And nightmare goes on
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

And nightmare goes on

28.02.2004 | 20:08
Nisam siguran ni dali sam naslov dobro napsao jer me moj mac opet izbacio iz takta.
Dakle ovo jeu biti nastavak price s pokusajem instalacije Pantera na mogu Beige G3 masinu. Dobio sam konacno jucer svoj Radeon 7000 za maca (i na svu srecu nisma odma, oko ponoci, krenuo u instalaciju jer bi me to ubilo nego sam pricekao jutro koje je pametnije od veceri, shit, kak bi tek bilo da je bedastije). Uredno sam instalirao software i nakon toga upiknuo karticu, restartao i stvar se pocela dizati i smrznula se na nekom control panelu ili tako nesto. I ja ne budi lijen restartao bez extesia i nakon toga dobio cak i startup screen da je sistem u dizanju bez extensia i to je bilo to. Nakon toga pojavio mi se moj desktop (samo desktop i nista drugo pod milim bogom). I tako sam krenuo opet sve vaditi iz maca, restirati PRAM, zvakati banane za bolje raspolzenje i dopingati se s cokoladom. U glavnom nakon dugo maltretiranja (da, dakle stavio sam i novi hard s cistim novim sistemom 9.22 koji je cekao instalaciju Pantere). Onda sam u jednom trenutku skuzio da na ekranu na lijevom rubu ipak nesto ima (kao dvije klamerice uz rub) kad sam ih primio i povukao ispostavilo se da su to neki aliasi na desktopu i onda mi je proradio kliker da papak misli da ima veeeeliki ekran i da ja vidim samo jedan mali njegov dio (nazalost ne onaj koji mi treba). I onda sam se maltretirao s pokusajima otvaranja ATI control panela na slijepo i slicne gluposti dok mi nije prekipilo pa sam krenuo na zivo prekopcavati monitor iz kartice u builtin port i skuzio da on zapravo misli da ima dva monitora a ne jedan veliki. I onda sam shvatio svu banalnost situacije. Naime kod iskopcavanja VGA monitora koji ima medukonektor da bi se mogao ukopcati u mac uticnicu ja sam otkopcao kabel ali mi je medukonektor ostajo ukopcan i zbog toga je mac (jadan) mislio da ima dva monitora spojena. Kad sam taj adapter (to je bila prava rijec koje se nisam mogao sjetiti) iskopcao stvar je prosljakala bez greske. Ali... Naravno uvjek ima neki ali. Panter se nebi omacio ni da ga ... Nece pa nece. I onda sam odustao (u biti odgodio njegovu instalaciju) s namjerom da se opet ovim putem obratim onima cije je i vecer pametnije od mog jutra ali ni to nije sve... Kad sam vratio stari disk, ram, G4 ZIF karticu i sve lijepo restartao prvo mi je javio da nema sistema (nije vidio disk) pa sam ga dignuo sa ZIPa (to mi je postala vec standardna procedura jer mi se svidja vise nego dizanje sistema sa cd-aI) i stvar je normalno radila (ali i dalje se nije vidio hard disk) i onda sam ga ugasio da sve jos jednom provjerim. I kad sam ga nakon toga krenuo bootati vise mi se na ekranu nista ne pojavljuje. Cujem disk da radi, pokusavao sam i resetirati PRAM (ovo mi je nekako postalo standardna procedura pa se bojim, moze li mu to stetiti, sjecate se LJudi u crnom i ono brisanje memorije uz pomoc svjetla, tako nesto) ali nista ne pomaze. Monitor signalizira zelenim svjetlom da mu je nekakav signal dosao (je je inace na standby sa zutim svjetlom) ali ne prima sliku s maca ni preko jednog videa (ni ATI-a ni ugradjenog). Evo moje je pitanje (nakon sto sam se ovako nasiroko raspisao) jeli moguce da mi je od tih stvari riknuo monitor i ima li ko kakvu ideju sta da dalje radim? Usput sam jos imao iskustvo setupiranja interneta na ovoj Armadi 7000 (da bi uopce mogo vikati "U pomoc" jer na Macu bez monitora se jako tesko spajati na internet) na kojoj sad ovo i pisem. Dakle opet jedna od onih situacija (koje svi mi nastojimo izbjeci) da mi u rjesavanju problema s Macom "priskace" u pomoc PC. Mislim da cu si ovaj laptop i zadrzati kao backup opciju jer sam se poceo osjecati odsjeceno od svijeta kad preko vikenda ne mogu na internet zbog neuspjelih pokusaja instalacije Pantera (ovo mi je valjda cetvrti put u zadnja dva mjeseca). Eto dosta je bilo. Ako je tko voljan priskociti u pomoc ja sam spreman poslusati dobar savijet.

Pozdrav
28.02.2004 | 20:28
OK, ovo prvo je tvoj propust - Mac uvijek misli da ima dva monitora ako je nešto spojeno i na drugi output. Teško da ti je krepao monitor baš sada. No, ako kažeš da ne radi niti na drugom kompu - tko zna! Imaš neki rezervni za probati?

Zašto bi nakon svega toga stroj prestao bootati kada si vratio stare komponente - ne znam. Kažeš stari disk - pa na njemu onda nemaš drivere za Radeon, zar ne? No, to ne bi smetalo kod boota. Previše je mogućih razloga što je pošlo po krivu, ali nema sada nego korak po korak eliminirati moguće probleme. Daj prvo vidi što je s tim monitorom.
28.02.2004 | 22:45
Evo dosjetio sam se bar nesto. Naime nemam trenutno drugi monitor na raspolaganju ali sam se sjetio da s ovom karticom stvar moze ici preko TV-a pa sam sad opet u igri. Naime stvar se dize i radi preko telke samo sto se javlja neki konflikt s ATI-ovim extensiama pa sad po dobrom starom pjesackom putu istrazujem koja je to tocno komponenta. Kad uspijem dignuti sistem s extensijama ukljucenim pa otvorim ATI-ov control panel da si sredim rezoluciju na telki (i boje sad je trenutno sve sivo bijelo) onda cu prikopcati jos i montor pa mozda dodem do kakvih saznanja kad mi se barem preko tv-a bude nesto vidjelo pa cu analizirati monitor. Ako to ne upali probat cu sutra nabaviti novi monitor (ne novi, drugi, nazalost) pa onda s njim probati.
Izgleda da ono sto nije htio butati je bila stvar lose spojenog diska ili nesto slicno jer mi se sad sistem uredno dize sa starog diska. Sto se tice ATI-ovih drajvera imam ih svuda jer sam ih instalirao na sve s cim sam pokusavao nesto napraviti (dva diska svaki s po dvije particije). Samo da to saniram pa da se mogu opet uhvatiti u kostac s Panterom, ne bio ja Winetou sa srebrnog jezera.

Hvala ti jos jednom na pomoci (gdje je dovraga ovdje usklicnik?).
29.02.2004 | 00:53
I dva sata kasnije situacija se nije bog zna kako poboljsala. Uspio sam detektirati da mi je jedna od ATI-ovih extensija pravila probleme. Nju sam likvidirao i sad sve radi fajn... ali nazalost samo na TV-u. Monitor je izgleda zbilja gecrkt. Ko sto rekoh lampica mu se upali i skljocne kad mu mac posalje signal ali se na ekranu nista ne pojavljuje. Kad sam spojio TV i monitor u system profileru se monitor uredno prijavljuje s rezolucijom i sve. ATI-ev control panel ga isto prijavljuje kao da je ok a na ekranu niks.
Ima li tu ista sto bi ja mogao napraviti ili je to vec situacija za doktora za monitore?
29.02.2004 | 01:18
Možda ti monitor samo ode u off mode zato jer mu Radeon setira neku frekvenciju koju ovaj ne može prikazati. Isto tako, ako se radi o starijem monitoru - nije potpuno isključeno da je od toga krepao - ako je krepao. Probaj bootati na dva monitora (tj. monitor i TV), pa na TV-u setirati parametre za drugi monitor (naslijepo dovuci prozor od Monitors panela na tvoj ekran).
29.02.2004 | 11:03
Pokusavao sam ali mi monitors control panel mijenja rezoluciju televizije a ne monitora. Ne znam ima li taj monitor (Philips Brilliance 109) nekakav firmware koji bi mogao ponovo instalirati ili nesto slicno. Brine me i to sto kad je samo monitor upaljen on na ekranu ne pokazuje poruku "No sync input" koju je inace pokazivao u takvim situacijama...
29.02.2004 | 12:31
Philips je svojevremeno dolazio sa Mac driverima, koliko se ja sjećam, 105 je došao sa dvije diskete, jedna PC, druga mac, no pošto tad nisam koristio mac, ne znam da li je to bilo od kakve pomoći, no po sjećanju, Philips je pokušao biti kompatibilan za sve, tako da najvjerovatnije postoji nešt, probaj na Philipsovu sajtu
29.02.2004 | 13:27
Ma kakvi driveri za monitor, to nema nikakve veze s ovim. I to na Macu ne znači ništa - u najboljem slučaju bi na disketi dobio kolor profil za taj monitor.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 57 minuta
  • Yonkis: Zašto nema Hrvatske kada se želi dati feedback na nešto Appleovo? [link]
  • Yonkis: iCloud (plus). Ne prikazuje znak “plus”. Hellou, 21st ovdje :))))
  • Yonkis: Ako imate iCloud onda možete koristiti [link] čak i sa Android korisnicima.
  • m@xym: @Zdravac, naravno da hoće.
  • Zdravac: Hoće li nam to Apple proizvodi drastično poskupiti?
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.68 Seconds

Provided by iJoomla SEO