25.02.2011 | 11:41
Da, imao sam ja. Nažalost.
Dakle, stvar će zvučati nevjerojatno, ali je moguća. Ne tvrdim da je to baš u tvojem slučaju to, ali evo ti što se meni dogodilo.
U eksterno kućište u kojem je bio 250 GB disk stavio sam disk od 750 GB. Nakon toga disk je prepoznat samo kao 320 ili tako nešto, uglavnom bitno manje.
Ispalo je da je kontroler u eksternom kućištu imao limit i da nije mogao raditi s većim diskovima. To samo po sebi nije strašno kada skužiš gdje je problem, nego noćna mora tek počinje - kontroler u eksternom kućištu je bez pitanja moj veliki disk modificirao na razini firmwarea hard diska(!!!) da on sam sebe vidi kao manji disk!!! I kada bih disk i vratio na normalni kontroler, nisam mogao doći nazad do originalnog kapaciteta.
Zezancija je trajala 2 dana i rješena je tako da smo uspjeli dobiti on-line support od Seagatea i da smo dobili na download firmware flasher za taj konkretni hard disk i reporgramirali ga kao da je došao iz tvornice. Naravno, program je radio samo na PC-iju, pa smo još morali naći i PC da to izvedem.
Uglavnom, lekcija i pol za mene, da mi je netko pričao rekao bih da je to nemoguć scenario.