12.11.2024 | 10:35
Nije iStyle kriv, niti bilo koji naš reseller. Trostruk je razlog za visoke cijene kod nas:
1) PDV od 25% u Hrvatskoj koji je viši nego kod većina EU zemalja
2) mi smo izuzetno malo tržište, a fiksni trošak obavezne lokalizacije operativnog sustava i prevođenja dokumentacije, potrebnih atesta i dozvola za neko tržište je svuda jednak! Nije isto lokaliziraš li neki proizvod i kupi ga 50 ljudi ili 5.000 ljudi. Pazi info: cijelo tržiše ex-Yu ne napravi prometa koliko JEDAN Apple Store većem europskom gradu. A Apple ustraje na toj lokalizaciji po tržištima, dok bih ja pristao da uopće ne postoji HR verzija MacOS-a i iOS-a, samo mi dajte HR tipkovnicu i to je to. Međutim, izgleda da ima ekipe koje zaista koristi operativne sustave na hrvatskom, pogotovo na mobitelima, a sve to košta i to se mora podmiriti
3) Apcom, kao distributer za ovu regiju, iz nekog razloga vjeruje da je ta lokalizacija toliko vrijedna da drži cijene više i od onoga što je stvarni trošak tog dijela - mada, priznajem, ovo govorim po intuiciji i indirektnim podacima, nemam stvarne iznose tih troškova i možda nisam u pravu, ali indicija jest da bi cijena mogla biti niža, ali oni vjeruju da nema potrebe i drže ove cijene.