Ventilator problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ventilator problem

21.11.2010 | 22:26
Zamjenio sam HDD na Mac Mini 2.26, sada ima 500 GB (7200)...
Nakon što sam odradio posao ventilator vrti na maksimumu i sada minija čujem u susjednoj sobi
temperatura se kreće od 28 - do 30
Napravio sam AHT i izbacio mi je grešku s kodom: 4SNS/1/40000000:TLOP-128.000

radi se o ventilatoru

Prilikom zamjene slijedio sam slikovne upute, no, kod samog harda postoji senzor za temperaturu s jedne strane je zaljepljen a s druge zalemljen i njega sam noktom odvojio. Naime na slici se i on odvaja (jbg piše upozoronje provjeri, ja to učino noktom i on se odvojio). Njega sam super atakom zaljepio pazeći da sve sjedne na svoje mjesto. Prije je temp bila 31, a sada dok ovo pišem je 28, znači da funkcionira (no, svejedno me kopka crv da li sam s time nešto zbrčko).

Ne znam što da radim sada ima li netko neki savjet
21.11.2010 | 22:29
Jesi li siguran da si ventilator dobro spojio nakon toga? Nekako se kroz maglu sjećam da ako ne spojiš dobro ventilator da se onda vrti u punoj brzini non stop. Ne znam ima li Mini senzor okretaja ventilatora da provjeris funkcionira li to?
21.11.2010 | 22:35
Nisam dirao ventilator, nego na HDD je nekakav termički senzor i njega sam dirao da bi mogao izvaditi HDD
21.11.2010 | 22:44
Sorry, nisam odmah skužio za senor okretaja, ono što ja znam naći je samo u dashboardu Mini Fan 5501 rpm
ako je to to (brzina okretaja)
23.11.2010 | 16:45
Svašta sam pokušao ali nema rezultata. Sada sam skinuo (izvadio) tu žicu koja je problematična bila prilikom zamjene HDD (prilažem sliku tog konektora koji mi se odljepio od pločice

ventilator i dalje puše ko blesav
evo što kaže iStat

ima li netko ideju što bi moglo biti ili mi ne gine servis
Screen_shot_2010_11_23_at_3.png
23.11.2010 | 16:46
vidim da nije ošla slika pa je naknadno ubacujem http://www.jabucnjak.hr/media/kunena/attachments/legacy/images/3BVkCA5p4SMmrquh.jpeg
Prilozi:
23.11.2010 | 22:25
Da nisi zaboravio uštekati konektor tamo kod baterijice? koji je to macmini?
24.11.2010 | 08:27
nisam zaboravio uštekat, ali riješio sam problem, bio je u onom konektoru sa slike, previše je fin i odvojilo se što treba i ne treba, igra sa super atakom, do kadace trajat ne znam. Još ga malo čujem ali to je neznatno u odnosu na prije, riješavat cu u hodu, sada ga vrti na 1700, a prije je bio na 5500, i stvara mi neku čudnu vibraciju pa sam ga stavio na knjigu ne direktno na stol ( sad otkrij di ima lufta pa uguraj papirić)

model je predzadnji, prije ovog novog, kupljen u 12/2009
24.11.2010 | 09:26
super attak je cijanoakrilat. Uništit će ti podosta toga na elektroničkoj pločici. Ne koristi ga.
24.11.2010 | 15:27
Hvala Smayoo, bojao sam se toga, no, to mi se prvo našlo pod rukom.

Postoji li neko drugo riješenje? Razmišljao sam o lemljenju ali to je toliko sitno i ne znam kako to učinit a da ne napravim veću štetu od ove i tko bi mi to mogao napraviti?
inače, ta ploča dođe me 200 kn (+toliko servis), pa nisam bio siguran da li ljepit ili ne, kad sam već razbio riskirao sam

slijedeći korak mi je zamjena RAMa, stavio bih 4 pa kasnije još 4, pitanje da li mogu stavit 4 i ostaviti 1 - to bi bilo 5. Da li to funkcionira ili ne i od kojeg proizvođača uzeti?
24.11.2010 | 18:59
Treba lemilica na vrući zrak s najfinijom diznom i najmirnija ruka na svijetu. Kinezi to rade mrtvi hladni na uličnim štandovima i ide im super. Kod as ne znam ni jednog freaka koji je tome vičan.
24.11.2010 | 21:13
Da li bi mogli serviseri TV i serviseri telefona, možda filigrani (samo ne znam čime tj. kojim materijalom oni leme).
ili da odem u neki kineski butik pa mu platim da to odradi:)

Smayoo da li znaš nešto po pitanju RAM (keksića)? Funmkcionira li 5 RAMa ili stavim samo 4 i koje marke (jeli bitno) naravno za minija
24.11.2010 | 21:16
Ne znam da li funkcionira. Ja sam imao u Miniju 2x512 MB i zamijenio to sa 2x1 GB (to je bilo početkom 2008). U MBP godinu kasnije sam 2x1 zamijenio s 2x2. Tako se trefilo da mi ovo nije bilo bitno pa nisam probavao.

Naši serviseri u principu se ne hvataju lemilice na SMD pločama. Filigrani mi nisu pali na pamet, ali ni oni se više ne bave filigranstvom. Sve su to više-manje trgovci.
24.11.2010 | 21:28
Fala, budem probao pa cu viidjeti
od kojeg si proizvođača uzeo keksiće
ovisno o parama uzeo bi samo jedan od 4 ili 2x4, malčice su skuplji
24.11.2010 | 22:00
Mf... Nemam pojma. Pogledao sam koji clock treba i kupio sam prve takve koji su bili. Za MBP je, mislim, bio Kingston (čak mislim da je pisalo na ambalaži - suitable for MacBookPro - došla su dva keksa u kompletu). Za Mini se ne sjećam.
24.11.2010 | 22:18
Thanks
30.03.2011 | 23:48
Eto da se javim sa novim rezultatima.
Smayo stavio sam 5 rama u miniju i radi savršeno.
a što se tiče onog problema sa lotanjem na SMD pločici (venitlatora) našao sam nekog tipa koji mi je to odradio "običnom" lemilicom (tankom punticom) ima i onu na vrući zrak ali zaključio je da je bolje sa ovom drugom i uspio je, u par minuta riješio problem. Bavi se radarima i antenama
01.04.2011 | 02:11
Drago mi je da si uspio!
01.04.2011 | 09:10
To je bijeli macmini, ne? Nvidija 9400? I ja imam taj komp doma, pa me ljuti sporost harda. Koliko je sad komp brži s tim hardom i toliko RAM-a? Mislim, procesorske mu snage nikad nije falilo, a sad bi trebal biti zvjerčica?
Vidim koliko mi je komp brži kad ga bootam s vanjskog harda iz FW kućišta pa si mislim da bi ga ubrzal i s unutarnjim diskom.
A one vibracije si riješio? Rekel si da je na knjizi ili čemu već? Imam dobra trik za umirivanje vibracija. Uzmeš silikonskog kita. Bilo koji, najljepše izgleda prozirni. I istisneš na stol onoliko koliko ti treba i pustiš preko noći da se osuši i stisne. Tako si dobio sjajno sredstvo za prigušivanje vibracija. Iako, ja bih radije provjerio jesi li dobro sklopio hard, jer jedino on može izazivati vibracije kompa. Ventilator je premali i prelagan da bi od njega vibriral komp.... A i ako nekaj tak jako trese komp, onda to nije dobro ni za konektore, ni za matičnu...
01.04.2011 | 14:50
Gore bjelo okolo alumij, Nvidija Geforce 9400, probao sam i sa 8GB rama doslovce leti, sada sa 5GB rama malčice je sporiji ali ponovno leti, npr. koristim Office paket - Word mi otvori u par sekundi , a da ne pričam koliko mi je Safari brži
Ubrzo cu morati nešto grafički igrati se pa cu vidjeti koliko sam tu dobio na brzini

inače Ram sam kupio sa frendom (on 4 ja 4), on je nadogradio macbook pa mi kaže da nije osjetio neku brzinu, ali nije stigao previše ni provjeravati, inače njegov HDD vrti na 5400 dok moj vrti na 7200
Tako da vjerojatno u kombinaciji jačeg HDD i RAMa osjetno ubrzaš miću mrcinu

Što se tiče one vibracije još uvijek je na knjizi, nije to neka vibracija da trese, kad malčice uhvatim kućište zvuk nestaje, kada ga džim na dlanu nema nikakve vibre, pokušat cu mu skinuti poklopac pa ću vidjeti.
Silikon ti je dobra ideja.

Ali moram se malčice našaliti, kada sam stavio knjigu svjetska književnost ispod njega zvuk je bio prigušen ali još se čulo, kad sam stavio jedan priručnik skoro pa mi je riješo sve probleme oko zvuka, ali sve se noramliziralo kada sam stavio mali rokovnik ispod i tako sada stoji. Naravno riječ je o uvezu
01.04.2011 | 15:30
Evo, sad iz mene progovara strojar

Ako ti je knjiga jako teška, onda je ona u odnosu na komp opet isto kao da je na stolu pa ti se zato čuje. Da bi ga utišao najbolje je otkloniti izvor vibracija (jeli hard na svojem mjestu, sve gumene capice u redu?) i tu možeš malo metnuti silokona. Ponavljam, napravio tanke trake, kuglice, kotače, razne oblike dok je svjež i onda pusti da se dobro osuši i stvrdne. Potom s tim elementima možeš kaj hoćeš: ako su neka mjesta prihvatna za ladicu harda ili nekaj slično, tu umetni onda te dijelove silikona i moralo bi biti puno bolje.
Ako to ne ide baš nikako, onda imaš dvije mogućnosti. Ili sam komp pokušati izolirati od podloge (i opet, elementi od silikona će biti super) ili komp STOPITI s podlogom da mu onemogućiš pomicanje. Tako ćeš utišati stvar, ali i sile koje iziazivaju te vibracije usidriti unutar kompa što dugoročno nije dobro, jer bude rasklimalo nekaj drugo..
Ja bi raskopal komp još jednom i onda ga pokrenul bez poklopca i gledal otkud dolaze vibracije.. I onda ciljano umirival sa silikonom...
02.04.2011 | 10:07
Hvala Djuro na savjetima,
kada sam napisao da cu skinuti poklopac mislio sam upravo na ovo što si mi napisao neka radi i onda ću tažiti izvor vibracije pa pokušati to riješiti. Moram uhvatiti malo vremena i volje, jer život na selu u ovom periodu godine zahtjeva puno + posao, tako da kad doćem do kuće navečer nije me volja ništa.
Javim se kada nešto riješim ili otkrijem.

Još jednom hvala, prvi puta u životu mogu reći da je neki forum stvarno koristan i jako pozitivan bez nekih napuhanih odgovora ili savijeta, a svakakvih profila korisnika nas ima te je svaki savjet dobro došao i od amatera i od profesionalaca. Čak me zadivljuje činjenica da amateri ne upiru prstom i ne pljuju profesionalce, a profesionalci ne "poklapaju" amatere ili početnike
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 21 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO