14.04.2004 | 10:46
Evo, konacno sam uspio instalirati OS X na Beige G3/266 tower.
Ovaj put sam ga zbilja "zgulio" do kraja a vjerojatno je pomogla i najnovija verzija XPostFacto-a (3.1.0a16).
Skinuo sam sav RAM osim 256MB (Kingston), ubacio 6GB disk (originalni iz drugog Maca), vratio G3 chip umjesto ZIF G4 (Powerlogix), vratio njegov originalni CD-ROM, iskopcao SCSI (interni ZIP i externi UMAX scanner), prebacio Radeon 7000 ME na prvi PCI slot, iskopcao mrezu, modem, zvucnike. Bio je gol ko od majke rodjen. I pokrenuo XPostFacto (u options-ima sam pod Firmware chekirao auto-boot i za input-device izabrao keyboard a za output-devuce Radeon graf. karticu) i restartao s CD-a s OS X-om. Na moje oduπevljenje startao je s CD-a i instalacija je proπla bez problema (osim sto je malo potrajala).
Onda sam malo po malo dodavao pojacanja. Prvo sam promjenio chip i pretvorio ga u G4. Instalirao sam prije toga CPU Director 1.3f1. Stvar je radila ali se nije dao podesiti cache (bio je zasivljen). Onda sam dodao RAM (768 MB ukupno) pa spojio SCSI. Zip je montirao bez problema, RAM je uredno prijavio ali kao da ima jedan DIM od 768MB a ne svaki pojedinacno). Nisam nazalost probao dali vidi scanner (Umax Powerlook 2000) ali buduci da nije neki noname bezveznjak sigurno je podrzan. Onda sam CD-ROM zamjenio przilicom (52X) i to je uredno radilo s Toast-erom 6.0. I to je uglavnom bilo to. Koliko sam stigao isprobati stvar radi (spojio sam se i na internet preko modema i vidio printer preko etherneta). Buduci da je to sve ionako bio eksperiment onda sam napravio onu zadnju najvazniju stvar: Rebootao u system 9.2.2. Sa istog diska nije htio (makar je taj sistem kao Classic radio) nego je neπto blinkao i u jednom trenutku se pojavio onaj odvratni plavi ekran ali je nakon toga povukao u sistem X. Onda sam mu stavio SCSI przilicu a umjesto ATAPI przilice spojio drugi HDD (80GB). Startao je ok, prepoznao przilicu i dodatni disk. I onda sam restartao sa tog drugog diska u sistem 9.2.2 i stvar je prosla. Ali...
E, da uvjek je na kraju ali! Moj Radeon i ZIF G4 se i dalje ne trpe (smrzava se sistem kad pokrenem npr. quictime) i nofuckingway da bi ga restartao natrag u sistem OS X. Ni direktno ni preko XPostFacto-a. Kad pokusa javlje mi sitnim tekstom preko ekrana (u courieru) : can't open can't open can't open can't open can't open can't open can't open can't open can't open can't open can't open (ovo sam vrlo slikovito uspio docarati!)
I to je to. Ja sam ponovo na sistemu 9.2.2 preko builtin videa. Sad bar znam da se to ZBILJA moze i kad posvrsavam tekuce poslove prebacit cu se definitivno u OS X bez OS-a 9.2.2 (samo kao classic).
Eto bio sam malo opsirniji ali mozda ce nekome jednog dana (in the galaxy far far away..) nekome to i koristiti.
Imam samo pitanje za sve one koji su na Beige G3 instalirali Panthera dali su probali restartati u system 9.2.2 i dali su naravno u tome uspjeli i dali su se uspjeli vratiti u OS X (kao sto ja nisam)?