28.02.2004 | 20:08
Nisam siguran ni dali sam naslov dobro napsao jer me moj mac opet izbacio iz takta.
Dakle ovo jeu biti nastavak price s pokusajem instalacije Pantera na mogu Beige G3 masinu. Dobio sam konacno jucer svoj Radeon 7000 za maca (i na svu srecu nisma odma, oko ponoci, krenuo u instalaciju jer bi me to ubilo nego sam pricekao jutro koje je pametnije od veceri, shit, kak bi tek bilo da je bedastije). Uredno sam instalirao software i nakon toga upiknuo karticu, restartao i stvar se pocela dizati i smrznula se na nekom control panelu ili tako nesto. I ja ne budi lijen restartao bez extesia i nakon toga dobio cak i startup screen da je sistem u dizanju bez extensia i to je bilo to. Nakon toga pojavio mi se moj desktop (samo desktop i nista drugo pod milim bogom). I tako sam krenuo opet sve vaditi iz maca, restirati PRAM, zvakati banane za bolje raspolzenje i dopingati se s cokoladom. U glavnom nakon dugo maltretiranja (da, dakle stavio sam i novi hard s cistim novim sistemom 9.22 koji je cekao instalaciju Pantere). Onda sam u jednom trenutku skuzio da na ekranu na lijevom rubu ipak nesto ima (kao dvije klamerice uz rub) kad sam ih primio i povukao ispostavilo se da su to neki aliasi na desktopu i onda mi je proradio kliker da papak misli da ima veeeeliki ekran i da ja vidim samo jedan mali njegov dio (nazalost ne onaj koji mi treba). I onda sam se maltretirao s pokusajima otvaranja ATI control panela na slijepo i slicne gluposti dok mi nije prekipilo pa sam krenuo na zivo prekopcavati monitor iz kartice u builtin port i skuzio da on zapravo misli da ima dva monitora a ne jedan veliki. I onda sam shvatio svu banalnost situacije. Naime kod iskopcavanja VGA monitora koji ima medukonektor da bi se mogao ukopcati u mac uticnicu ja sam otkopcao kabel ali mi je medukonektor ostajo ukopcan i zbog toga je mac (jadan) mislio da ima dva monitora spojena. Kad sam taj adapter (to je bila prava rijec koje se nisam mogao sjetiti) iskopcao stvar je prosljakala bez greske. Ali... Naravno uvjek ima neki ali. Panter se nebi omacio ni da ga ... Nece pa nece. I onda sam odustao (u biti odgodio njegovu instalaciju) s namjerom da se opet ovim putem obratim onima cije je i vecer pametnije od mog jutra ali ni to nije sve... Kad sam vratio stari disk, ram, G4 ZIF karticu i sve lijepo restartao prvo mi je javio da nema sistema (nije vidio disk) pa sam ga dignuo sa ZIPa (to mi je postala vec standardna procedura jer mi se svidja vise nego dizanje sistema sa cd-aI) i stvar je normalno radila (ali i dalje se nije vidio hard disk) i onda sam ga ugasio da sve jos jednom provjerim. I kad sam ga nakon toga krenuo bootati vise mi se na ekranu nista ne pojavljuje. Cujem disk da radi, pokusavao sam i resetirati PRAM (ovo mi je nekako postalo standardna procedura pa se bojim, moze li mu to stetiti, sjecate se LJudi u crnom i ono brisanje memorije uz pomoc svjetla, tako nesto) ali nista ne pomaze. Monitor signalizira zelenim svjetlom da mu je nekakav signal dosao (je je inace na standby sa zutim svjetlom) ali ne prima sliku s maca ni preko jednog videa (ni ATI-a ni ugradjenog). Evo moje je pitanje (nakon sto sam se ovako nasiroko raspisao) jeli moguce da mi je od tih stvari riknuo monitor i ima li ko kakvu ideju sta da dalje radim? Usput sam jos imao iskustvo setupiranja interneta na ovoj Armadi 7000 (da bi uopce mogo vikati "U pomoc" jer na Macu bez monitora se jako tesko spajati na internet) na kojoj sad ovo i pisem. Dakle opet jedna od onih situacija (koje svi mi nastojimo izbjeci) da mi u rjesavanju problema s Macom "priskace" u pomoc PC. Mislim da cu si ovaj laptop i zadrzati kao backup opciju jer sam se poceo osjecati odsjeceno od svijeta kad preko vikenda ne mogu na internet zbog neuspjelih pokusaja instalacije Pantera (ovo mi je valjda cetvrti put u zadnja dva mjeseca). Eto dosta je bilo. Ako je tko voljan priskociti u pomoc ja sam spreman poslusati dobar savijet.
Pozdrav