20.07.2011 | 23:18
Sve je počelo od mog povratka prije tjedan dana. Tada sam još imao 10.6.7 instaliran. Firefox je prestao raditi u potpunosti, Windows 7 pod Parallelsima 6 bi svako toliko dobili plavi ekran smrti s nekim tekstom za neki driver ili nešto slično, ali nisam nikad stigao pročitati što, a što je najgore od svega OS je počeo debelo trokirati.
Pokretanje bilo koje aplikacije traje predugo s time da se u Activity monitoru zna pojaviti da je "Not responding" pa se nakon nekog vremena oporavi. Ponekad klik na traci izbornika ga baci u duboko razmišlanje sa rotirajućom dugom i treba neko vrijeme prije nego se padajući izbornik pojavi. Nije doduše pravilo, pa sve to ponekad i dobro radi, ali svako toliko opet zatrokira, nema nekog pravila.
Napravio sam Hardware test i to temeljiti (držanje tipe D kod pokretanja) i javio je da je sve OK! Nema nikakve greške. Tijekom testa ventilatori su se ubrzavali i usporavali i sve se činilo super.
Onda mi je počela dolazit neka čudna pošta, pa sam pomsilio da je možda supruga pustila uljeza na njega te sam pokrenuo OS sa original DVD-a napravio zeroing tvrdog diska i sve nanovo instalirao, ali opet ista stvar sa tim torkiranjem, prvo sa upgradeom na 10.6.8, a zatim najnovije i na Liona, koji eto riče glasno, ali se svako toliko zagrcne i zakašlje.
Sve što je dodano na iMac jest još 8Gb odgovarajuće memorije, a i radio je s njom dobro prije mjesec dana kad sam iMac prepustio ženi
Dakle, ako jest tvrdi disk u pitanju i odumiranju, kako da to dokažem u servisu kad hardware test kaže da je sve uredu?
Ne bi smio biti u pitanju ni sam OS kad je na friško instaliran? Činjenica jest da pokrenute aplikacije znaju kod pokretanja i kod zatvaranja javiti u Activity Monitoru da su Not responding, ali sama aktivnost bilo koje od njih nikada nije prelažila neku normalnu granicu zauzeća CPUa.
Usput, onu sumnjivu poštu sam dobivao od Yahoo servera i slao ju je na sve e-mail adrese koje sam tamo imao prijavljene pa sam ih sada obrisao da mi više ne rade neugodnosti, tako da iMac nije bio zaražen ničim malicioznim, ali očito da je njihov server nečim zaražen
Nadam se da sam dobro opisao problem, pa ako je netko imao sličnih iskustava ako mi može javiti bilo kakvu ideju što mi je dalje činiti. Ne mogu vjerovati da mi je zadovoljstvo trajalo tek pišljivih 7 mjeseci.
Hvala unaprijed makar na utješnim riječima.