foto,design i muzika
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

foto,design i muzika

02.01.2010 | 19:05
ponajprije pozdrav svima i svako dobro u ovoj početnoj godini.
curka i ja smo odlučili kupiti apple.no, ona se bavi dizajnom (aranžiranjem),a ja muzikom (bubnjevi),oboje se bavimo fotografijom.
pitanje je:koji model odabrati,a da zadovoljava naše hobije i zanimanja.
kako smo i ne baš informatički obrazovani,što jedan komp (u ovom slučaju laptop),treba imati ili ima, kako bi nam potrebe bile zadovoljene.
hvala
02.01.2010 | 19:37
Dakle, odlučili ste se za laptop pa je sad samo pitanje koji?
02.01.2010 | 19:57
DrAle je napisao:
Dakle, odlučili ste se za laptop pa je sad samo pitanje koji?

točno,muzika mi je jako važna jer moram puno vježbati i laptop nositi sa sobom.curki je naglasak na fotografiji,odnosno nešto slično corelldraw.
MacBook 13,oko 7.400kn?u austriji jeftiniji za 100 eura.no,da li mu konfiguracija zadovoljava naše potrebe?
02.01.2010 | 20:27
Imam 13 inčni macbook i sklon sam manjim laptopima (nošenje!), no mislim da je za posao kojim se namjeravate baviti premaleno. I sam se (amaterski) bavim fotografijom, no ne na laptopu već na iMacu 24 inča i to smatram optimalnom veličinom ekrana.

Isto tako, upitna je kvaliteta prikaza jer na iMacu je puno kvalitetnija matrica (S-IPS ako ne griješim) što je za fotografiju itekako važno.

Možda bi bila dobra kombinacija 13 inčni MacBook Pro + kvalitetni vanjski monitor ili ako mora biti laptop onda 15 inčni MacBook Pro.

Kolega koji se poluprofesionalno bavi stvaranjem glazbe radi na 15 inčnom MBP i zadovoljan je.

Nije da se ne može proći sa 13 inčnim, no ostajem pri tome da je to premaleno za takve poslove.

Najbolje bi bilo probati napraviti par stvari kojima se bavite kod nekog tko ima laptop(e) i iMac te sam se uvjeriti u (ne)mogućnost koje pružaju navedena rješenja (13, 15 i iMac).

PS nisam spominjao 17 inčni MBP jer nikada nisam radio na njemu niti ikog znam tko ga ima. No, imao sam prilike raditi na HP od 17 inča i to ne bih preporučio. MBP 17 inča je velik, težak i skup (cca 4200 kn skuplji od novog iMac 27 i5) te ne vidim nekog smisla imati takav laptop.
02.01.2010 | 20:45
DrAle je napisao:
Imam 13 inčni macbook i sklon sam manjim laptopima (nošenje!), no mislim da je za posao kojim se namjeravate baviti premaleno. I sam se (amaterski) bavim fotografijom, no ne na laptopu već na iMacu 24 inča i to smatram optimalnom veličinom ekrana.

Isto tako, upitna je kvaliteta prikaza jer na iMacu je puno kvalitetnija matrica (S-IPS ako ne griješim) što je za fotografiju itekako važno.

Možda bi bila dobra kombinacija 13 inčni MacBook Pro + kvalitetni vanjski monitor ili ako mora biti laptop onda 15 inčni MacBook Pro.

Kolega koji se poluprofesionalno bavi stvaranjem glazbe radi na 15 inčnom MBP i zadovoljan je.

Nije da se ne može proći sa 13 inčnim, no ostajem pri tome da je to premaleno za takve poslove.

Najbolje bi bilo probati napraviti par stvari kojima se bavite kod nekog tko ima laptop(e) i iMac te sam se uvjeriti u (ne)mogućnost koje pružaju navedena rješenja (13, 15 i iMac).

PS nisam spominjao 17 inčni MBP jer nikada nisam radio na njemu niti ikog znam tko ga ima. No, imao sam prilike raditi na HP od 17 inča i to ne bih preporučio. MBP 17 inča je velik, težak i skup (cca 4200 kn skuplji od novog iMac 27 i5) te ne vidim nekog smisla imati takav laptop.

13-ca bi služila kao prezentacija,kratka.kod kuće se planira kupiti veliki monitor za rad koji bi se spojio na 13-cu.za muziku mi treba jak volume kako bi čuo metronom i matricu jer kad počnem udarati po bubnju...niš ne čujem.pobornik sam filma....sam razvijam i izrađujem fotke.znači,obrada se odnosi na tek minimalni "dodir" digitalije.
02.01.2010 | 21:49
Mislim da bi to moglo proći s tim da je potrebno nakrcati rama koliko stane - 8 giga.

Što se tiče "jakog volumea" pretpostavljam da ionako nećeš slušati na ugrađenim zvučnicima već ćeš spojiti neke vanjske zvučnike ili na vanjsko pojačalo pa to nije problem. Sa obradom ili stvaranjem glazbe baš nisam previše upoznat pa će ti možda netko drugi dati bolji savjet.

BTW i ja izbjegavam prčkanje po fotkama osim raw konverzije i onih par nužnih stvari koje uz to idu. No, mislio sam na veličinu ekrana jer kada na 13 inča staviš fotku, a oko nje brojne alatne trake vrlo je teško bilo što raditi. Naravno, ova moja primjedba pada u vodu sad kada znamo da će mali mek biti priključen na veliki monitor.
02.01.2010 | 22:34
DrAle je napisao:
Mislim da bi to moglo proći s tim da je potrebno nakrcati rama koliko stane - 8 giga.

koliko bi ti rami koštali i gdje bi se to moglo napraviti?
02.01.2010 | 23:48
Vidim na nekim cjenicima da je 2 Gb DDR3 za notebook cca 570 kn. Nisam našao u ponudi 4 Gb.
Najbolje je nazvati prodavače mek računala pa vidjeti. BTW možda bi ti za početak bilo dovoljno i ugrađenih 4 Gb.
16.12.2011 | 12:29
da ne otvaram novu temu nastavit ću s ovom starom.kad smo razgovarali o mogućim kombinacijama na kraju smo ipak kupili dellov lapać koji služi svrsi.međutim,lapać ide boljoj polovici dok bi ja trebao nešto novo.
e sad..a) appleov monitor + iPad; b) notebook air + monitor + os; i c) iMac + os.
imam flat i net mi služi ponajprije za surfanje,skidanje filmova i muzike.obzirom da muzika igra veliku ulogu u mome životu (stalno nešto svira) dodat ću i eksternu zvučnu karticu radi bolje produkcije digitalnog zvuka.
ona kombinacija koja mi se sviđa je a).u trgovini su mi rekli da i nije baš najbolja ukoliko se puno surfa i skida jer nema os.kombinacija b) je vraški skupa,a kombinacija c) najisplativija ali nije mobilna.
koliki je to nedostatak kombinacije a) što nema os, a net koristim za skidanje svega i svačega.volim ovu prvu kombinaciju:kiss: eto...
16.12.2011 | 12:45
Po mojem skromnom misljenju tebi treba slijedece:

Ako zelis biti mobilan:
- MacBook Pro 13" + LCD za po doma

Ako ne zelis biti mobilan:
- iMac ili MacMini + LCD

iPad je zgodna stvar ali je dosta limitirana pogotovo s onim sto ti zelis da radi.
16.12.2011 | 13:45
Mini + monitor po želji.
16.12.2011 | 13:46
zasto laptop?
treba vam laptop ili mislite da vam treba?
16.12.2011 | 14:19
Tito kaže:
zasto laptop?
treba vam laptop ili mislite da vam treba?

više volim mobilni nego stacionirani internet,odnosno lapać uvijek mogu učiniti "stacionarom".
16.12.2011 | 14:29
Što se muzike tiče, veći ekran jaaaaaako dobro dođe.
Ja sam radio na 13", puno skrolanja, previše skrolanja...

Tako da ti je uz bilo koji MBP vanjski monitor obavezan.

MBP 13", neki model krcat RAM-om i Cinema Display i na konju ste
16.12.2011 | 15:02
ammadeus kaže:
Što se muzike tiče, veći ekran jaaaaaako dobro dođe.
Ja sam radio na 13", puno skrolanja, previše skrolanja...

Tako da ti je uz bilo koji MBP vanjski monitor obavezan.

MBP 13", neki model krcat RAM-om i Cinema Display i na konju ste

što je MBP...krcat RAM-om...cinema....skrolanje...sorry,ne razumijem ovakav rječnik.ograničen sam na poznavanje informatike.puno puta pokušao razumjeti suštinu ali đabe...ne idu me brojevi.
16.12.2011 | 15:22
ammadeus je mislio na slijedece pojmove:
MBP: MacBook Pro
RAM: Radna memorija
Cinema: Model Apple monitora, iako je precijenjen i najobicniji "Samsung" ce posluziti.
16.12.2011 | 15:28

Cinema: Model Apple monitora, iako je precijenjen i najobicniji "Samsung" ce posluziti.

Cinema iz razloga što će se koristiti i u fotografske svrhe, inače je za muziku dovoljna i obična TN matrica.
16.12.2011 | 15:31
....skrolanje...

To je ono kad kotačićem na mišu ideš gore-dolje, lijevo desno da bi vidio ostatak
npr. web sitea...

Inače, što će ti računalo obzirom da si bubnjar? misliš elektronca spajati na njega? Jer ako je to normalni bubanj, trebat će ti pošten komad interfacea za ozvučiti sve to. Ispravite me ako griješim...
16.12.2011 | 15:54
ammadeus kaže:
....skrolanje...

Inače, što će ti računalo obzirom da si bubnjar? misliš elektronca spajati na njega? Jer ako je to normalni bubanj, trebat će ti pošten komad interfacea za ozvučiti sve to. Ispravite me ako griješim...

bubanj je rješen,akustični je.kupiš najjeftinij cd koji čita sve.spojiš ga na miksetu i na tu istu miksetu slušalice.isto tako spojim i lapać.
pokušavam posložiti digitalnu opciju,odnosno poboljšati digitalnu opciju slušanja muzike kao i opciju obrade fotki.ja sam zadrti crnobjelaš u fotografiji i još uvijek fotkam na film.zbog skupe kemije i papira kako bi izradio fotku hvatam se za digitaliju.znači,fotkam na film..razvijam ga sam..skeniram u tiffu..i finiš bi trebao biti obrađen u digitalnom obliku ali samo osnove kako ne bi izgubio svoju karakterističnu sliku.tu podrazumjevam dodavanje/oduzimanje tonova i zrnatosti.i to je sve,tako da mi za obradu nije potreban neki ekstra program kao cs5.imam ga ali jedva da znam išta na njemu.gledam tute na youtube..općenito muku mučim s digitaliziranim svijetom.
16.12.2011 | 19:26
Može ti možda (treba provjeriti netko tko ima iPad) funkcionirati i varijanta s iPadom ako tome dodaš jedan NAS (nezavisni mrežni tvrdi disk) na kojeg onda možeš spremati i glazbu i svašta drugo što ti ne stane na iPad.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO