02.01.2012 | 23:59
Mirkec kaže:
probao sam i rezolucije i refresh rateom i nikaj nisam dobio, jel ima mozda neki programcic da se dobije vise tih postavki za vanjski uredaj ili tak nesto
HDMI protokol funkcionira tako da monitor (tj. uređaj za prikaz slike) deklarira izvoru koje rezolucije i r.r. podržava, tako da ono što ti je Mac ponudio za taj HDMI uređaj jest ono što je taj HDMI uređaj deklarirao kao podržano. Ako on ne prikazuje ono što je deklarirao, onda je neispravan.
E, sad, ako prikazuje nešto drugo, počni od toga da doznaš koja je rezolucija koju to drugo daje van (npr. u manualu od toga) pa vidi da li ti uopće nudi tu rezoluciju na Macu. Ako nudi, i ako to namjestiš, a TV opet kaže "no signal", onda je stvar u naponskim razinama - pragovi za nule i jedinice su na TV-u takvi da on signal s Maca ne doživljava kao valjan signal. Probaj s puno kraćim HDMI kabelom (ako imaš neki od 5-10 m, probaj s nekim od 50 cm ili 1 m).
Ako ni to ne pomaže, onda je vjerojatno problem u tome da ti TV krivo deklarira podržanu HDMI verziju. HDMI verzije razlikuju se u pixel clock rateu (efektivno, maksimalnoj rezoluciji za koju se slika stigne prenijeti dovoljno brzo za prikaz u realnom vremenu). Ako ti je telka starija, podržan je vjerojatno HDMI 1.0. Aktualan je HDMI 1.4, a razlika u brzini prijenosa je nešto preko duplo. Tu bi eventualno pomogao neki softver kojim se ovo ručno da forsirati. Ali ja ne znam za takav.