23.05.2004 | 13:31
Naš FCP Apple Certifed Trainer koji radi na njemu bi skakao od sreće da ima jedan trenutni 1.25 GHz iMac s 20" ekranom za rad, a tebi to nije dovoljno niti za kućni video?
Nije dostatno. Jedino sto iz Appleovog svijeta moze zadovoljiti koliko-toliko pristojan rad bez cekanja je dual G4, 1.25 GHz ili sl. Svi jednoprocesorski G4 Macovi su, nazalost, jako slabi u tim zahtjevnim granama.
Na poslu radim na dual G4, i on je dobar za rad. Istina, nije munjevit kao G5, ali sa 2GB memorije je okej (pazi sad: to je donedavno bio PowerMacov maximum!). Malko zapinje u radu kad pocne rolati po disku, ali je sve za eto, -4.
Kad sam isti materijal prebacio na gigahercnog 17" iMaca, rad se uvelike usporio. iMac je imao malo memorije (samo pola giga) i G4 sa svim tranzicijama se vise nego dvostruko vise mucio od duala. Vjerojatno bi s vise memorije islo brze, ali u jadnicka ne mozes niti staviti dovoljnu kolicinu jer je opasno limitiran. I sad: zasto bih zrtvovao dvaput vise vremena za isti rezultat? Jednoprocesorski G5 moze uraditi sve sto i dual G4 -- dajte nam onda G5 pa radimo malo brze, i stvaramo zahtjevnije video uratke!
Za stroj koji me dodje 3200 AUD (iMac 17) ja ocekujem vise, Davore, i to je problem. To je neormalno visoka cijena, koja je izvan svake pameti cak i ovdje, i za te pare ja ocekujem munju nebesku. No sve sto cu dobit je munja po djepu.
Kucni korisnici koji prvi put rade na Macu (oni kupuju eMaca -- iMac je u svijetu snova) vjerojatno i ne znaju da sve moze i brze, ali ja znam da moze, i to visestruko. Jesam li zahtjevan? A tko nije? Danas svatko od racunala najprije trazi BRZINU, pa onda sve ostalo. Glupo? Stojaznam, ali to je potrosacka psihologija.
Neka donesu G5 u kucna racunala i neka se kanu glupih dogmi - to ce svakom pomoci. Kakvu ce kutiju za nj napraviti? Bas me briga -- moze biti i od kartona, s par rupa probijenim olovkom za cirkulaciju zraka
Samo neka stave vise moderan procesor u cijenom pristojan stroj. To je sve sto mnogi traze. G5 prodaje, a sve ostalo je stvar proslosti.
Zao mi je sto su moje zdravorazumske analize tebi ispale bahate primjedbe -- ali ne pripisujem to tebi, vec Appleovom svijetu iluzije kojom nas je fiksao zadnjih godina. Tako je posjedovanje sporog i nenormalno skupog racunala bilo posve normalno indoktriniranom Mac korisniku. No ta su vremena prosla i kostala Applea puno novih, potencijalnih korisnika! Switch -- sto je bilo s onom reklamnom kampanjom? Nikad nismo dobili nikakvih sluzbenih rezultata. Bas me zanima jesi li i ti dobio kakav izvjestaj u papirima dionicara, u sto su se utrosili novci i sto se dobilo?
Takodjer, zao mi je sto vi na Televiziji koristite samo iMaca. S dualom ili G5 strojem mogli biste kudikamo vise toga napraviti! Mozda bi cak mogli ocutiti i onaj, starim Mac korisnicima gotovo zaboravljen osjecaj -- uzivanje u brzini! Pohvale vama komandosima koji iz svega mozete izvuci maksimum, a najostrije kritike vasim managerima na TeVeu, koji ne mogu nabaviti nesto suvremene opreme sto bi i njima pomoglo.
Bahatost? To je epitet koji samo mozemo Appleu pripisati, jer nas drzi budalama, a ne onima koji pokusaju zbrojiti dva i dva.