q: ftp cat6 kabel?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

q: ftp cat6 kabel?

23.03.2009 | 12:19
ima li netko ideju gdje se može kupiti 50 - 100 metara ftp cat6 kabla?
gdje god pitah - svi imaju samo role od 500 m...

fala
23.03.2009 | 13:10
FTP Cat6 je profesionalni instalaterski kabel koji se koristi za dionice dulje od 90 m (jer norma propisuje da se Cat5E smije razvlačiti do 90 m, a Cat6 do 330 m, za brzinu od 1 Gb/s). Također, Cat6 kabel ne znači ništa bez Cat6 patch panela, Cat6 utičnice, Cat6 patch kabela... Tako da se postavlja pitanje zašto uopće trebaš baš FTP Cat6 i zašto tako kratak komad?

Moja je pretpostavka da ga nećeš nigdje naći takav mali komadić osim kod neke električarske firme kojoj je ostao "restl" s nekog gradilišta. A i oni ti to neće moći prodati "na bijelo".
23.03.2009 | 16:11
dobih odgovor na drugom forumu, ako nekome zatreba povoljni s/ftp cat7:
www.elmaz.hr

btw, smayoo - ovo "profesionalni" zvuci kao sa tv-prodaje, mozda bi "futureproof" bio zgodniji termin, a ujedno i dogovor na pitanje koje se postavlja...?
23.03.2009 | 16:54
Drago mi je da si riješio svoj problem. BTW, Cat7 još nije važeći standard, tako da u ovom času bilo tko može proizvoditi bilo kakav kabel i nazvati ga da je kategorije 7. Tako da si možda ipak sigurniji s Cat 6.

Ali, molim te, zadovolji moju znatiželju pa mi objasni zašto ti treba Cat6 kabel duljine 50-100 m, odnosno zašto misliš da ti Cat 5e ne bi bio dovoljno dobar?

Inače, neovisno o tome kako to tebi zvuči, "profesionalni" znači da nije "konzumni", tj. nije namijenjen potrošačima, niti DIY kupcima, nego profesionalcima koji ga koriste u projektima koje implementiraju zato što su za to plaćeni, odnosno od toga žive.

Poanta je u tome da se Cat6 kabel ne može spojiti (kako kažu mrežisti - "nabaciti" ) na terminalnu pasivnu opremu bez profesionalnog alata, a da i dalje zadovolji atest po standardu za Cat6.
23.03.2009 | 17:23
smayoo je napisao:
Drago mi je da si riješio svoj problem. BTW, Cat7 još nije važeći standard, tako da u ovom času bilo tko može proizvoditi bilo kakav kabel i nazvati ga da je kategorije 7. Tako da si možda ipak sigurniji s Cat 6.

tja, ako pod "vazeci standard" ne smatras "ISO/IEC 11801:2002" - onda i nije.

Ali, molim te, zadovolji moju znatiželju pa mi objasni zašto ti treba Cat6 kabel duljine 50-100 m, odnosno zašto misliš da ti Cat 5e ne bi bio dovoljno dobar?

zato sto u dogledno vrijeme nemam namjeru ponovo stemat zidove.

Inače, neovisno o tome kako to tebi zvuči, "profesionalni" znači da nije "konzumni", tj. nije namijenjen potrošačima, niti DIY kupcima, nego profesionalcima koji ga koriste u projektima koje implementiraju zato što su za to plaćeni, odnosno od toga žive.

kao ni knauf kazete za klizna vrata, mreze za elektricno podno grijanje i jos par proizvoda sa moje recentne soping-liste

Poanta je u tome da se Cat6 kabel ne može spojiti (kako kažu mrežisti - "nabaciti" ) na terminalnu pasivnu opremu bez profesionalnog alata, a da i dalje zadovolji atest po standardu za Cat6.

slicno kao i hidromasazne kade - moras platit majstora... zbilja neobicno za danasnje drustvo.
23.03.2009 | 17:45
ISO/IEC 11801:2002 je važeća norma i ona ne obuhvaća Cat7. Cat.7 je obuhvaćena draftom iste norme koji još nije prihvaćen (trenutno je final draft). Upućen sam, s obzirom da sam aktivan član HZN-a i nekih tehničkih odbora.

Ali, po tvom tonu zaključujem kako je to svejedno, jer smatraš da ti ionako znaš najbolje.

Ako ti vjeruješ u vlastitu sposobnost i vještinu, vjerujem i ja, zašto da ne? No postoji i manje arogantan način da to izraziš.
23.03.2009 | 17:51
smayoo - hvala na komentarima.

admini, moze lock?
25.09.2013 | 15:18
Hvala Wizzy i ja sam se pitao isto pitanje.
25.09.2013 | 17:13
Ako se bojiš zastarijevanja, potegni optički kabel.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
25.09.2013 | 18:59
smayoo kaže:
FTP Cat6 je profesionalni instalaterski kabel koji se koristi za dionice dulje od 90 m (jer norma propisuje da se Cat5E smije razvlačiti do 90 m, a Cat6 do 330 m, za brzinu od 1 Gb/s). Također, Cat6 kabel ne znači ništa bez Cat6 patch panela, Cat6 utičnice, Cat6 patch kabela...
.

Jok ...

90m je max za Cat.6 ( i Cat.5e)

Fluke DTX ti ga nece niti mjeriti/certificirati ( class E) ako je cm vise od toga...

Brojka ti je tocna, ali si fulao jedinicu mjere.... Treba biti "feet" kod tebe
25.09.2013 | 19:20
90m je max po TIA/EIA (američka telekomunikacijska norma) zaboravio sam koji broj. Po toj normi se samo povećava brzina s kategorijom, ali max duljina bakrene instalacije je uvijek ograničena na 90m. Fluke tester koji spominješ je po američkoj normi, ili je podešen da atestira po američkoj normi.
ISO/IEC norma je napisana drugačije, dozvoljava se veća duljina instalacije uz redukciju brzine. Sad tipkam s mobitela pa nemam točne podatke ali mogu izvaditi kad dođem doma, ako nekog zanima.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
25.09.2013 | 20:04
jok..opet

standard ISO/IEC 11801, EN 50173-1 (Cenelec EN 50173)

iliti jednostavno rečeno: po normama u strukturnom kabliranju ne postoji link duži od max 90m (permanent link) tj. max 100m ( channel) za class D i E po gore navednim standardima

btw. u praksi (80% slučajeva) je ionako prosječna dužina linka 45-55m, pa to nije nikada problem
25.09.2013 | 21:34
Naravno, nisam 100% siguran dok ne provjerim. Možda sam krivo zapamtio, možda sam nešto pobrkao, možda jednostavno griješim. Provjerit ću.
U svakom slučaju, slažem se da u nekoj standardnoj zgradi 90 m nije neko ograničenje. Ja sam imao projekata gdje, međutim, postizanje linka kraćeg od 180 m bez značajnog (višestrukog) poskupljenja cijelog projekta nije moguće. Nogometni stadion. Pomorska luka. Objekti bitno veći od neke obične zgrade.
25.09.2013 | 21:38
smayoo kaže:
Naravno, nisam 100% siguran dok ne provjerim. Možda sam krivo zapamtio, možda sam nešto pobrkao, možda jednostavno griješim. Provjerit ću.
U svakom slučaju, slažem se da u nekoj standardnoj zgradi 90 m nije neko ograničenje. Ja sam imao projekata gdje, međutim, postizanje linka kraćeg od 180 m bez značajnog (višestrukog) poskupljenja cijelog projekta nije moguće. Nogometni stadion. Pomorska luka. Objekti bitno veći od neke obične zgrade.

Pa zar se u takvim slučajevima vuće bakar?
25.09.2013 | 21:45
A zašto ne? Telekom operateri vuku bakar kilometrima do krajnjih korisnika. Čak i ne uvijek ukopan, nego po zraku.
25.09.2013 | 21:54
Jasno mi je to jer ima stotine tisuća korisnika i očito bi/je oprema skupa koja bi optiku na bakar prebacila. Međuveza ismeđu udaljenih lokacija nebi bila bolja s optikom (čak možda i jeftinija)?
25.09.2013 | 22:15
Pa ne govorim ja o međuvezama, nego o kapilarnim vezama. Međuveze su, naravno, na optici.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO