Performa 6400 problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Performa 6400 problem

15.01.2004 | 16:01
Evo copy/paste s newsa, da preduhitrim Davora

> U jednu Performu 6400 stavismo SCSI HD umjesto originalnog IDE koji je
> bio unutra, a na IDE je dosao LG 52x24x52 (model no.8520B). Koristeci
> Appleov sistemski CD driver (sys 9.1), cd se vidi na radnom stolu,
> bootabilan je, toast ga vidi i prepoznaje. To su pozitivne stvari.
> Negativne, kada nema medija u driveu, stalno izbacuje ladicu, kada se
> u Toastu kopira CD, nakon skidanja podataka i ejecta orginalnog CDa,
> javlja gresku na mediju i prije nego se stavi CDR unutra. Taj problem
> sa "fantomskim" medijem u driveu se dogadja i u drugim programima.
>
> Drive uopce nije radio sa Speedtoolsima 5.7.

Nabavio sam speedtools 6.0 i FWB CDROM Toolkit ali jos nisam isprobao. Ionako mi to smrdi na hardverski problem sa IDE kontrolerom ugradjenim u performu. Apple u raznim TechNote-ima kaze da je ugradjen "ATA-2 or IDE interface" koji sadrzi "subset of the ATA/IDE standard" i podrzava max PIO Mode 4.

U tehnikalijama o ATA/IDE standardu se rezimira:
It's a confusing standard, but only in an academic way. ATA/IDE drives are usually forward and backward compatible as long as you follow the simple requirements of LBA and identify commands -- ATA-2 or better.

Ali se prije toga, u nabrajanju verzija standarda kaze:
ATAPI. The ATA Packet Interface, this allows CD-ROM, tape drives and removable drives to use the ATA interface specification. Originally, ATA was designed only for hard drives. Interfaces that support ATAPI, however, can support an ATAPI (or IDE) CD-ROM drive, tape drive, etc.

Jel' to znaci da ATA, ATA-2 i ATA-3 kontroleri ne podrzavaju ATAPI uredjaje? Ili ih mozda ne podrzavaju u potpunosti?

Mozda je izvor problema napajanje? Naime, performino napajanje je max 220W, a u nju je stavljen SCSI HD, Voodoo 3, USB kartica i LG CD-RW.

Volio bih kada bi netko strucan malo prodiskutirao o ovome...
15.01.2004 | 17:00
Ja se kladim da je problem samo u LG driveu. Oni su bili notorni (barem nekada, ne znam kako je sada) da nisu kompatibilni s Macovim driverima. U xlr8 bazi vidim da je jedini ulaz za tu seriju Macova - tvoj. Dakle, nitko to očigledno nije uspio s LG-ijem. Kuda si baš njega odabrao? Mislim da nije problem u napajanju, ja sam složio jednu 6400 s Matroxom i Voodoo 2 unutra i nije bilo problema - tvoj setup nije ništa zahtjevniji.

Bottom-line - prje nego kopaš dalje, isprobaj FWB, ako i to ne radi kako treba - posudi neki drugi drive, koji je izlistan u xlr8 bazi kao ok na strojevima slične generacije (baš za 6400 nema, provjerio sam), pa vidi kako se stvar ponaša.
16.01.2004 | 11:26
Problem je u tome sto nitko nije napravio slican setup. Svi su isli na veci IDE HD, a CD su zamijenili SCSI przilicama. Cak ni na zone6400.com nema takvih podataka. Taj LG inace radi OK sa novijim Macovima (vanjsko FW/USB kuciste i interno) ali oni imaju normalan IDE kontroler.
16.01.2004 | 11:44
Vjerujem da radi OK s novijim, ali oko toga se i vrtimo. Probajmo ovako - ako uredno radi obicni ATAPI CD, vjerojatno ce raditi i CDRW. Da li imas iz kojeg starog Maca provjerno dobar CD, pa prvo iskljucimo mogucnost da li se uopce moze na taj bus spojiti opticki uredjaj. Ima tu nesto - naime, kada sam prije x godina uzeo PCI Ultra ATA kontroler za svoj stari Mac, kod njega je bilo izricito receno da se na njega ne mogu spajati opticki driveovi - samo hard diskovi. No, tamo je prica bila jos zamrsenija - on je zbog specifkacija Macova za koje napravljen (oni bez IDE-a) to radio tako da je glumio SCSI - Mac ga je vidio kao jos jedan SCSI kontroler, pa cak i diskove formatirao sa SCSI verzijom drivera! No, bojim se da sam tu sada vec odlutao od ovog slucaja...

Mozes li naci kakvu SCSI przilicu? To je barem jasno da ce raditi 100%. Evo, ja sam sebi na Beige G3 stavio SCSI Teac i vjerno me sluzi vec godinama.

Sto je na kraju bilo s FWB-om? To je pola ure posla sve isprobati...
16.01.2004 | 12:21
Veceras cu se pozabaviti FWB-om. Nije stroj kod mene. Drugi uredjaji koje unutra mogu staviti su Teac 8x4x?? i stara SCSI Yamaha CD-R koja vec rikava. Probati cu s teacom ako FWB ne pomogne. Na Retrospectovim stranicama kazu da taj drive uredno radi s njihovim burn ekstenzijama i toast readerom 5.0.1, pa cu probati i sa tom starijom verzijom toastove ekstenzije...
21.01.2004 | 10:35
Samo da javim da je stvar proradila.

Nakon probe sa drugom przilicom ustanovilo se da u njoj nije problem. Instalacija 9.2.2 te isprobavanje drugih drivera nije pomoglo (FWB ne prepoznaje uredjaj, Toast radi probleme, ST ne radi).

Nakon toga, rastavljanje cijelog stroja, vadjenja maticne, harda, CDRW-a, a zatim micanja svih kartica, memorije, cachea... Propuhavanje i ciscenje kontakata pa sastavljanje.

Stroj radi bez greske i, po subjektivnom misljenju vlasnika, duplo brze. Ja jos nisam stigao malo duze raditi na njemu pa ne znam. Ako je stvarno brzi nego prije, vjerojatno je cache modul imao los kontakt jer nista drugo ne moze ubrzati stroj.

A svi koji kazu da je 8500 problematican za otvaranje, neka za kaznu par puta otvore i sklope Performu 6400.
21.01.2004 | 12:24
Otvarao sam 6400, ali još uvijek mislim da je 8500 zeznutiji. Kod 6400 je barem moterhboard na izvlačenje, ali problem je ono ostalo - barem dok ne skužiš sistem.
Možda zvuči neozbiljno, ali mene je par puta kod starih strojeva izvukao WD-40!

Drago mi je da je to sada ok!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 14 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

florijan, Riba, Anonimci (454)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO