MacBook - pomoc
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook - pomoc

• SrKi
  • Posjetitelj
06.11.2006 | 00:32
Kao prvo htio bih pozdraviti sve clanoe ovog foruma. Dugo vremena sam trazio hrv forum u vezi applea, i ovo je jedina stranica/forum na koji sam naletio.

Kao dugo godisnji korisnik PC sam odlucio da je vrijeme da se pomaknem prema gore na ljestvici korisnika i da kupim neku masinu s Mac osom. Na razno raznim forumimam sam pokusavao skupiti sto vise informacija u vezi doticnih racunala i Mac osa samog po sebi (vecinom bezuspjesno) i pokusati odluciti da li ce mi doticni pasati. Kako nisam dosao do kvalitenijh informacija (zakleti PCasi su pljuvalo po Macu, ekipa kaj koristi Mac su se kunuli u njega itd., znate vec kako to ide) odlucio sam se tu raspitati.

Sad cu napisati za sto mi komp sluzi pa ce te mi mozda moci dati neke savijete.

1.)dooosta surfanja
2.)muzika i filmovi
3.)pisanje tekstova za faks
4.)igranje warcrafta 3 (to je jos mozda i odlucujeci faktor u ovom odabiru).

posto financiski ne stojim bas najbolje, odluka je pala na MacBook (onaj bijeli, najjeftini). cijena od 9500kn bi se jos mogla i pretrpiti, a imam potrebu za prijenosnim racunalom, tako da iMac na zalost otpada.

dakle imam par pitanja za vas.

1.) kvaliteta izrade MB (plastika, tipkovnica)
2.) kvaliteta ekrana
3.) nadogradivanje memorije (da li to mogu sam obaviti ili trebam odnijeti u apple servis, ako trebam, da li mogu odnijeti memoriju koju sam sam kupio ili oni ugraduju samo unu koju ce mi prodati i po kojoj cijeni)
4.) kako warcraft 3 radi na doticnom Macu (ajmo reci s 1,5GB Rama, uz njega dobijem 512mb i jos bi kasnije nadokupio 1gb), da li zapinje i u kakvim se detaljima da igrati.
5.) da li postoji ikakva sanse da WoW radi na njemu?

i imam jos jedno pitanje ne vezano uz Maca. recimo da nagovorim prijatelja da ga kupim na njegovu tvrtku (da izbjegnem porez), kako se onda placa. da li moram odmah (tj. on) platiti kesom ili se moze amexom na rate..?

to bi bilo za sad to, nadam se vasim odgovorima i unaprijed se zahvaljujem.
06.11.2006 | 02:01
dobrodošao
1. mislim da je na razini, plastika ne izgleda jeftino, tipkovnica je po mom mišljenju savršena
2. Ekran je prestrašan, čista 5tica, isproban u svim varijantama.. osim kiše na njemu i snjega...
3. memoriju, možeš bilo koju, ne mora biti apple.. glavno da je sodimm ddr2 na 667 ili 533. Ne možeš u njemu imati 1.5 gb rama, ram mora biti identičan prvenstveno zdog toga jer grafička uzima memoriju iz rama.. tako da su varijante 2x256 (šta već je u njemu), 2x512 i 2x1gb...
4. w3 nisam probo na njemu, al trebao bi raditi bez beda, inače i W3 i WOW su dual boot diskovi, tako da ako imaš orginalne verzije, moći ćeš ih bez problema igrati na macu
5. wow radi ko beba

dolaze u obzir sve varijante, al sumu moraš platiti cijelu, pa se na kraju godine vraća porez, osim ako se ne radi o novcu koji je doniran, onda se može direktno plaćati bez pdv-a, ili ako se kupuje na stranu putovnicu, ako firma to ima registrirano (ona od koje se kupuje), a to rijetko koja u hr ima.
toliko od mene..
ako te još nešto zanima, pitaj...
  • SrKi
  • Posjetitelj
06.11.2006 | 02:25
zahvaljujem se na brzom odgovoru.

ja sam mislio kupiti laptop ma rate, a ocite se ne moze onda preko firme kupovati. bas steta.

koliko sam do sad vidio, najjeftini je MacBook 9100kn. jel imate neke informacije gdje bi se mogao jeftinije nabaviti?
06.11.2006 | 02:30
Mislim da se može na rate, zašto se ne bi moglo.. samo sam spomenuo povrat PDV-a, šta je druga priča jer se radi o plačanju pune cijene.. newermind, bolje da se odeš raspitati u apple dućan. Preko ljeta je bila promocija na rate, tako da se ne plaća rabat, već samo iznos kompa.
JEtinije možeš kupiti vani (austrija, italija...), a najjeftinije u americi, pa da ti netko donese/pošalje. Garancija je worldwide godinu dana na laptope.
  • SrKi
  • Posjetitelj
06.11.2006 | 02:43
rado bih takvo nesto sredio, ali na zalost nisam u mogucnosti iskesirati 6-7 tisuca kuna, pa sam osuden na hrv.

u vezi tog R1 i povrata poreza cu se onda raspitati u ducanu.

zahvaljujem Miki na svim odgovorima i sto se mene tice ovaj se topic moze lockati.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
14.11.2006 | 06:13
Srki: igranje warcrafta 3 (to je jos mozda i odlucujeci faktor u ovom odabiru).

MacBook je cool laptop i svala čast Miki, ali igranje s \"poštenom\" grafičkom nije usporedivo s onim na integriranoj.

www.barefeats.com/mbcd3.html
  • FulKul
  • Posjetitelj
14.11.2006 | 19:19
ma ti testovi su smece, nevjerujem svakoj budali koja izlozi tak rezultate, mislim na te ljude sto su \"testirali\"
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
15.11.2006 | 05:30
Macworld-ovi rezultati pokazuju sličnu razliku na igri ( UT 2004 )...

www.macworld.com/2006/11/firstlooks/macb...ex.php?lsrc=mwtoprss

Čak i da su budale - Frame rate govori svoje

• User
  • Posjetitelj
15.11.2006 | 08:33
Nije to nikakav misterij - MacBook nije igraci laptop. Moze se igrat na njemu, naravno, ali to mu nije primarna namjena. Ko se zeli igrat nek uzme iMaca ili MacBook Pro ako ta masina bas mora bit macintosh.

No ovdje je rijec samo o Warcraftu III i WOW-u sto se tice igranja. Ne znam za wow ali warcraft **pod rossettom** i s full detaljima radi kao sto bi radio i na masinama s jacom grafickom.

Covjek nije rekao da bi vrtio Quake IV ili Doom 3(iako su neki i to igrali na MacBooku) ili nekog drugog neoptimiziranog zderaca hardvera. Ako je samo do Warcrafta onda ce tu MacBook ispunit svoj zadatak i vise nego dobro. Za ostale spomenute stvari onda ne moram ni govorit...
  • FulKul
  • Posjetitelj
16.11.2006 | 04:25
sizunic je napisao:
www.macworld.com/2006/11/firstlooks/macb...ex.php?lsrc=mwtoprss
[/quote]

u ovom testu prave razliku medju predpostavljam identicnim crnim i bijelim macbook-om, u cemu je stos, mala odstupanja se pojavljuju od modela do modela, od testa do testa, pa nevidim svrhu ovoga
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 49 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BoroZvijer, Ender, pontmax1, Riba, Anonimci (849)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.09 Seconds

Provided by iJoomla SEO