Novi MBP
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi MBP

24.02.2011 | 15:58
www.apple.com/macbookpro/

Najezio sam se na Thunderbolt

UKRATKO:
13 MBP dobio i5 procesor EDIT: i7 također
15 MBP dobio i7 procesor
Nove grafike, thunderbolt, facetime HD
  • campo
  • Posjetitelj
24.02.2011 | 16:25
da li je thunderbolt light peak ili neki prijelaz?
24.02.2011 | 16:38
Koliko sam ja uhvatio - prijelaz, to je isti protokol, ali još uvijek na bakru, a ne na optici. No, moram se detaljnije informirati, ovo je onako na brzinu...
24.02.2011 | 16:39
Koliko sam ja shvatio to je lightpeak.
Edit: dpasaric brzi.

Na intelovoj stranici kazu da je "Electrical or optical cables"
24.02.2011 | 17:14
dakle ipak ima optički drive? il sam propustio neš
EDIT: na 13" mislim
24.02.2011 | 17:28
kad ih možemo očekivat kod nas?
24.02.2011 | 23:45
Sve je na izgled isto
medjutim opet nema USB 3
Baterija je na 13" pala s 10 na 7h
sa 15 s 8-9 na 7h i tako na 17"
Mogli su još nešto napraviti i ubaciti u nove MBP.
25.02.2011 | 00:11
Kako to misliš "međutim opet nema USB 3"???

Pa cijela poanta priče o kojoj smo davno pričali je bila ta da Apple niti neće ići na USB 3 jer se znalo da skaču odmah na Light Peak. Cilj je izbaciti sve konektore, imati samo jedan tip i jedan kabel koji radi sa svime.
25.02.2011 | 01:07
Gepard kaže:
Sve je na izgled isto
medjutim opet nema USB 3
Baterija je na 13" pala s 10 na 7h
sa 15 s 8-9 na 7h i tako na 17
"
Mogli su još nešto napraviti i ubaciti u nove MBP.

Mislim da nije pala, ako išta, čini mi se da je ili ista ili narasla. Primijeti kako sada pored tih 7h piše "wireless browsing" a ako išta cucla bateriju to je wireless, tako da se meni čini da je Apple uveo novi standard u iskazivanju trajanja baterije preko bežičnog surfanja.

No, s druge strane, danas sam u pogonu 18 sati pa je moguće da mi se neke stvari pričinjaju
  • Sank
  • Moderator
  • 221
25.02.2011 | 01:12
Thunderbolt = Light Peek + PCI Express

Evo linka za znatiželjne: Thunderbolt=LightPeek+PCIExpress

Za sad ostaje na bakru, premda je prvotno zamišljen kao optički prijenos, a koristit će se Mini DisplayPort konektor za spajanje. Dakle prvenstveno se radi o načinu prijenosa, a ne protokolu.
  • User
  • Posjetitelj
25.02.2011 | 17:34
Thunderbolt je duplo brži od USB-a 3 i vjerojatno će postojat neki adapter za one kojima baš treba
25.02.2011 | 17:38
pozdrav,

u prilici sam kupiti taj novi MBP ali iz amerike.

Trebam li stogod znati o tome prije nego li se upustim u tu avanturu?

Cijena je naravno primamljiva, cca 13.500 kn je u americi najskuplji macbook pro 17' a kod nas ce sigurno biti 18.000 minimalno...razlika nije mala.

Naravno, bit ce engleska tipkovnica, ali to mi se cini kao minoran problem.
Pa me zanima da li bi trebao na jos nesto paziti? Jel imao tko kakvih iskustava sa kupnjom maca iz amerike?

Kakva je situacija sa servisom ako si kupio Maca u americi?
25.02.2011 | 17:42
struja je drugačija vjerojatno ali postoje adapteri, ne?
25.02.2011 | 17:51
Postoje adapteri, garancija je worldwide, s mogućim dokupljivanjem AppleCare garancije na 3 godine. U pravilu, osim tipkovnice i struje, stroj je jednak, samo eto jeftiniji pokoju šaćicu kuna.
Sretno s kupnjom!
25.02.2011 | 17:54
Napajač je univerzalan, samo što se sam utikač dimenzijama razlikuje pa ti treba čisto fizički adapter (košta manje od $1 na E-bayu) ili pak drugačiji 220V kabel. Ali ne i trafo 220/110.
Američka tipkovnica ima jednu tipku manje (nema tipku gdje je na HR tipkovnici slovo Ž) pa utoliko imaš problem kad pokušaš primijeniti HR layout na američku tipkovnicu - taj Ž ti je negdje sa strane. No, koliko vidim, HR slova ionako ne koristiš
MacBook / Pro i Mini imaju worldwide garanciju, dakle vrijedi ti i kod nas.
25.02.2011 | 18:01
eh super, hvala.
To s garancijom me najviše zanimalo.

a za slovo ž lako... mogu živjet bez njega
25.02.2011 | 20:00
I meni bi ga friendica is USA mogla donijeti. Nisam ju još pitao ali znam da bi mi donijela pa prije nego li ju pitam molim vas da mi odgovorite na par nedoumica...
Da li provjeravaju na aerodromu?
Može li se u USA kupiti utikač za naše utičnice?
Što se tiče USA tipkovnice, šta se ne postoji u USA opcija s 79 tipki i je li ta biti bolja za hrvatsko pismo?

Thnx!
25.02.2011 | 20:21
Glede ovog Thunderbolta, naiđoh na jedan interesantan komentar na tuaw.com

" Heck, they could even start doing fancier things; imagine they sell an external monitor with a discrete GPU built-in, and instead of pushing DisplayPort signal over Thunderbolt, they push PCI-E lanes to talk to the video card inside the monitor. When you're plugged in, you've got a bigger monitor AND faster graphics. Light Peak can do 10Gb/s, and 4x PCI-E is 8Gb/s, so even pushing a 4x PCI-E lane over it they could still have 2Gb/s left over, which is enough for a couple USB 2.0 lanes and a FireWire lane."

Ovo bi bilo predobro! 13" MB ili MBP ili MBA sa integriranom grafikom za "standardni" rad, a ako treba više grafičke snage, spojiš se na monitor u kojem je GPU koji odrađuje sve potrebne zadatke.
25.02.2011 | 20:46
Da, to je zanimljiva ideja. Iako sumnjam da će se takav monitor pojaviti ako ga sam Apple ne napravi. Jedino ako se koncept proširi i na PC računala (što vjerojatno neće).

Član kaže:
Da li provjeravaju na aerodromu?

Što da li provjeravaju? Laptop je osobna prtljaga. Naravno, ako nije zapakiran u original ambalažu i ako ih ne nosiš sobom više od jednog.

Ne vjerujem. Ali se vjerojatno može kupiti adapter. Ali ga je jeftinije kupiti preko E-baya, iz Kine.

Što se tiče USA tipkovnice, šta se ne postoji u USA opcija s 79 tipki i je li ta biti bolja za hrvatsko pismo?

Nisam čuo za to. Ne znam kakav bi to bio layout, odnosno što bi to na US tipkovnici od 79 tipaka bilo između " i ENTER.
25.02.2011 | 20:48
Pa nisam ni mislio da će HP izbacit takav monitor
25.02.2011 | 21:44
Pa gdje si baš HP našao... Zašto ne bi Dell ili Samsung?
25.02.2011 | 23:44
smayoo kaže:

Nisam čuo za to. Ne znam kakav bi to bio layout, odnosno što bi to na US tipkovnici od 79 tipaka bilo između " i ENTER.

Izgleda da sam ja nešto zabrijao... naletio sam na ovo pa pomislih da bih mogao u USA kupiti opciju s 79 tipki. Podatak piše OVDJE pod Input

Full-size backlit keyboard with 78 (U.S.) or 79 (ISO) keys, including 12 function keys and 4 arrow keys (inverted “T” arrangement)
26.02.2011 | 00:04
To je ISo internacional tipkovnica, i ima naš raspored tipki. Trebaš uzet ISO.
26.02.2011 | 03:06
smayoo kaže:

Ne vjerujem. Ali se vjerojatno može kupiti adapter. Ali ga je jeftinije kupiti preko E-baya, iz Kine.

Moze se kupiti ovo ali se ne isplati zbog jednog adaptera.
02.04.2011 | 01:22
Za par dana će mi doći MBP iz USA pa se pripremam unaprijed...
Htio sam samo provjeriti kod vas, za svaki slučaj, jesam li našao pravi europski priključak za adapter. Je li ovo ok?

Mislim, piše da je to to ali, evo...svejedno pitam da li kvaliteta bar zadovoljavajuća?
02.04.2011 | 01:35
Je , to je.
02.04.2011 | 01:47
jzelko kaže:
Je , to je.

Hvala na brzom odgovoru! Upravo si karmiran;)
  • AlanFord
  • Posjetitelj
02.04.2011 | 10:32
Jucer mi je stigao novi MBP 15 2.0 model i odusevljen sam.Malo sam se dvoumio dali uzeti jaci ili slabiji model no kad sam rezimirao koje su mi potrebe vidjeh da je ovo i vise nego dovoljno.Stroj je zaista mala zvjer
Sve radi perfektno, jos se malo navikavam na mac os posto mi je ovo prvi mac, no vec lagano hvatam konce
02.04.2011 | 11:39
E pa sretno! Kad i ako zapne javi se, netko će se već javit i odgovorit.
02.04.2011 | 22:53
Samo da se i ja na brzaka pohvalim... Danas mi je stigao MBP 13'' 2.3 iz USA. Ovo mi je prvi Mac i nemam riječi kako da vam iskažem svoje oduševljenje, bilo s HW bilo s SW. Jednostavno GENIJALAN proizvod u svakom pogledu!
FAN-TA-STI-ČNO!!!

Ubrzo ću sigurno imti tonu pitanja i dosađivati svima:blush: ali za sada toliko.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 22 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO