29.03.2025 | 09:39
Dopala me jedna veća webp slika i išao sam je kropati u aplikaciji Preview i to je trajalo valjda 5-6 sekundi prije nego što se pojavio dijalog da se prvo mora konvertirati u TIFF. Ok, opet je malo trajalo da se snimi kao jpeg i dobio sam dio te slike koji mi je trebao.
To sam radio na MBP i7 2015 Monterey i pomislio kako bi to vjerojatno bilo u trenu na i9 MBP 2019 Sonoma. Prebacim sliku na taj komp i na moje veliko čuđenje sad mu je trebalo valjda pola minute za svaki od ta dva koraka.
Vrag mi nije dao mira i probam na M1 Sequoia, opet pol minute. Svugdje je samo jedna jezgra procesora bila u igri a grafički koprocesor se uopće nije koristio. Na kraju sam još probao na na Sequoji na MBP i7 2020 i tamo je trajalo jednako dugo.
Nije da sam štopao, ovo sve pišem po sjećanju.
U međuvremenu sam izbrisao originalnu sliku i sačuvao samo batrljak koji mi je trebao ali vrag mi ne da mira i htio sam sve opet isprobati koristeći štopericu i vidjeti koji vrag... ali nemam više originalni webp file, rezolucija je bila oko 4000 x 3000 (ili tu negdje) pixela.
Htio sam za probu napraviti webp sliku da bih još nešto isprobavao. Tako sam krenuo sam stvoriti veliki webp ali pošto nisam grafičar i nemam nikakvu verziju Photoshopa probao sam sa Lemkesoft GraphicConverterom 12 ali on nije u stanju snimiti webp. Nudi ga kao opciju ali uvijek na kraju javi da se slika ne može spremiti kao webp i to je to. Probao sam sa verzijama 11 i 12, isti rezultat.
Zatim sam otišao na par web convertera ali i oni mi jave grešku kad pošaljem neki jpg iz svog telefona otprilike tih dimenzija.
Malo sam googlao ali kad Googlu kažem huge file ne nalazim ništa preko 2000 pixela.
Može li netko stvoriti ovako veliku webp sliku i staviti je na dostupno mjesto pa da nekoliko ljudi proba to recimo prepoloviti koristeći Preview aplikaciju i javiti koliko to traje? Zanima me koliko bi to radio novi M4 Mini kao i neki stari Mac Pro Xeon modeli. Koristi li se gdje grafička kod konverzije? Kad sam gledao sa Activity Monitorom što se dešava, vidim samo jedna jezgra se koristi a grafički procesor 0%. Nije mi jasno kako je stari MBP mogao biti najbrži. To mi nikako nema smisla pa me sad kopka a ne mogu ponoviti mjerenje.
Ujedno me zanima koristi li tko webp format i zašto? Što se dobija ako je tako spor? Ili možda na Windowsima nije?