21.04.2011 | 22:52
Evo nešto korisno za Mac Pro vlasnike generacija (1,1), (2,1) i (3,1)
Znamo da su optički pogoni prvi na listi najmanje dugotrajnih komponenti današnjih računala. Apple tu čini što može, pa barem bira skuplje Sony i Pioneer pogone, ali često niti oni ne potraju koliko ostatak računala. Delikatniji slot-in pogoni iz prijenosnika i iMaca traju još kraće.
Srećom, Mac Pro je idealan u smislu održavanja - "pržilicu" možemo zamijeniti u doslovno 5 minuta. Kvaka koja ostaje otvorena je što Apple razlikuje "Apple supported" pogone i ostale. Nekada su ovi ostali bili namjerno isključeni kako bi se onemogućila bilo kakva nekompatibilnost. Jednostavni softverski hack "otključavao" je i takve pogone i u većini slučajeva sve je radilo bez problema.
U zadnjim generacijama OS-a Apple je malo razlabavio stegu i sada se takvi pogoni pojavljuju kao "generic", ali uredno rade. Dovoljno je po netu pronjuškati da li konkretni model radi bez problema - i stvar je sređena.
No, sada se pojavio novi problem - sve teže i teže se u prodaji kod nas pronalaze pogoni koji koriste stariji ATA standard - sve nove generacije Macova i PC-ija koriste SATA pogone.
Danas sam morao zamijeniti dotrajali pogon u radnom stroju u Kreativnom (a taj se zaista napržio) koji još uvijek radi, ali je postao jako osjetljiv na lošije medije. Pronašao sam LG GH22NP PATA Bulk Black (ima ga u Ventexu, Linksu, Netcomu) za cijenu od 150-180 kn što je zaista povoljno. Instalirao sam ga bez problema, radi odlično, spržio sam dva DVD-a na maksimalnoj brzini (što inače izbjegavam) i verifikacija je prošla bez greške.
Ukratko: ako osjetite da vam se SuperDrive približava kraju radnog vijeka, kupite sada rezervu za par sto kuna da mirno spavate, a ne da kasnije ne budite više mogli naći model s takvim tipom interfacea. DVD pogoni su ionako došli do kraja svojeg razvoja i sigurno se neće pojaviti "bolji i brži".