14.07.2024 | 21:38
Apple thunderbolt monitor koristim duže vremena. Sve je počelo sa MacBook Air-om (mid 2012). Pošto sam trebao dock uz njega monitor mi je izgledao bolje rješenje od samog dock-a. Na kraju sam posjedovao 3 monitora. Dva su kod mene a jedan je na bratovom Mac Mini-u.
2017-te godine u lokalnoj trgovini polovnim stvarima našao jedan slupan thunderbolt monitor i kupio ga. Ekran je bio razbijen dok je sve ostalo uredno radilo. Dugo vremena sam monitor držao u kutiji ako mi zatreba neki dio. Tako sam 2019. godine zamijenio signalni thunderbolt kabl novim.
U međuvremenu sam monitore stavio uz svoju backup mašinu Mac Pro 6.1 te povremeno uz njih spajao Macbook. Kako sadašnji macbook-ovi nemaju sve potrebne konektore - primarno LAN i USB monitori se koriste kao produžena ruka mašinama uz dodatak thunderbolt 3- na thunderbolt 2 adaptera.
Prije nekoliko sedmica jedan od monitora je jednostavno prestao raditi. Računar ga je vidio ali slike nema. Nakon rastavljanja ekrana zaključak je bio da je otišla matrica ekrana.
Pošto sam ranijih godina pokušavao da nabavim novu matricu za slupani ekran došao sam do slijedećeg zaključka pretragom interneta
- 1. svaka matrica iz iMac-a od 2009-2011 godine od 27" ekrana će odgovarati thunderbolt display-u.
- 2. jedina prepravka jeste T- CON board koji mora biti SD B3 odnosno odgovarajući iz thunderbolt monitora.
- 3. kabl pozadinskog osvjetljenja se mora prebaciti sa desne na lijevu stranu ekrana.
Nakon što sam "novi" ekran prebacio u stari ostavljajući T-CON board novi ekran je proradio na "slupanom" ekranu.