Cijene u HR
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Cijene u HR

19.08.2024 | 10:50
Nakon malo više od 8 godina razmišljam o zamjeni svog MBP. Trentuno mi se najviše sviđa 14" MBP 18GB RAM i 512 GB ili isti sa 1 TB.
Cijena prvog modela kod nas je 2859,99 dok je isti u Austriji 2499,00. Model sa 1TB kod nas košta 3419,99 dok je isti model u Austriji 2999,00. Razlika je 350 odnosno 400 €. To mi se čini jako puno. Je li netko od vas imao sličnu dilemu? Ako je, za koju opciju ste se odlučili? Može li se u Austriji naručiti hrvatska tipkovnica? Koliko bi koštala zamjena tipkovnice kod nas i je li uopće moguća? Za razliku u cijeni mogu uzeti Apple care, i dva polupansiona u Sacher hotelu.
Što propuštam?
Naravno, u iStyle Slovenija cijene su 2699,99 odnosno 3160,00€.
19.08.2024 | 11:07
Kupuješ kao fizička osoba ili na firmu? Ako kupuješ kao fizička osoba, idi u Austriju, kupi tamo s njemačkom tipkovnicom, pregrizi to govno i nauči se. Ja ionako tipkam napamet. Trenutni Mac ima HR tipkovnicu jer je kupljen kod Davora, ali tri prethodna su bila s njemačkom tipkovnicom jer su kupljeni rabljeni iz Njemačke. Stolna Das Keyboard tipkovnica mi je njemačka već 6-7 godina. Ja tu razliku niti ne primjećujem.

Ako kupuješ na firmu i imaš budžet za novi stroj, ne filozofiraj, nego kupi kod nas jer ćeš inače na austrijski (slovenski) PDV još platiti i naš (kao prolaznu stavku), zato što ti neće trgovac u Austriji smjeti prodati kao kupcu u Hrvatskoj (pa da ti izda EU VAT ID fakturu bez iskazanog poreza).
19.08.2024 | 13:49
Dobro ti Emil kaže, ja sam na prošlom air_u imao švedsku tipkovnicu i brzo se naučiš gdje je koje slovo. Nisam čak niti ljepio neke naljepnice .
19.08.2024 | 15:14
slazem se sa kolegama, takodje uglavnom nemam problema sa kucanjem na slepo, ali ja posto sam navikao na US layout (ravni enter), gledam da takvu uzimam, navika je navika, jesu to detalji, ali - detalji nisu nista, detalji su sve.
19.08.2024 | 15:36
Za mene je US layout default.

HR bi isto tako mogao proci, a njemacki/svedski/younameit ne bih koristio nikad

Bas iz razloga tipkanja napamet, pa mi se sad ne uci sve to ponovno...

Mozes ti i u Njemackoj naruciti kakav zelis layout, samo sto ces malo sacekati. Nemaju ih logicno na stanju.
19.08.2024 | 16:21
Za lakše privikavanje postoje čak i naljepnice sa našim znakovima. Ili ona 3M traka pa gore sa tankim markerom upisati naše znakove - tako se radilo nekad (Atari, Amiga).
19.08.2024 | 17:07
drpongrac23 kaže:
Za lakše privikavanje postoje čak i naljepnice sa našim znakovima. Ili ona 3M traka pa gore sa tankim markerom upisati naše znakove - tako se radilo nekad (Atari, Amiga).

Zadesim se nedavno na nekakvom buvljaku i vidim prodaje covjek Amigu 500. Trazio 40-50e cini mi se.

Sekunda je nedostajala da kupim, ali kontam kud cu s njom. Samo ce mi smetati po stanu.

Kakav je to samo stroj bio u mojoj mladosti Zelio sam je oduvijek. Sreca imao ju je jedan prijatelj, pa je cesto bila kod mene.

Dok je ostatak ekipe imao Commodore 64 i Spektrume, ja sam tipkao BASIC na monohromatskom monitoru mog Apple IIc
19.08.2024 | 18:17
Za te pare to se kupuje bez razmisljanja!
19.08.2024 | 18:47
Amiga hrak fuj pljuv. Atari ST FTW!
19.08.2024 | 18:53
drpongrac23 kaže:

Naljepnice su prošlost, imaš lasersko gravirenje pa backlit radi najnormalnije
19.08.2024 | 19:35
drlovric kaže:
Za mene je US layout default.

HR bi isto tako mogao proci, a njemacki/svedski/younameit ne bih koristio nikad

Bas iz razloga tipkanja napamet, pa mi se sad ne uci sve to ponovno...

Mozes ti i u Njemackoj naruciti kakav zelis layout, samo sto ces malo sacekati. Nemaju ih logicno na stanju.

Hrvatski, svedski i njemacki layout su, ako se ne varam, isti Ako tipkas na slijepo, ne bi trebalo biti problema.

Mene jedino zezaju znakovi, ali preko tog se i da prec.

Nego pro korisnici, koliki vam je wpm?
www.typingtest.com/
20.08.2024 | 07:19
smayoo kaže:

Ako kupuješ na firmu i imaš budžet za novi stroj, ne filozofiraj, nego kupi kod nas jer ćeš inače na austrijski (slovenski) PDV još platiti i naš (kao prolaznu stavku), zato što ti neće trgovac u Austriji smjeti prodati kao kupcu u Hrvatskoj (pa da ti izda EU VAT ID fakturu bez iskazanog poreza).

To se pričalo i 2018. kad sam uzeo dva MBP i dva iphone-a u Grazu. Uredno sam platio samo neto cijenu i potom PDV u HR. Problem je bio jedino da ne šalju poštom u HR, ali nije bilo problema s prodajom opreme hrvatskoj firmi.
20.08.2024 | 08:04
Hvala svima. Ide na firmu pa nema razloga kupovati negdje drugdje. Samo se moram strpit do kraja godine.
20.08.2024 | 08:44
ping kaže:
Nakon malo više od 8 godina razmišljam o zamjeni svog MBP. Trentuno mi se najviše sviđa 14" MBP 18GB RAM i 512 GB ili isti sa 1 TB.
Cijena prvog modela kod nas je 2859,99 dok je isti u Austriji 2499,00. Model sa 1TB kod nas košta 3419,99 dok je isti model u Austriji 2999,00. Razlika je 350 odnosno 400 €. To mi se čini jako puno. Je li netko od vas imao sličnu dilemu? Ako je, za koju opciju ste se odlučili? Može li se u Austriji naručiti hrvatska tipkovnica? Koliko bi koštala zamjena tipkovnice kod nas i je li uopće moguća? Za razliku u cijeni mogu uzeti Apple care, i dva polupansiona u Sacher hotelu.

U Austriji se ne može naručiti HR tipkovnica, samo njihova lokalna + internacionalna ENG. Ja sam pak iz "sitničavog" tabora i ne mogu "na mom lijepom Macu" gledati njemačke znakove po tipkovnici ili tražiti ";:_?*|Ææ"i slične znakove napamet. Razumijem da to netko nauči, naravno da je moguće, ali ja imam otpor prema tome, volim da mi je sve uredno.

Razlika u cijeni mi se čini nemoguće velika, prije da se radi o razlici u cijeni s porezom i bez poreza? Apcom koji diktira cijena u regiji "južne EU" jest skuplji od zapadnih distributera, ali ne baš toliko. Ako kupuješ neki CTO model (što ja uvijek preporučujem) pogledaj cijene u Voćarni ovdje (usputno time pomažeš rad Jabučnjaka), pa možda se nađe neki model koji ti cijenom odgovara.

jabucnjak.kreativni.hr/category/macbook-pro-14/
20.08.2024 | 09:03
dpasaric kaže:

U Austriji se ne može naručiti HR tipkovnica, samo njihova lokalna + internacionalna ENG. Ja sam pak iz "sitničavog" tabora i ne mogu "na mom lijepom Macu" gledati njemačke znakove po tipkovnici ili tražiti ";:_?*|Ææ"i slične znakove napamet. Razumijem da to netko nauči, naravno da je moguće, ali ja imam otpor prema tome, volim da mi je sve uredno.

I meni se više sviđa opcija sa HR tipkovnicom. A opet, moj MBP je desktop računalo koje ima dodatnu tipkovnicu.

dpasaric kaže:

Razlika u cijeni mi se čini nemoguće velika, prije da se radi o razlici u cijeni s porezom i bez poreza? Apcom koji diktira cijena u regiji "južne EU" jest skuplji od zapadnih distributera, ali ne baš toliko. Ako kupuješ neki CTO model (što ja uvijek preporučujem) pogledaj cijene u Voćarni ovdje (usputno time pomažeš rad Jabučnjaka), pa možda se nađe neki model koji ti cijenom odgovara.

jabucnjak.kreativni.hr/category/macbook-pro-14/

Cijene skinute sa stranica istyle hr, istyle si, i apple at.

Cijene.jpg
20.08.2024 | 10:28
@ping - Ako ćeš ga primjerice "eksploatirati" narednih 6 godina, razlika u cijeni od tih 400€ ti ispada točno 5,5 € mjesečno - otprilike 3 kave u kafiću, koje netko popije u danu, ja osobno ne obilazim kafiće, no to je po meni neka takva logika.

A ako je za potrebe posla, onda će i taj novi Mac Book valjda nešto uprihoditi.
20.08.2024 | 13:10
Zasto bi covjek platio 400e vise ako ne mora?

Zar to nisu osnovne blagodati EU, otvorenog trzista, slobodnog kretanja robe i ljudi?

Ja sam oduvijek kupovao sve u USA pa su mi nase cijene po defaultu bile astronomske. Kao vojska smo imali jos dodatne popuste i pogodnosti pa je cijena bila maltene duplo u odnosu na HR.

Ja vjerujem da domaci trgovci i nemaju tako velike marze vec je previse pijavica u cijelom procesu nabavke i distribucije do krajnjeg HR kupca.
20.08.2024 | 21:17
drlovric kaže:

Zar to nisu osnovne blagodati EU, otvorenog trzista, slobodnog kretanja robe i ljudi?
....
Ja vjerujem da domaci trgovci i nemaju tako velike marze vec je previse pijavica u cijelom procesu nabavke i distribucije do krajnjeg HR kupca.

Apple je vrlo "protective" po pitanju tržišta i distributera. Svi mi koji smo njihovi ovlašteni reselleri morali smo potpisati ugovor koji nam zabranjuje prodaju na druga tržišta. Meni je npr. zabranjeno prodati Mac u Sloveniju ili BiH. Jednako tako važi za one na zapadu, zato Austrijanac ne može nabaviti HR tipkovnicu za nas. Cijene za pojedina tržišta određuje ovlašteni principal, za našu regiju je to Apcom u vlasništvu Mađara. I da, njihove cijene su više nego većine na zapadu, a zašto - ne znam, to je njihova poslovna politika.

Mali domaći trgovci imaju toliko nisku maržu da prodaja Applea može biti tek sporedna djelatnosti, "hobi", a ne nešto od čega se može živjeti. Izuzetak su Premium Reselleri koji su u njihovom vlasništvu, pa imaju bolje uvjete. Ja se time bavim jer sam entuzijast koji voli Appleovu tehnologiju i volim vidjeti sve te nove "drangulije", a ne radi zarade. Uostalom sjećate se kako smo nekada ovdje imali akcije za iParty gdje sam dilao iMacove po ulaznim cijenama uz 1 kunu zarade...

I onda kada pomisliš: "Ok, to će ti se možda vratiti za x godina kada će taj kupac za po 1 kn doći opet kod tebe i kupiti od tebe..." - da vam odmah odgovorim - NE, neće se to dogoditi... takav kupac će za 10 godina doći kod tebe (pričam stvarni događaj) i opet tražiti iMac uz 1 euro zarade. I na kraju ga kupiti drugdje jer je bio nešto jeftiniji. Tako da prodaja Applea u Hrvatskoj za male trgovce nije neka sreća i krivnja za više cijene kod nas nije na nama.
20.08.2024 | 21:46
Ja sam bio u Apple store u USA kada je momak osobno pokupio MBP sa HR layout (narucen ranije). Zato i tvrdim da je to izvodivo, ali nisam pitao za detalje.

Zasto Nijemac koji je poslovno 2 godine u Japanu ne bi tamo mogao kupiti DE layout?

Nece mu valjda reci "trkni ti zacas doma pa kupi tamo da ti domaceg distributera ne ostetimo"

Meni je to malo neshvatljivo...
20.08.2024 | 21:49
U SAD-u vjerojatno nemaju zaštitu tržišta jer su jedno tržište, a isto tako je moguće da Appleov vlastiti Apple Store može raditi takve stvari, mi ovdje ne možemo. Ja ne mogu Nijemcu naručiti DE layout, nije moguće. Samo International English.
20.08.2024 | 22:01
@drlovric

Pa nije to tako čudno.

Vjerojatno nije ista stvar kupovina od resellera, i iz Apple Store-a, a osim toga, ako netko kupi jedan MacBook u Americi sa HR tipkovnicom, ili u Japanu sa DE tipkovnicom, možeš biti siguran da se tu ne radi o prodaji na drugom tržištu, dok bi npr. prodaja desetak laptopa sa HR tipkovnicom u Austriji bila sasvim solidan indikator da ta trgovina prodaje uređaje protivno Apple-ovoj politici.
21.08.2024 | 08:16
drpongrac23 kaže:
@ping - Ako ćeš ga primjerice "eksploatirati" narednih 6 godina, razlika u cijeni od tih 400€ ti ispada točno 5,5 € mjesečno - otprilike 3 kave u kafiću, koje netko popije u danu, ja osobno ne obilazim kafiće, no to je po meni neka takva logika.

Ovaj sad je preko 8 godina. Radi. Ali me čini užasno nervoznim činjenica kako je Monterey (10.12) zadnji OS koji se može instalirati. Znam za OpenCore Legacy Patcher ali to ne bi radio na uređaju na kojem radim svaki dan.

Zato i čekam kraj godine ako dođu M4 procesori pa da uzmem zadnji i vrtim ga opet 8-10 godina.
21.08.2024 | 08:21
drlovric kaže:
Zasto bi covjek platio 400e vise ako ne mora?

I ovo je na tragu mojih razmišljanja. Mi smo mala firma i možemo potrošit samo ono što imamo na računu. Kad tako gledaš onda je 400€ veliki novac.
Ali kad sam išao oduzimat PDV od cijena u Austriji i Sloveniji onda razlika ne bi pokrila benzin i vinjete. Tako da kupujemo u HR. Samo se moram strpit do kraja godine da vidim jel dolaze M4 i na MBP.
21.08.2024 | 08:33
ping kaže:
drpongrac23 kaže:

Ovaj sad je preko 8 godina. Radi. Ali me čini užasno nervoznim činjenica kako je Monterey (10.12) zadnji OS koji se može instalirati. Znam za OpenCore Legacy Patcher ali to ne bi radio na uređaju na kojem radim svaki dan.

Nervozan? Vjerujem da nervoza dolazi samo od straha od nepoznatog!

Ne moram ti reći da taj uređaj "na kojem radim svaki dan" obrađuje nule i jedinice i potpuno mu je svejedno vrti li Appleov kod, Windowse ili ima neki root patch od OpenCorea. Ako pouzdano vrti Monterey, nema razloga da ne vrti pozudano i Sonomu. Naravno, uvjet je da hakeri nisu nešto zeznuli, ali zato postoji Apple zajednica i forumi kao Jabučnjak da ti oni iskusniji kažu radi li to pozudano ili ne.

Ja ti održavam trenutno preko 15 Macova (što mojih, što od firme, što od frendova) koji su na OpenCoreu kao radni strojevi i to ne na trivijalnim zadacima. I sve to radi 100% pouzdano. Nula problema ako je sam stroj ispravan i nema neku svoju grešku "od starosti".

Znam da kao Apple Reseller sebi "pucam u nogu" jer te nagovaram da još ne kupiš novi, ali što te košta probati, vidjeti je li na razini brzine koja je tebi dovoljna i uštedjeti lijep iznos?

Pazi, ja koji mogu sebi kupiti svaki Mac po super cijeni, ja koji radim multimedijsku produkciju i zaista trebam solidan i jak stroj, ja i dalje radim na 15 godina starom Macu! I naravno da koristim najnoviji MacOS, 14.6.1.
21.08.2024 | 08:36
dpasaric kaže:

Nervozan? Vjerujem da nervoza dolazi samo od straha od nepoznatog!

To je razlog nervoze.
21.08.2024 | 11:15
dpasaric kaže:
Ja ti održavam trenutno preko 15 Macova (što mojih, što od firme, što od frendova) koji su na OpenCoreu kao radni strojevi i to ne na trivijalnim zadacima. I sve to radi 100% pouzdano. Nula problema ako je sam stroj ispravan i nema neku svoju grešku "od starosti".

Potvrđujem i podržavam.
21.08.2024 | 11:26
Moja je logika, ako radi, ne diraj i ne mijenjaj. Ja sam eto pretprošle godine kupio novi MBA M1, iako mi realno nije bio nužno potreban. Ali eto, poklopiilo se nekoliko faktora, pa sam ga na kraju kupio.

I da, sve što radim na njemu, mogu uredno odraditi i na svojim starim Macovima .
21.08.2024 | 11:29
smayoo kaže:
dpasaric kaže:
Ja ti održavam trenutno preko 15 Macova (što mojih, što od firme, što od frendova) koji su na OpenCoreu kao radni strojevi i to ne na trivijalnim zadacima. I sve to radi 100% pozudano. Nula problema ako je sam stroj ispravan i nema neku svoju grešku "od starosti".

Potvrđujem i podržavam.

Budem probao onda instalirati na jedan stariji MacMini. Muči me što mini ima samo 4GB rama. Javim kad i ako uspijem. Hvala na podršci i ohrabrivanju.
21.08.2024 | 21:41
Nemoj ništa na 4 GB RAM-a, to nema smisla s novim sustavima.

Mac mini ide do 16 GB i onda to ima smisla - ili barem 8 GB. Sada ti je na AliExpressu 16 GB za stari Mini svega 28 €.
22.08.2024 | 07:05
Treba samo pripaziti da nije model Minija iz 2014. Kod njih se ne može nadograditi RAM.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 12 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO