03.04.2025 | 16:44
Pozdrav svima,
imam iMac Core 2 Duo 2.4 20" iz 2008. HDD 250 GB, dual boot: macOS i Windows 7 (ranije XP), svaka particija po 100 gb. Namjeravao sam izbrisati macOS particiju i povećati Windows particiju na 200 gb.
Nakon brisanja macOS particije (pomoću Diskgenius sa eksternog hdd) prilikom pokretanja pojavljivao se prazan svjetlosivi zaslon i nakon malo oklijevanja podizali su se Windowsi. Međutim, nakon što sam Windows particiju pokušao probno povećati za 10 gb rastežući je u oslobođeni prazan prostor ispred nje, sustav se više ne može podići. Na ekranu se nakon kraćeg vremena prikaže trepćuća ikona foldera sa upitnikom. Ako je pri tom pritisnut Option (Alt), pojavi se samo strelica kursora na praznom zaslonu, a ako je priključen usb stick pojavi se EFI Boot ikona, ali kad kliknem na nju iMac se smrzne.
Ugrađeni optički pogon je nakon sve većih problema na kraju sasvim otkazao. Kad sam okrenuo iMac naopačke, na trenutak je "zahvatio" win 7 instalacijski disk i pojavila se početna poruka na crnoj podlozi (Windows is copying files...), ali kako je dvd nastavio vrtiti u prazno nova poruka je javila da instalacija ne može nastaviti.
Jedan usb stick je sa Windows 7 instalacijom (kreiran Rufusom), a drugi je Diskgenius WinPE bootable USB drive. U oba je slučaja rezultat klikanja na EFI Boot ikonu smrzavanje.
Trenutno bi na disku iza osnovne manje particije trebao biti prazan prostor veličine cca 90 gb i particija sa Windows 7 veličine 110 gb na kraju, mada se kod potvrđivanja tih postavki prilikom zatvaranja Diskgeniusa na djelić sekunde pojavila poruka "244 GB free". Ne znam je li to neki glitch ili sam možda krivo vidio.
Backup cijele Windows particije postoji na eksternom hdd. Diskgenius sam koristio sa eksternog diska.
Negdje sam pročitao da je moguć boot sa eksternog optičkog pogona spojenog na usb. Je li to realno? Postoji li neki drugi utility program kojim bi se moglo pristupiti disku sa usb sticka?