Macbook me oduševio i izludio-Pomozite
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook me oduševio i izludio-Pomozite

15.01.2011 | 18:37
Pozdrav jabučari!
Evo, koristim macbook white već neko vrijeme i naprosto sam oduševljen samim strojem,funkcionalnošću isvime čime se mac može pohvalliti.
No, imam prroblem, čini mi se ne baš mali, pa Vas molim da mi netko pomogne, jer će isti ovaj macbook izletjeti preko balkona. Ovako stvari stoje... obzirom da radim u Adobeovom paketu, stroj se pokazuje kao savršenstvo. No kada u safariju ili u bilo kom drugom browseru ukucam youtube ili bilo koju stranicu gdje je video ili flash, stroj poludi doslovce. Temperatura se brzo podigne iznad 70 stupnjeva, fan puše na cca 6200 rpm-a safari u activity monitoru i u iStat aplikaciji pokazuje cca 70mb memorije a webkitpluginhostcca 120 mb. Za CPU kaže da safari koristi između 60 i 80% a webkitpluginhost 120-130% . Kako je to moguće i kako to rjesit.
Ono što sam poduzeo je kompletan sistem update 10.6.6. uninstall i reinstall flash playera i permission repair.
Nisam više pametan šta da radim, jer nigdje nevidim rješenje. Ima li tko ovakav problem? Ako ne otvaram takve stranice, racunalo radi bez greške, čak i kad je upaljen photoshop, ilustrator i dreamweaver zajedno. Uistinu nerazumije o čemu je riječ. molim Vas pomoć.

P.S. Za Smayu: Smayo, Vis ste koliko sam vidio ovdje alfa i omega glede apple platforme, pa ukoiko znate....

Hvala unaprijed
15.01.2011 | 18:58
Pokušaj instalirati Perian...
15.01.2011 | 19:11
Hvala na komplimentu, ali jako sam ja daleko od alfe, a i od omege. Ima tu puno iskusnijih od mene, pogotovo za ova pitanja. Tim više što Safari ne koristim uopće (držim da je tek pola nijanse manje loš od M$ Internet Explorera), Flash stranice ne posjećujem gotovo nikad, a i Youtube rijetko posjećujem.

Tako da mogu dati načelan savjet:

1. probaj istim stranicama pristupiti nekom drugom surfalicom. Izbor je ogroman - od očitog FireFoxa (kojeg ne preporučam), preko Opere (koju preporučam) pa do manje poznatih iCaba, Camina...

2. što se youtubea tiče, koliko znam imaju i (još uvijek probnu) html5 varijantu umjesto flasha, što možeš probati i Safarijem, i FireFoxom, i OPerom... www.youtube.com/html5

Ovo što sam predložio ne nudim (samo) kao workaround, nego i kao način eliminacije mogućih uzroka problema.
15.01.2011 | 20:25
Pozdrav...
Evo, probano i ova situacija na youtube-u (HTML5) bila bi idealno rjesenje kada bi to funkcioniralo na svim stranicama.

No kad ukucam bilo koju drugu stranicu u bilo kojem drugom browseru, situacija je potpuno identicna. To znaci da je jedan i jedini problem, a to je flash. Nikako ne mogu dokuciti zasto toliko dize temp procesora i fan. Stvarno mi nije jasno.
Na youtube u html5 verziji temp cpu-a je solidna , na otprilike 58-63 stupnja celz, a fan uredno radi na max 2300 rpm-a na videu od 720o.

Stvarno neznam, pa ako tko ima jos ideja, dobro bi dosla neka dobra, jer sam totalno izludjen.

Evo jedan primjer gdje sam izmucio i sebe i stroj...

www.apartman-junior.com/

ovo je flash + xml

ludnica, fan je vrtio non stop na 6200 rpm-a , a temp cpu bila neprekidno na 70+

Katastrofa ziva

Stvarno mi nije zao niti kune koju sam dao za njega, a sad mi ga zao bacit, jer ovako dalje nemogu, stvarno sam na kraju zivaca

Hvala svima...
15.01.2011 | 20:45
Flash DIVLJAČKI ždere resurse i zato ga Apple, tj. Steve Jobs ne dopušta ni na iPhonu ni na iPadu. Ja osobno imam click to flash plug-in koji onemogućuje bilo kakav flash dok to ne odobrim.
Nema pomoći dok flash ne umre prirodnom smrću, bojim se.....
BTW, ako ga misliš bacati kroz prozor, reci kad i kroz koji prozor da stanem ispod njega...
15.01.2011 | 22:12
Đuro, to je istina, ali ipak ovo nije normalno, jer ja imam 2 godine stariji MacBookPro pa ipak ne divlja tako na Flashu. To je neki problem. Ne znam da li ima veze s 10.6.6, jer ja sam na 10.6.5.

Nažalost, ja sam dalje bez ideja, ali mogu sa sigurnošću reći da problem nije općenit, nego specifičan (tj. nemaju svi MBP *tako* izraženo trošenje resursa kod Flasha, nego samo tvoj). Dakle, imaš problem, možda samog flasha (vjerojatno ne), možda buga u nekom driveru za tvoj specifičan model (bilo bi dobro da netko s točno istim MBP kao što je tvoj kaže što se kod njega događa), možda hardverski problem - npr. loš termički kontakt između procesora i hladila radi čega se procesor hladi puno slabije nego što bi trebao pa onda već malo veće opterećenje izaziva divljanje ventilatora (za potvrditi ovo posljednje, bilo bi dobro da probaš stroj opteretiti nekim drugim zahtjevnim taskom - pada mi na pamet npr. Handbrake - pusti ga da rekodira neki film pa onda još istodobno digni QT ili VLC da reproduciraju dva-tri HD filma istodobno).
  • User
  • Posjetitelj
15.01.2011 | 22:45
Otvorio sam ti stranicu u 2 browsera paralelno (Chrome i Safari) na svom bijelom MacBooku starom 40-tak mjeseci i jedva sam uspio natjerat da na par sekundi održi 67 stupnjeva, čim sam zatvorio spustio se na 61-62 tako da je tvoj problem vjerojatno izoliran.
15.01.2011 | 23:20
Evo ja sam isprobao tu stranicu u Chromu i nakon 5 minuta temperatura se vrti na 53 stupnja. Imam Macbook Pro 13“.
Baš lijepo pjeva Oliver
15.01.2011 | 23:24
Eh, da , sve mi se vise cini da je problem uistinu u stroju. Evo, bas sam instaliao win 7 na drugu particiju i vidicu kako se ponasa tamo. Kad testiram javicu odmah,

Dajte mi neki savjet , koga da zovem sta da radim. Rijec je o macbook white 4.1 c2d, graf intel x3100, 2,5 gb ram kupljen u drugom mj 2009. Ja bih ga najradije zamjenio za nesto drugo samo zbog toga
15.01.2011 | 23:57
Probaj nazvati 091 ISERVIS. Čovjeka dosta hvale. Vjerojatno ima i nekog iskustva. Možda će ti po opisu problema znati odmah reći da li hardverski kvar jest ili nije vjerojatan.
  • User
  • Posjetitelj
16.01.2011 | 12:02
Ja sam svoj rastavio prije nekog vremena i malo ocistio prasinu. Iako ni tad nije radio probleme, ali je vec imao blizu 3 godine pa je bio red da ga malo održavam

Imaš na iFixIt super upute kako ga rastavit, ako si voljan sam kemijat s tim.
16.01.2011 | 12:41
Hvala svima na pomoći.
Situacija je sljedeća... PRODAJEM GA.
Nemogu više da se zamaram sa ovim., pa Vas molim da mi kazate koliko vrijedi.
Naime,ovako....
Macbook 4.1
Procesor Core2Duo T8100 2.1 ghz
L2 Cache 3 mb
RAM 2,5 GB
Grafika GMA X3100
Baterija je na nuli, obzirom da je jako malo bio koristen, na 58 punjenja je totalno prazna

Koliko mogu dobiti za ovaj stroj, ako ima kakva ponuda, odmah ga dajem.
16.01.2011 | 12:44
MAcbook ima litijsku bateriju. Što manje korištenja i što manje punjenja - to bolja baterija. Tako da, ako je na nuli nakon samo 58 punjenja, i baterija je crkla (vjerojatno prekinuta ćelija, ili je u kratkom spoju).

S obzirom na to, a i na moguć problem s hlađenjem procesora, mislim da svatko tko ga kupi mora svakako to dodatno servisirati. Žao mi je.
  • User
  • Posjetitelj
16.01.2011 | 15:35
Jel imaš Windowse na njemu? Da probaš jel ti se na njima događa isto?
  • aco
  • Korisnik
  • 7
16.01.2011 | 16:49
Otkuda ti 2,5g ram-a. Prije nego ga baciš, molim te meni za ljubav makni tih 0,5g i zaokruži na 2 ili 4 pa probaj tako, baš me interesira što će se desiti?
  • User
  • Posjetitelj
16.01.2011 | 18:08
Btw jel ti stroj šteka pri radu kad gledaš youtube i sl. ili ti je samo temperatura velika?

Ja upravo vrtim virtual-mašinu i još nekoliko aplikacija paralelno i procesor je na 80-tak stupnjeva stalno, plus-minus 2-3 stupnja. Ali radi normalno i to bi trebala bit normalna temperatura za laptop pod opterećenjem.

Ako ti je max temperatura nekih 80-tak stupnjeva, a stroj ti ne zastajkuje nemaš se razloga brinut
16.01.2011 | 21:28
Nista posebno se ne desava s kompom ako se otvori ona stranice. Doduse imam zadnji MBP 6.2 i5 2.4 4GB. Idle je do 71% i CPU 61 stupanj.
Koji ce ti k Flash? Pozdrav.
16.01.2011 | 22:05
@emilcosic

ja sam imao isti problem. sada imam instaliranu zadnju beta verziju flasha i sve je ok. probaj to. znaci zadnja beta.
16.01.2011 | 22:47
E, moji decki, probao sam sve, pa cak i ovu beta verziju flash playera. Nista nije pomoglo. Dapace, nisam nista trbao dirati. Obzirom da nikad u zivotu nisam vadio ram iz maca, eto, i to sam probao , na zalost. Kada sad ponovo stavljao karticu od 2 gb unutra, nisam je gurnuo do kraja i kad sam ga spojio na struju, samo je zasvirao. Isti sekund sam izvukao kabel sa struje, al ocito kano. Kad ga upalim, cujem supedrive, a ekran ostaje crn. Nista se ne desava. Apsolutno nista. Kada tu kartu od 2 gb izvadim, i stavim ovu od 512 mb , uredno ga pali, ali problem sa flasom je jos uvijek tu, samo sad sa 2 gb rama manje. Poludio sam skroz. Zna li itko koliko bi me kostala kartica od 2 gb. ! ?

I hvala svima na savjetima i pomoći. Bas neznam sto cu s tim. Narucio sam novu bateriju, stize za nekih 15-tak dana najkasnije, a kad nju stavim, vrijedi li cetiri tisuce ili ne?

Zivili momci i jos jednom hvala sto imate razumjevanja za nas koji smo tako reci jucer presli na mac. Shvatio ja jesam njegove funkcije i puno mi lakse nego na win. Sve pohvale za platformu, ali ovo sa flashom, . . u depresiji sam teskoj...
  • User
  • Posjetitelj
16.01.2011 | 23:55
emilcosic je napisao:
E, moji decki, probao sam sve, pa cak i ovu beta verziju flash playera. Nista nije pomoglo. Dapace, nisam nista trbao dirati. Obzirom da nikad u zivotu nisam vadio ram iz maca, eto, i to sam probao , na zalost. Kada sad ponovo stavljao karticu od 2 gb unutra, nisam je gurnuo do kraja i kad sam ga spojio na struju, samo je zasvirao. Isti sekund sam izvukao kabel sa struje, al ocito kano. Kad ga upalim, cujem supedrive, a ekran ostaje crn. Nista se ne desava. Apsolutno nista. Kada tu kartu od 2 gb izvadim, i stavim ovu od 512 mb , uredno ga pali, ali problem sa flasom je jos uvijek tu, samo sad sa 2 gb rama manje. Poludio sam skroz. Zna li itko koliko bi me kostala kartica od 2 gb. ! ?

vidim da te isfrustrirao do kraja... Probaj ponovno stavit samo taj keks od 2gb, pa ako ne proradi opet onda u različite slotove. Ako je radio prije mora radit opet.

emilcosic je napisao:
I hvala svima na savjetima i pomoći. Bas neznam sto cu s tim. Narucio sam novu bateriju, stize za nekih 15-tak dana najkasnije, a kad nju stavim, vrijedi li cetiri tisuce ili ne?

Ne vrijedi toliko bojim se.

emilcosic je napisao:
Zivili momci i jos jednom hvala sto imate razumjevanja za nas koji smo tako reci jucer presli na mac. Shvatio ja jesam njegove funkcije i puno mi lakse nego na win. Sve pohvale za platformu, ali ovo sa flashom, . . u depresiji sam teskoj...

Meni flash na PC-u radi jednake probleme kao i na Mac OS-u, i to je jednostavno zlo kojeg se treba lagano počet klonit. Čak mi se i Silverlight već čini kao manje zlo

Vjerujem da si uložio dosta truda u učenje i savladavanje Flasha (pretpostavljam po web stranici koju si linkao), ali mislim da bi možda bilo dobro i da razmisliš o prelasku na tehnologije "čistog weba", tj. CSS 3, HTML 5, jQuery/JavaScript itd. Tako ćeš pored kuhanja procesora izbjeć i eventualno neugodna pitanja tipa "zašto mi stranica ne radi na iPhoneu/iPadu" .
17.01.2011 | 00:52
glede ovog prelaska na druge tehnologije, definitivno rijedi ne samo razmislit, nego i poradit na tome, hvala na savjetu.
a glede ove kartice rama, ja na njoj nevidim apsolutno ni najmanje ostecenje poput izgoreno djela onih zlatnih plocica,
Malo hga se i bojim stavljti ponovo unutra, jer ako mi ode cijeli macbook, nolje da me nema.
A glede flasha, znam ja njegove mane, al me brine sto se to ne dogadja na ostalim macocima, bar ne na vecini, sto samo po sebi kaze da je problem hardwerski a ne softwerski, jer danas sam napravio svjezu instalaciju snow leoparda, full update na 10.6.6 i opet isto. Sve normalno i cak savrseno rai, ali taj flash katastrofa ziva. Ima neki lik koji bi mi prodao macbook pro unibody iz 2009 godine za solidne novce, a bio bih dosta na gubitku, a kad bi dobio 500 eura, dao bi ga odmah, jer dalje nastavljat sa ovim je nuzno zlo.
17.01.2011 | 07:20
Taj RAM nije mogao stradati. Ako je banka preživjela (ako drugi keks RAM-a radi unutra), i RAM je, sigurno.
17.01.2011 | 20:16
Evo sto sam uspio rjesiti.

Ova kartica rama od 2gb je uistinu otisla, kupio sam novu od 1gb, situacija je sad sljedeca. Problem sa flashom s i dalje ponavlja, no u nesto manjim razmjerima. Zauzece procesora od strane flash playera vise nije 120-130 %, nego cca 97-107%. Temperatura je takodjer za nekoliko stupnjeva manja, i fan ne vrti tako drasticno. Ipak doseze do cca 5000 rpm-a.

Eto, toliko, ako nedaj boze netko u buducnosti bude iimao ovakav problem, neka na ovom forumu ima barem nekih informacija.

Vama svima zahvaljujem na ljubaznosti i na pomoći. Živjeli drago jabučari.

P.S. Ovaj me problem nije pokolebao i neodustajem od macintosh racunala. Kada prodam ovaj, uzimam macbook pro.
E.
23.01.2012 | 20:24
Nesto mi se slicno desava na MacMini-ju u Safariju kada otvorim neki veci PDF,
ali samo na nekim stranicama. Nisam niti znao da taj ventilator moze biti tako bucan

Safari pojede cijeli procesor i masina se pocne zagrijavati.
Sreca sto se sve rijesi sa restartom Safarija, dosta cudno
i vrlo tesko povezljivo sa HW-om, Flashom, a i sa zdravom pameti isto

Sada sam probao reproducirati problem ali ne desava se nista lose,
pa moze biti da je do neke verzije necega koja je sada nadogradjena.

A mozda je to samo karma bivseg PC korisnika
24.01.2012 | 01:29
probaj ekstenzije za Safari..Click To Flash..ili Click to Plugin...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO