Mac mini RAM i HDD nadogradnja - što uzeti?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac mini RAM i HDD nadogradnja - što uzeti?

15.01.2011 | 14:54
Ovako, imam Mac mini iz 2007. (Intel Core 2 Duo 1.83GHz, 667MHz 2x512MB DDR2 SDRAM, 80GB 5400rpm SATA-I) pa bih ga htio nadograditi s 2x1GB RAM i nekim 320GB HDD. U ducanu koji mi je najpovoljniji sam nasao ovo:

Za RAM:

Transcend DDR2 1Gb (1024Mb) PC5300 667MHz, sodimm
Kingmax DDR2 1Gb (1024Mb) PC5300 667MHz, sodimm
Kingston DDR2 1GB (10248Mb) PC5300 667MHz, sodimm, KEKVR667D2S51G (ova je dosta skuplja memorija)

Za HDD:

Seagate Momentus ST9320325AS, 320Gb 5400rpm 16MB cache Serial ATA 2.5", 5400.6
WD 320GB Scorpio Blue WD3200BEVT, 5400rpm, 8MB cache, Serial ATA II-300, 2.5"
WD 320GB Scorpio Black WD3200BEKT, 7200RPM, 16MB cache, Serial ATA II-300, 2.5"
Hitachi GST Travelstar 5K500.B, 320 GB, 5400rpm, 8MB, 2.5" SATA2

Koji RAM i HDD da uzmem? Jel' imao tko iskustva s istim?
15.01.2011 | 15:51
Za RAM neznam, sve je to više manje isto po performansama.
HDD obavezno na 7200rpm, moja preporuka je Momentus XT
15.01.2011 | 17:18
Svaki od ovih tipova RAM-a će biti OK.

Što se tiče diskova mogu ti reći da imamo dva krepana Hitachi 2.5" diska od 500 GB i oba u jamstvenom roku. Dakle, nisu baš sretna opcija iako sam prije Hitachi držao kao vrhunsku marku i dobar izbor. Možda je samo neki problem s 2.5" modelima velike gustoće zapisa.

Uzmi nešto sa što više cachea, a kako je disk za Mini, pa baterija nije bitna, slobodno kupi 7200 rpm model.
15.01.2011 | 22:04
papittovenga je napisao:
Za RAM neznam, sve je to više manje isto po performansama.
HDD obavezno na 7200rpm, moja preporuka je Momentus XT

Eh, samo mi to malo izlazi iz cjenovnog ranga mog novčanika.

dpasaric je napisao:
Svaki od ovih tipova RAM-a će biti OK.

Što se tiče diskova mogu ti reći da imamo dva krepana Hitachi 2.5" diska od 500 GB i oba u jamstvenom roku. Dakle, nisu baš sretna opcija iako sam prije Hitachi držao kao vrhunsku marku i dobar izbor. Možda je samo neki problem s 2.5" modelima velike gustoće zapisa.

Uzmi nešto sa što više cachea, a kako je disk za Mini, pa baterija nije bitna, slobodno kupi 7200 rpm model.

Ma googlam već dva dana i načitao se svega i svačega. Te Hitachije neki su hvalili, neki ne. Mislim, za svaki od tih diskova sam pročitao i dobro i loše. Zvuči mi kao lutrija, a nebih htio da ugradim disk pa da mi ga ne prepozna ili da mi se čudno ponaša.

Da, to mi je za Mac mini disk. Sad na kraju razmišljam uzeti WD Scorpio Black WD3200BEKT (320/7200/16). Samo se nadam da se ne čuje puno jer znam ponoći u sobi ostaviti minija da radi.
  • Dijete
  • Posjetitelj
15.01.2011 | 22:18
Meni od nedavno u Macbooku Momentus 500/7200/16 i predivno je tih.. ne znam kakav je po tom pitanju WD, al za ovog eto znam pa dijelim...
18.01.2011 | 11:39
Evo, upravo vas izvještavam s Mac minija da sam instalirao WD3200BEVT (nisam imao više novaca) i KingMax memoriju 2x1GB (najjeftiniju) i sve radi bez problema na Leopardu s recovery diskovima koji su došli uz Mac mini.

(izbrisao moderator)
18.01.2011 | 16:54
U studenom 2010 sam mjenjao HDD na svom miniju, kupo sam ga u Optima računala 2.5'' 500 GB Segate 7200.4 16MB i koštao me 657,47 Hrk plus 38 poštarina
Odlučio sam se na Segate jer na Apple-ovim stranicama nude proizvode tog proizvođača, inače gore mi je bio Hitachi 160 GB 5400 rpm, kupio ga prije nekih godinu dana novog i na sebi ima jabučicu (znači tvornički ugrađen)
radi odlično čak je bio i nečujan, ali kako sam prilikom zamjene odvalio jedan konektor temperature sada mi ventilator stvara buku, moram uložiti u taj kvar dodatnih cca. 500 kuna i ostaviti ga u servisu. to je moja greška, slijedio sam uputstva gdje stoji da odvojim taj konektor (koji mi se odlotao) ali nisam trebao to sam u slijedećim koracima shvatio jer sam žicu na hardu morao odljepiti i na novom ponovno zaljepiti stoji na nekoj samoljepljivoj traci.
ovo pišem da ne napraviš istu grešku kao i ja, ako budeš sam mjenjao

(izbrisao moderator)
Ram cu naručiti izvana 2x4Ram 130 $
  • Sank
  • Moderator
  • 221
21.02.2011 | 15:03
...HDD obavezno na 7200rpm, moja preporuka je Momentus XT

Čini se da Momentus XT ipak nije tako dobar kako se u prvi mah činilo, vidi:

Momentus XT hybrid drive causing headaches, Seagate working to fix

Ima li netko sa tim diskom i da su se pojavili slični problemi? Zanima me jer sam ga i ja mislio nabaviti.
21.02.2011 | 15:16
Imam taj disk u MBP (late 2008) i za sada sam osjetio da zna na momente "zastat". To traje od 1-3 sekunde i onda se opet sve pokrene i bude ok po pol sata i onda opet zastoj na sekundu do 3. Kao staro magare da malo odmori
Kako MBP ne koristim baš često nisam niti pridavao previše pažnje ovom problemu.
Valjda će kroz neki novi firmware ekipa iz Seagatea to ispraviti.
21.02.2011 | 18:31
Da se ubacim malo OT. Da li tko ima CF Hard Drive Adapter i nanjega naravno neku CompactFlah karticu? Hvala.
22.02.2011 | 01:06
Ja imam adapter ali jos nisam probao nista s njim.
22.02.2011 | 09:47
Pošto su CF kartice skupe po GB kapaciteta, nekako si mislim da bi trebalo korektno raditi. Recimo jedna od 32GB za sistem + neki disk za ostalo. Koliko je takva kombinacija bolja od SSD-a ako zanemarimo maleni kapacitet?
22.02.2011 | 10:30
Mislim da CF kartice nemaju dobre karakteristike za takav režim korištenja. Ne sjećam se više, ali ili su spore kod nečega ili nemaju dostatan vijek trajanja kod čestog pisanja random podataka. Trebalo bi progooglati opet ali se maglovito sjećam takvog nečeg dok sam se bavio tom idejom.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
22.02.2011 | 11:24
Pa sad, ne znam kako bi se to ponašalo za kućnu upotrebu, ali u industriji se često koristi i ta opcija. Mala matična ploča sa svime na sebi u minijaturi, a za disk za pokretanje se koristi CF kartica, na koju su prije bili instalirani windowsi 98, a sada se koriste XP, vjerojatno slijedeća verzija će biti i sa Win 7

Zadnji pametni monitori koje smo dobili su sa mini flash diskovima sa PATA sučeljem na sebi veličine 1/3 2,5" diskova, a veličine 32Gb.

No, dosta takvih riješenja nema potrebe za pisanjem po kartici već samo podiže sistem s nje, a ovisno o izvedbi parametri se drže u posebnim memorijskim čipovima, eprom ili nešto slično.

Dakle, nije da se ne može, ali upitna je upotrebljivost za kućno računalo. Mislim da je Riba u pravu kad je spomenuo učestalo random pisanje. Vidi link: http://www.thinkwiki.org/wiki/Compact_Flash_boot_drive
22.02.2011 | 13:01
Pa kaj SSD nema mane ciklusa pisanja i čitanja. Ako sam dobro shvatio faktor je 10 u korist CF kartica.
23.02.2011 | 20:04
JA koristim 32 MB (MEGA bajta) CF karticu od starog fotića s adapterom za Commodore 64. Regularno, skoro svaki dan, već 3 godine. Čitam, pišem. Ništa nije crklo, niti je sporo. Ok, sporost tu ima sasvim drugačiju težinu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 20 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, smayoo, temeljnik, VanjusOS, Anonimci (499)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO