13.08.2006 | 00:55
Breed, ma nije to problem, naravno da se može raditi sasvim ok, mene samo nerviraju njihove bombastične cifre kako su novi strojevi xy brži, a stvarnost ih demantira.
13.08.2006 | 01:33
grrrrrr
14.08.2006 | 04:12
Zanimljivo je usporedit testove MacPro-a 2.66Ghz x2 Intel Xeon i s druge strane
AMD Athlon FX-62 na novoj AM2 platformi.
I dok CPU testovi pokazuju da AMD nema šanse(četri jezgre naprema dvije)
u memoriskim je testovima stanje zabrinjavajuće.

Sandra 2007 Memory bandwidth-integer(Mbps/sec)
MacPro-3103
AMD FX 62-10.158:laugh:

Floating Point(Mbps/sec)
MacPro-3111
AMD FX 62-9701
18.08.2006 | 05:50
Evo, Barefeats je objavio i test Quad G5 2.5 VS Quad Xeon 3.0... Xeon se dobro drži obzirom na emulaciju, ali G5 je brži. Situacija će, naravno, biti bolja kada izađe native softver.

Ipak, ono što malo razočarava je brzina u native softveru koji su testirali... iako ima 500 MHz više po procesoru (ukupno 2 GHz više) Xeon baš ne bježi puno staroj G5-ici. Sve je to okej, ali Apple brojke s keynotea izgledaju prilično pretjerane kada se stvar proba u stvarnoj uporabi. Quad G5 je zbilja mrcina, nije ga lako \"poklopiti\". Sada bi bilo sjajno kada bi se \"stare zalihe\" Quad G5 mogle kupiti povoljno... mnogima bi to bila super solucija za x godina bez obzira na Intel tranziciju jer PPC softver će izlaziti još godinama i godinama.
18.08.2006 | 19:18
dpasaric je napisao:
Breed, ma nije to problem, naravno da se može raditi sasvim ok, mene samo nerviraju njihove bombastične cifre kako su novi strojevi xy brži, a stvarnost ih demantira.

Novi strojevi su bolji od starih za cijelo koplje. U biti, ovi novi slozenci su strava ziva, ali tko nam je kriv sto jos nema softwera koji je optimiziran za 4 procesora i za Intelovu analogiju Alti-Veca (kako se ono zove?..).

QuickTime bez Altiveca je propast, pa zato me ne brinu testovi koliko je Quad-G5 tu dobar. U biti valja skinuti kapu Appleu i pogledati koliko je u biti truda dao da u toliko malo vremena skoci na nesto posve novo, bez vecih posrtaja.

Trud im pohvaljujem. No brojke su im bombasticne i ne znace ama bas nista. Idu iz krajnosti u krajnost .. ali koga danas uopce briga za sve to? Ljudi kupuju sto im se dade i sto daje vise za manje para.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 18 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, pontmax1, Riba, Anonimci (919)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 2.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO